Internacional

El vaixell té patró

Tancada definitivament l’era Zlatan, Andreas Granqvist, l’hereu legítim del braçal, està demostrant en aquest mundial que és el líder sobri que necessitava Suècia, allunyat de l’ego i les excentricitats del seu predecessor

“Un mun­dial sense Zla­tan no és un mun­dial.” Paraula d’Ibra. Una de les seves cèlebres fra­ses per a la poste­ri­tat. Segu­ra­ment, però, a aques­tes altu­res de la pel·lícula Ibra­hi­mo­vic deu ser l’únic suec que encara pensa així. Geni i egocèntric a parts iguals. Quan es va reti­rar de la selecció ara fa dos anys, després de l’Euro­copa de França, en els seus plans de futur no entrava que Suècia es clas­si­fiqués per a la copa del món de Rússia. Els nòrdics havien que­dat fora de les dues últi­mes grans cites (el Bra­sil 2014 i Sud-àfrica 2010) i la clas­si­fi­cació el va aga­far a con­tra­peu. Davant el nou esce­nari, l’estre­lla dels LA Galaxy va mos­trar interès per tor­nar a pujar al carro de la selecció, però Jan Olof Anders­son tenia les coses clares i no va donar la pos­si­bi­li­tat de tor­nar al fill pròdig. Anders­son va voler pre­miar el bloc i no va fer con­ces­si­ons ni tan sols amb el millor fut­bo­lista suec de tots els temps. L’aposta era per­so­nal i arris­cada, però el temps li ha aca­bat donant la raó. Almenys per ara. Sense la seva gran estre­lla de les dues últi­mes dècades, Suècia s’ha plan­tat per mèrits pro­pis a uns quarts de final d’un mun­dial. La seva millor clas­si­fi­cació des del mun­dial dels Estats Units del 1994 (ter­cera).

Suècia té ara un nou líder. L’ombra de Zla­tan és allar­gada, però Andreas Granq­vist (16 d’abril del 1985, Påarp) ha assu­mit el braçal de capità amb orgull i com­promís, allu­nyat de l’ego i les excen­tri­ci­tats del seu pre­de­ces­sor. Granq­vist, esco­llit millor fut­bo­lista suec del 2017 en l’última gala Guld­bo­llen –Ibra­hi­mo­vic havia gua­nyat aquest guardó onze vega­des des del 2005, amb un únic parèntesi (Ljung­berg, 2006); i no l’havia gua­nyat cap cen­tral des de Patrik Anders­son (2001)–, s’ha eri­git en el líder sobri que bus­cava el selec­ci­o­na­dor. Als 33 anys, aquest és el seu pri­mer mun­dial i molt pos­si­ble­ment també serà l’últim. Dei­xarà empremta a Rússia. No només per l’excel·lent ren­di­ment ofert a les files del Kras­no­dar en les últi­mes cinc tem­po­ra­des (2013-18), sinó també pel seu relle­vant paper en aquesta copa del món. Ell i el late­ral esquerra Ludwig Augus­tins­son són els dos únics fut­bo­lis­tes de camp de Suècia que ho han jugat abso­lu­ta­ment tot. No s’han per­dut ni un minut (360). També és el màxim ano­ta­dor del seu equip, amb dos gols, tots dos des del punt de penal. Capità amb galons des dels onze metres. La seva par­ti­ci­pació ha estat clau. Gol con­tra Corea del Sud en el debut (1-0) i gol en el par­tit deci­siu con­tra Mèxic (0-3), que donava a Suècia la pri­mera plaça del grup. Tres n’havia mar­cat ante­ri­or­ment durant la fase de clas­si­fi­cació, en què Suècia va dei­xar dos cadàvers de renom pel camí com Holanda i Itàlia en la repesca. Només Ale­ma­nya, una altra de les vícti­mes sona­des dels nòrdics, ha estat capaç de mar­car con­tra aquesta Suècia en aquest mun­dial. Corea del Sud, Mèxic i Suïssa s’han que­dat a zero, inca­pa­ces de superar el mur lide­rat per Granq­vist. Suècia és sinònim d’equip com­pacte i de rigor tàctic. Les dades de Granq­vist com a líder a l’eix de la defensa par­len per si soles: 22 pilo­tes recu­pe­ra­des i 30 pilo­tes refu­sa­des en qua­tre par­tits. Infran­que­ja­ble sobre­tot en el joc aeri.

“Harry Kane és un juga­dor increïble. Marca molts gols, genera mol­tes opor­tu­ni­tats de perill i té un enorme talent, però estic pre­pa­rat. Tots estem pre­pa­rats. Ells han can­viat el seu estil. Abans juga­ven pilo­tes llar­gues, però ara és una Angla­terra més asso­ci­a­tiva, amb juga­dors hàbils al mig del camp”, adme­tia aquesta mateixa set­mana Granq­vist. El pit­xitxi d’aquest mun­dial (sis gols suma el davan­ter del Tot­ten­ham) posarà a prova de nou avui (16 h) la fer­mesa d’aquesta Suècia capi­ta­ne­jada per Andreas Granq­vist.

El d’avui serà el par­tit número 77 de Granq­vist com a inter­na­ci­o­nal. Lluny queda ara aquell debut amb la selecció del 2006 con­tra Jordània. Des de lla­vors, ha jugat en la Pre­mier Lea­gue (Wigan, 2007/08), la Serie A (Gènova, 2011-13), l’Ere­di­vi­sie (Gro­nin­gen, 2008-11) i la super­lliga de Rússia (Kras­no­dar, 2013-18). L’actual capità de Suècia, però, és un home d’orígens. El Hel­sing­borgs sem­pre serà el club del seu cor. Fins en tres eta­pes dife­rents ha ves­tit la samar­reta del club, amb el qual va fer el salt com a pro­fes­si­o­nal (2004-06, 2008 i 2018). Amb el club de la seva vida ha gua­nyat, de fet, el seu únic títol com a pro­fes­si­o­nal (la copa de Suècia, 2006). Quan acabi l’aven­tura mun­di­a­lista, l’espe­ren de nou a casa amb els braços oberts. De l’apa­ra­dor mediàtic de la copa del món a l’ano­ni­mat de la segona divisió sueca. Canvi de regis­tre.

HOME D’ARRELS

Després de la copa del món tornarà a casa, a la segona divisió sueca, amb el Helsingborgs

IMPERIAL

30
pilotes rebutjades
suma en 4 partits. També 22 recuperacions i 2 gols.

MILLOR SUEC DE L’ANY

Braçal a banda, també ha agafat el testimoni d’Ibra en la gala Guldbollen, com a MVP del 2017

FIX PER A ANDERSSON

Ell i Augustinsson són els dos únics jugadors de Suècia que han jugat tots els minuts (360)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)