Internacional

Alemanya 1942

Alemanya: el mundial nazi que mai no va ser

Tal i com va fer amb els Jocs de 1936, la dictadura nazi va voler instrumentalitzar el mundial de futbol, raó per la qual va presentar la seva candidatura per acollir la copa del món de 1942

L’esclat de la Segona Guerra Mundial va provocar la suspensió d’una competició a la qual optaven l’Alemanya nazi, el Brasil i l’Argentina

L’elecció de Rússia com a seu de l’actual mun­dial o la tria de Qatar com a amfi­trió de la copa del món de 2022 evi­den­cien que la FIFA juga un evi­dent paper de caràcter geo­polític que, en els casos esmen­tats, no té altra fina­li­tat per als estats que acu­llen una com­pe­tició d’aquesta mag­ni­tud que la de nor­ma­lit­zar la seva presència inter­na­ci­o­nal i emblan­quir els seus règims. En aquest sen­tit, cal reconèixer que la FIFA segueix amb la seva tra­dició històrica d’igno­rar el res­pecte als drets humans a l’hora d’ele­gir els estats amfi­tri­ons del mun­dial en afe­gir la Rússia de Putin i el Qatar de l’emir Al Thani a una infausta llista que inclou la Itàlia de Mus­so­lini, l’Argen­tina de Videla o l’Espa­nya de Franco, ja que el mun­dial de 1982 que va aco­llir l’Estat espa­nyol li va ser con­ce­dit en plena dic­ta­dura fran­quista.

Una relació funesta a la qual va estar a punt d’incor­po­rar-se l’Ale­ma­nya de Hit­ler. El führer va enten­dre ràpida­ment el bene­fici per a la difusió de la seva ide­o­lo­gia nazi que podia com­por­tar orga­nit­zar com­pe­ti­ci­ons espor­ti­ves d’abast mun­dial. Els Jocs Olímpics de Berlín de 1936, con­ce­dits a la capi­tal ale­ma­nya l’any abans del seu accés al poder, en van ser una bona mos­tra. De fet, va ser durant el desen­vo­lu­pa­ment d’aquests Jocs, el 13 d’agost de 1936, tres dies abans de la seva clau­sura, quan l’Ale­ma­nya nazi va for­ma­lit­zar la seva can­di­da­tura a aco­llir el mun­dial de 1942 en el marc del congrés de la FIFA que va cele­brar-se a Berlín.

A la can­di­da­tura nazi s’hi va afe­gir la del Bra­sil; la d’Itàlia, el 1934, i la de França, el 1938. Pre­ci­sa­ment en una nova reunió de la FIFA, cele­brada el 1938 a París la vigília de l’inici d’un dels mun­di­als política­ment més ten­sos de la història, la fede­ració inter­na­ci­o­nal va des­car­tar for­ma­lit­zar l’elecció de la seu mun­di­a­lista de 1942 i Jules Rimet va pos­po­sar la decisió, en espera d’un nou congrés que havia de cele­brar-se dos anys després a Luxem­burg. Entre­mig, Argen­tina es va afe­gir a la cursa per aco­llir el mun­dial com­pli­cant una mica més la decisió que l’enti­tat pre­si­dida per Rimet havia de pren­dre. Al llarg de 1939, el mateix Jules Rimet va visi­tar les ins­tal·laci­ons dels can­di­dats i va cons­ta­tar que l’Ale­ma­nya de Hit­ler avan­tat­java de manera clara les seves rivals sud-ame­ri­ca­nes. L’1 de setem­bre de 1939, però, men­tre Rimet visi­tava Rio de Janeiro, la invasió nazi de Polònia i l’esclat de la Segona Guerra Mun­dial van esvair qual­se­vol pos­si­bi­li­tat que el Ter­cer Reich hit­lerià es con­vertís en seu.

Tot i que la FIFA havia con­sen­tit l’annexió nazi d’Àustria i dels Sudets de Txe­cos­lovàquia, la invasió de Polònia i les seves con­seqüències van fer que la fede­ració inter­na­ci­o­nal no pogués mirar nova­ment cap a una altra banda. Un mes després d’aquest fet, el comitè exe­cu­tiu de la FIFA, reu­nit a Berna, va deci­dir can­cel·lar la reunió de Luxem­burg de 1940 que havia d’ele­gir la seu del mun­dial. Era la seva forma ofi­ci­osa de sus­pen­dre el mun­dial de 1942 fruit de la guerra, una decisió que també va ava­lar la con­fe­de­ració sud-ame­ri­cana de fut­bol, que va anun­ciar que pos­po­sa­ria les can­di­da­tu­res de Bra­sil i Argen­tina fins al final de con­flicte bèl·lic.

