Internacional

Uruguai

Un jerarca a foc lent

Godín s’ha acabat convertint en un líder d’època en un vestidor uruguaià en el qual va aterrar sense pronunciar cap paraula

“Amb el temps em vaig adonar com el mirava la gent. S’havia convertit en algú admirat. No és una persona extremadament talentosa, el seu trajecte té a veure amb l’esforç i el sacrifici. I això a l’Uruguai agrada”, diu Eguren

“No era xerraire, però jo li advertia algunes virtuts de líder”, afirma Fossati, tècnic que el va fer debutar amb la selecció

Reco­nei­xia Obdu­lio Varela, lle­gen­dari capità de l’Uru­guai campió del món el 1950, aquell de qui diuen que era capaç de dor­mir al ves­ti­dor del Mara­canã men­tre a fora espe­ra­ven 200.000 bra­si­lers per esbron­car-lo, que ell havia nas­cut per manar. “Però com qual­se­vol altra per­sona. Dis­fru­tar del fut­bol, orga­nit­zar una mica, diri­gir...”, havia expres­sat el Negro Jefe, posseïdor d’un braçal que porta implícits els valors del coratge, del sacri­fici, de la rauxa per defen­sar un país de tan sols 3 mili­ons d’habi­tants però d’una tra­dició fut­bolística que supera qual­se­vol fron­tera geogràfica, social o demogràfica. Una cinta de capità que ha pas­sat de gene­ra­ci­ons en gene­ra­ci­ons fins arri­bar al braç de Diego Godín (Rosa­rio, Uru­guai, 1986), un altre pura sang. Però ras­car sota els pas­sos del cen­tral de l’Atlético de Madrid és posar en qua­ran­tena les con­vic­ci­ons de Varela. Encara que la vir­tut del lide­ratge ten­deix a empa­rar-se sota la llum de la genètica, d’haver nas­cut per gover­nar, el camí del defensa nas­cut a Rosa­rio, a l’inte­rior del país, parla de pro­ces­sos, d’apre­nen­tatge i de saber escol­tar abans de poder par­lar. “Diego és el clar exem­ple que una per­sona no neix líder, sinó que es fa líder. A molta gent l’ha sorprès com s’ha anat for­jant, com ha anat apre­nent de gent com Lucano, Scotti, Egu­ren o jo mateix”, ha expli­cat en alguna ocasió el carismàtic Sebastián Abreu. “I és que al prin­cipi, quan va ater­rar al ves­ti­dor, par­lava poc”, con­firma Sebastián Egu­ren, com­pany seu en el Vila-real i també en el con­junt celeste: “Era res­pectuós, però par­ti­ci­pava poc. No crec que fos perquè no li interes­sava, sim­ple­ment perquè ente­nia que era el rol que li per­to­cava”, con­ti­nua el 59 vega­des inter­na­ci­o­nal amb l’Uru­guai.

Neda­dor per ins­tint, quan quasi mor ofe­gat sent un nen, i bri­llant en dis­ci­pli­nes com l’atle­tisme, Godín ha aca­bat fent camí en el fut­bol. Es va fer defensa amb 17 anys, després d’haver mal­gas­tat anys de for­mació en un rol poc pro­ba­ble per a algú de les seves vir­tuts com el de mit­ja­punta. Superat el metre vui­tanta i amb un físic que ja impac­tava durant els seus pri­mers anys en el fut­bol uru­guaià, pri­mer en el Cerro i després en el Naci­o­nal de Mon­te­vi­deo, Godín va apren­dre a esti­mar l’ofici de defen­sar, a valo­rar cada cen­trada des­pen­jada, cada intent del rival des­ar­mat en l’emergència. A manar, n’hi va ense­nyar el dia a dia, la con­vivència amb el Cholo Sime­one en l’Atlético i el fre­ga­ment amb Diego Lugano en la selecció. “Lugano és una per­sona amb mag­ne­tisme. A la gent li agrada estar a prop seu, escol­tar-lo, par­lar amb ell. I amb Godín tenien una gran relació, tant a dins com també a fora del ter­reny de joc”, afirma Egu­ren, com­pany d’habi­tació del colc­ho­nero durant dese­nes de con­cen­tra­ci­ons amb la celeste fins que un dia, quasi sense haver apre­ciat el procés, es va ado­nar que Godín ja era un jerarca per als seus com­panys, per a la gent. “Com el mira­ven, com l’escol­ta­ven. De sobte era evi­dent que s’havia con­ver­tit en una per­sona que des­per­tava admi­ració. I no només en el fut­bol, sinó també en la vida. Godín no és un talent natu­ral, en la seva història hi ha molt de superació, d’esforç, de sacri­fici. I això a l’uru­guaià li crida molt l’atenció”, con­ti­nua. Tant, que quan Lugano va deci­dir fer un pas al cos­tat, Tabárez va entre­gar el braçal al seu com­pany de bata­lles, davant de fut­bo­lis­tes de gran tra­jectòria en l’equip naci­o­nal com Luis Suárez, Cavani o fins i tot Diego Forlán, que no aban­do­na­ria la selecció fins al març del 2015. “Godín repre­senta com ningú els valors dels uru­gua­ians”, va jus­ti­fi­car el Maes­tro. “I que tots aquests juga­dors com Suárez, Cavani o Forlán accep­tes­sin amb tanta natu­ra­li­tat l’elecció, parla bé d’ells i també del crei­xe­ment que ha tin­gut Godín dins l’equip”, observa Egu­ren.

Des d’una natu­ra­li­tat elo­gi­ada a dins del ves­ti­dor celeste, d’una humi­li­tat con­tras­tada, Godín ha aca­bat con­ver­tint-se en l’Obdu­lio Varela de la seva època. Inti­mi­da­dor, ferri, poderós en el cos a cos, i ara essen­cial en el dia a dia d’una Uru­guai en què els codis són quasi de família. Lugano va ofe­rir la mà a Godín, i ara és ell qui abraça amb força José María Giménez per man­te­nir una cadena que ve de lluny. “Els uru­gua­ians estem acos­tu­mats a com­pe­tir mol­tes vega­des, per qüesti­ons econòmiques o soci­als, en infe­ri­o­ri­tat. Això fa que la uni­tat entre com­panys sigui inne­go­ci­a­ble, perquè si no és així ens enfon­sem. Vaig tenir la for­tuna de conèixer moltíssim els inte­grants de la gene­ració del 50, i trans­me­tien aquest valor amb moltísima força”, observa Jorge Fos­sati, tècnic que va fer debu­tar Godín en la selecció l’any 2005 i que ara admira des de la distància l’evo­lució d’aquell espi­gat cen­tral que va posar un peu al ves­ti­dor de la selecció sense dei­xar anar ni una paraula. “No par­lava gaire, però jo sí que li obser­vava valors de líder. I vaig dir als diri­gents del seu club, que era el Cerro: cui­deu-lo que aquest és el defensa del futur en la selecció.” I sigui com sigui, des d’una jerar­quia adqui­rida o innata, assu­mida des del dia a dia o ama­gada en el seu inte­rior, Godín ha aca­bat obser­vant la història des de dalt, con­ver­tit en un jerarca d’època i a només sis par­tits de con­ver­tir-se en el fut­bo­lista que més vega­des s’ha enfun­dat la sagrada samar­reta celeste.

119
vegades
ha jugat Godín amb l’Uruguai. Està a sis partits de Maxi Pereira, que continua en actiu però ja no figura en la nòmina mundialista.
8
gols
ha marcat com a internacional.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)