El tsar de Sibèria
El migcampista del CSKA de Moscou Aleksandr Golovin és una de les grans armes de Rússia per aspirar a passar als quarts de final
Nascut a Kaltan, una ciutat minera a 4.000 quilòmetres de Moscou, el jugador pretès per molts grans d’Europa, va polir la seva tècnica jugant a futbol sala a causa de les inclemències del clima però també assegura treball
Moltes de les possibilitats que avui té Rússia d’eliminar la selecció espanyola i classificar-se per als quarts de final del seu mundial passen per les botes d’Aleksandr Golovin. El jove migcampista ofensiu del CSKA de Moscou de fet, és un dels pocs jugadors del combinat rus, que per qualitat, probablement no desentonarien si avui es canviés de samarreta i jugués amb la roja. Nascut fa 22 anys a Kaltan, una ciutat minera de Sibèria, a gairebé quatre mil quilòmetres de Moscou i menys de mil de la frontera amb el Kazakhstan, la Xina i Mongòlia, i a causa de les inclemències d’un dels climes més durs del planeta, Golovin havia de jugar durant molts mesos l’any a futbol sala, ja que fer-ho sobre el gel siberià era impossible. Ara mostra la seva tècnica cristal·lina, aquella que fa falta en espais reduïts i sobre el parquet, a ulls de tot el món, liderant la seva selecció i agafant el relleu d’una de les últimes grans estrelles russes, com el veterà Andrei Arxavin, a qui molts comparen, tot i que el seu joc ni el seu rol habitual al camp sigui ben bé els mateixos.
En el partit inaugural, amb golejada contra l’Aràbia Saudita, Golovin va deixar empremta al Lujniki, el mateix escenari d’avui, amb dues assistències i un golàs de falta, que és una de les seves especialitats. A més, la matinera lesió de Dzagoev, un altre dels jugadors de qualitat del combinat rus, va fer que pogués passar a jugar on més li agrada, abandonant la banda i movent-se lliurement pel mig i entre línies, tot i que és un jugador que s’adapta també sense problemes a jugar en qualsevol posició del mig del camp o a la banda. I lluny del que pugui semblar, tractant-se d’un jugador a qui li agrada mirar cap endavant, també destaca pel sacrifici i treball. En les dues primeres jornades del mundial de fet, va ser el jugador que més quilòmetres va recórrer. Una bona mostra que no li cauen els anells. Contra l’Uruguai, el seleccionador, Stanislav Txertxesov, el va fer descansar per evitar l’amenaça de veure una groga que l’hauria deixat sense jugar aquests vuitens de final; sense ell, Rússia ja no va ser la selecció que havia sorprès i agradat en els dos primers partits, i va haver-se de conformar amb la segona plaça del grup.
Passi el que passi avui, Rússia, que arribava amb molts dubtes, ja ha complert arribant als vuitens de final. I Golovin, que va debutar amb la selecció absoluta de la mà de Fabio Capello després d’haver guanyat un europeu sub-17 el 2013 i va ser subcampió de l’europeu sub-19 dos anys més tard, precisament contra Espanya, en què hi havia un dels seus rivals avui, Marco Asensio, sortirà d’aquest mundial reforçat. Aquestes setmanes s’ha donat a conèixer al gran públic. Però els grans clubs ja fa temps que el segueixen i no s’han sorprès pel que han vist d’ell al llarg del torneig, on en clau sobretot de mercat, el de Golovin ja és un dels grans noms. El Juventus, també el Barça –Robert Fernández va deixar molt bons informes d’ell i està previst que un membre de la secretaria tècnica el vegi avui en directe– i ara el Chelsea del seu compatriota Roman Abramovich, que manté molt bones relacions amb el CSKA de Moscou, són alguns dels equips que li van al darrere.
“Hi ha rumors que són afalagadors”, va comentar el mateix Golovin preguntat respecte d’aquest interès en els primers dies de mundial. El que queda clar és que sembla difícil que el CSKA de Moscou, que el va fitxar sent encara un adolescent i amb qui brilla des de fa anys, incloses algunes edicions de la Youth League, el pugui retenir aquest estiu. El seu preu a més, que estaria al voltant dels 25 milions d’euros –ara falta veure si aquest mundial fa que s’encareixi el seu valor–, tampoc sembla cap obstacle veient les xifres que es paguen darrerament. El que encara és el seu segon entrenador al CSKA de Moscou, Viktor Onopko, ja es fa la idea que és improbable que continuï i gairebé l’anima fins i tot, en declaracions que recollia l’agència EFE fa uns dies, a fer les maletes: “Està preparat per jugar en un gran club. Tant psicològicament com físicament. Ja ho va demostrar en enfrontar-se al Manchester United o a l’Arsenal aquesta temporada. Té la necessària experiència internacional”. Qui sap, si com Onopko, que va jugar set temporades a l’Oviedo i una al Rayo Vallecano, Golovin també farà carrera a la lliga espanyola. De moment però, avui buscarà fer saltar la banca eliminant tota una campiona del món.