En un exer­cici de cinisme, el govern nazi va anun­ciar, el gener de 1941, que tot i haver ocu­pat bona part dels estats euro­peus, entre els quals Txe­cos­lovàquia, Bèlgica, Holanda, Noru­ega i Dina­marca, per­me­tria la seva par­ti­ci­pació al mun­dial de 1942 si final­ment s’aca­bava dis­pu­tant. De fet, no s’havia des­car­tat del tot i Argen­tina havia for­mu­lat una nova pro­posta plan­te­jant que Bue­nos Aires, Mon­te­vi­deo i Rio de Janeiro en com­par­tis­sin l’orga­nit­zació. La guerra i la sub­missió de bona part d’Europa al jou nazi, però, van aca­bar pro­vo­cant que, el 23 de març de 1941, Jules Rimet anunciés ofi­ci­al­ment la can­cel·lació del mun­dial. Ni l’Ale­ma­nya nazi en seria la seu, ni Hit­ler podria uti­lit­zar la par­ti­ci­pació de la seva selecció i de la de les naci­ons ocu­pa­des d’Europa per legi­ti­mar la seva posició en l’esce­nari inter­na­ci­o­nal.

El fet que la FIFA des­cartés for­mal­ment la cele­bració de la copa del món de fut­bol va acti­var l’esbo­jar­rada idea de Vla­di­mir Otz, un noble d’ori­gen euro­peu ins­tal·lat a la Patagònia argen­tina, que va deci­dir orga­nit­zar un mun­dial alter­na­tiu en aquest ter­ri­tori, ubi­cat als con­fins de l’Amèrica del Sud. El comte Otz va per­su­a­dir les nom­bro­ses comu­ni­tats que habi­ta­ven aque­lla regió inhòspita (fruit bàsica­ment de la cons­trucció de grans obres d’engi­nye­ria) per tal de for­mar fins a nou selec­ci­ons naci­o­nals, que van ser les que final­ment van dis­pu­tar-se el tri­omf en aque­lla insòlita com­pe­tició que, òbvi­a­ment, no va ser reco­ne­guda per les instàncies fut­bolísti­ques inter­na­ci­o­nals i que, encara avui, té una part molt impor­tant de mite i de lle­genda.

Entre les selec­ci­ons par­ti­ci­pants des­ta­cava la de la Patagònia, que reco­llia indígenes maput­xes nadius del ter­ri­tori amfi­trió del cam­pi­o­nat i que, final­ment, va ser la que va asso­lir el tri­omf, després de vèncer en la final la selecció germànica, inte­grada bàsica­ment per engi­nyers esta­blerts a la regió. La selecció maputxe de la Patagònia, que es va con­ver­tir en una forma de rei­vin­di­cació naci­o­nal d’aquesta comu­ni­tat, va ser una ini­ci­a­tiva del comte Otz, que pre­te­nia que hi hagués una selecció que des­pertés l’interès pel mun­dial entre els nadius. Però no només aquest mun­dial als con­fins del pla­neta va inten­tar diri­mir, en aquell any 1942, qui havia d’here­tar el tron fut­bolístic després de la victòria ita­li­ana de 1938. El par­tit amistós que, el 20 de setem­bre de 1942, van dis­pu­tar a l’estadi olímpic de Berlín les selec­ci­ons de l’Ale­ma­nya nazi i de Suècia davant de cent mil espec­ta­dors ha estat sovint con­si­de­rat com una final ofi­ci­osa del mun­dial que aquell mateix any va ser can­cel·lat, ja que va enfron­tar les, segu­ra­ment, dues millors selec­ci­ons euro­pees d’aquell temps.

El par­tit, dis­pu­tat enmig d’una gran tensió, espe­ci­al­ment pels juga­dors ale­manys, que després d’una sor­pre­nent der­rota davant de Suïssa en un par­tit jugat el dia de l’ani­ver­sari d’Adolf Hit­ler van ser adver­tits que en cas de noves der­ro­tes serien envi­ats a com­ba­tre al front de l’Est, va aca­bar amb la victòria de la neu­tral Suècia (2-3) i va supo­sar una humi­li­ació difícil de dige­rir. De fet, el nazisme va deci­dir sus­pen­dre els pocs par­tits entre selec­ci­ons que encara es dis­pu­ta­ven i va forçar els inte­grants del seu com­bi­nat naci­o­nal a afe­gir-se a les for­ces arma­des. El de 1942 ha pas­sat a la història, doncs, com el mun­dial nazi que mai no va ser. La copa del món no repren­dria el seu curs fins al 1950, quan Bra­sil en va aco­llir la quarta edició. Un esce­nari on va rea­parèixer la copa Jules Rimet, el tro­feu que, durant tota la Segona Guerra Mun­dial, el pre­si­dent de la fede­ració ita­li­ana havia tin­gut ama­gat en una capsa de saba­tes a sota el seu llit per evi­tar que caigués en mans dels nazis i aquests l’uti­lit­zes­sin per a la seva pro­pa­ganda. La d’un mun­dial que mai no va ser.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.