L’hora d’escriure noves pàgines en la història
Suècia-Suïssa. En un duel inèdit en un mundial, dues de les seleccions que més han sorprès en la fase de grups volen allargar el seu bon camí
Suècia va acabar de forma sorprenent al seu grup, al davant de Mèxic i deixant fora la campiona del món, Alemanya, i Suïssa va tenir possibilitats fins a la tercera jornada de quedar al davant del Brasil, ja que en l’estrena li va esgarrapar un empat, i va ser a més l’única selecció que ha aconseguit marcar un gol a la canarinha en aquest torneig. Avui, tots dos combinats s’enfronten en un dels duels més igualats, almenys sobre el paper, de tots els vuitens de final, encara que els alpins parteixen amb un lleuger favoritisme per la gran qualitat d’alguns dels seus jugadors, com Xhaka o Shaqiri, autors dels gols de la remuntada decisiva contra Sèrbia. Tot i això, els suecs han demostrat que són un bloc molt difícil de superar –el seu seleccionador, Janne Andersson, assegurava aquesta setmana que “cada jugador al camp és un defensor”– i no troben a faltar gens la que ha estat la seva gran estrella de la darrera dècada, com és Zlatan Ibrahimovic, que va decidir dir adeu a la selecció fa dos anys. Serà, a més, el primer cop que es veuran les cares en un mundial. En altres competicions o amistosos, això sí, s’han enfrontat 26 cops, amb uns resultats molt ajustats: deu triomfs dels suecs, onze dels suïssos i set empats.
També és similar el nombre de participacions de Suècia (12) i Suïssa (11) en un mundial, tot i que són els nòrdics els que amb diferència han arribat més lluny; van disputar la final el 1958, amb derrota contra el Brasil, i van quedar tres cops més entre els quatre primers, l’última vegada el 1994. “Allò va ser fa molt, per descomptat que ho recordo i tant de bo arribem a aquell nivell, però encara no hi som”, va recordar Andersson, que es va treure així part de pressió per un duel en què tindrà la baixa, per acumulació de targetes, del migcampista Sebastian Larsson.
Més problemes, però, tindrà Vladímir Petkovic, ja que no podrà disposar de dos puntals al darrere, com Lichtsteiner, al lateral dret, i el central Fabian Schaer, que es perdran el partit també per haver vist dues grogues en la fase de grups. Lang i Djourou seran probablement els seus substituts, i també hi podria haver alguna novetat en la punta d’atac, amb l’entrada de Drmic, que tot i no haver estat titular en cap dels tres partits disputats, és l’únic dels davanters centre que ha vist porteria. En cas de passar als quarts de final, Suïssa igualaria la seva millor classificació històrica en els mundials –hi va arribar en tres de les primeres cinc edicions, el 1934, el 1938 i el 1954– i es podria permetre somiar amb alguna cosa més. Petkovic de fet, no renuncia gairebé a res: “Deixem que diguin que és la part dèbil del quadre. Esperem també ser una sorpresa dels que ens han subestimat”.