Suècia s’ho treballa més
El combinat escandinau és millor que Suïssa, té les millors ocasions i accedeix als quarts de final gràcies a un únic gol de Forsberg en el segon temps
Els de Janne Andersson van tornar a ser un bloc sòlid que va resistir la reacció final dels alpins
Suècia continua donant sorpreses. Va accedir al mundial eliminant Itàlia en la repesca, va quedar primera del seu grup al davant de Mèxic i deixant fora l’actual campiona, Alemanya, i ahir a Sant Petersburg, sense ser favorita tot i que el duel contra Suïssa era un dels teòricament més igualats dels vuitens de final, va accedir als quarts de final, gràcies al gol afortunat del migcampista del Leipzig Emil Forsberg. No havia arribat tan lluny el combinat escandinau des del 1994 –aleshores va quedar tercer–, amb aquella generació d’or, amb jugadors com Ravelli, Brolin o Henrik Larsson, entre altres. Ara, sense la seva gran estrella durant més d’una dècada, Ibrahimovic, que va decidir plegar de la selecció després de l’última Eurocopa, però a còpia de treball i amb un bloc molt sòlid, Suècia ja està escrivint una de les seves millors pàgines en la història dels mundials.
Suïssa també hi havia dit la seva en la fase de grups, sobretot amb l’empat en el primer partit contra el Brasil, però també amb la remuntada contra Sèrbia, i tenia a priori una bona ocasió per passar als quarts de final i igualar la seva millor classificació històrica en un mundial. Al davant, però, es va topar amb un mur que va deixar molt poques fissures i que va tenir les idees molt més clares en tot moment. Els de Petkovic van tenir més la pilota –gairebé un 70% de possessió al llarg del partit– però les millors ocasions van ser per als suecs, que molt ordenats però lluny de tancar-se a la seva cova, van mesurar molt bé quan podien fer mal al rival, atacant alhora amb ordre. Abans dels deu primers minuts, Berg, erràtic dins l’àrea, ja havia tingut dues bones oportunitats per marcar. Poc abans d’arribar a la mitja hora de joc, un altre cop el davanter de l’Al-Ain dels Emirats Àrabs en tornava a tenir una de molt clara, però aquest cop va ser Sommer el que va evitar el gol amb una gran estirada. Els únics arguments de Suïssa eren alguns intents aïllats de la seva peça de més qualitat, Shaqiri, del tot infructuosos tot i el domini del seu combinat.
La segona part no va canviar gaire i només de començar, de fet, Ekdal va tornar a desaprofitar una claríssima ocasió, enviant la pilota als núvols tot i estar sol dins l’àrea en molt bona posició. A Suècia li faltava sobretot encert en els últims metres per poder avançar-se en el marcador i ho va fer amb l’aliat de la sort. I és que després d’una bona acció a la frontal, Forsberg, el millor dels suecs i el far al mig del camp, va provar un xut centrat i tou que Sommer es disposava a blocar, quan va aparèixer el peu d’Akanji, que va despistar completament el porter del Mönchengladbach.
Només ja quan es va veure al darrere en el marcador, i encara amb 25 minuts per disputar-se, Suïssa va posar una marxa més al partit i va buscar ja el gol amb insistència. També Petkovic va reaccionar a la banqueta fent entrar al camp dos davanters, Seferovic i l’incisiu Embolo. Precisament una rematada de cap del davanter d’origen camerunès en el llançament d’un córner a punt va estar de significar l’empat. Ho va evitar Forsberg, ahir l’heroi suec, sota pals. Ja en el temps afegit, va ser Seferovic, també de cap, qui va protagonitzar l’última de les esperances suïsses. Aleshores, però, va aparèixer Olsen, que amb una bona aturada va aconseguir mantenir la porteria a zero per tercer partit ja dels quatre d’aquest mundial. No és gens fàcil fer un gol a Suècia, que quasi fora de temps va veure com el VAR li privava de fer el segon gol ja que tot i que Skomina havia assenyalat penal per una empenta de Lang –expulsat– a Olsson quan ja s’encarava a Sommer, finalment es va veure que l’acció havia estat fora de l’àrea i el col·legiat eslovè va corregir la decisió. El següent escull per al combinat escandinau, que tindrà la baixa de Lustig per targetes, serà Anglaterra. Un repte més.