Internacional

Homenatge a Iaixin

L’actuació dels porters a Rússia 2018 està honrant la memòria de la mítica ‘Aranya Negra’, imatge del mundial i que avui descansa al cementiri moscovita de Vagankovo

L’avin­guda del 1905 trenca el silenci. No més que qual­se­vol altra rami­fi­cació de la gegan­tina capi­tal russa, però els seus sis car­rils són més que sufi­ci­ents perquè el con­trast sigui xocant per a qui busca la calma. S’acaba tro­bant. Uns 200 metres des de l’estació de metro, a mà esquerra. Un mur blanc. Una porta. Un canvi de rea­li­tat. Del bullici d’una ciu­tat sense fron­te­res a la pau inte­rior d’un Vagankovo que inti­mida amb la mirada. L’església del Dia de la Resur­recció cus­to­dia l’entrada i con­vida a endin­sar-se a través de l’avin­guda prin­ci­pal d’un cemen­tiri que és història de l’esport. Pri­mer, a mà dreta, Vik­tor Tik­ho­nov, mític entre­na­dor de l’URSS d’hoquei sobre gel cam­pi­ona de tot. Vuit cam­pi­o­nats del món i tres ors olímpics des­can­sen sobre les seves espat­lles, a pocs metres de la tomba de Niko­lai Sta­ros­tin, fun­da­dor de l’Spar­tak de Mos­cou, algú que va resis­tir al gulag i mai va per­dre la passió per l’esport i pel seu vene­rat “equip del poble”.

Al fons, un edi­fici. Farà falta rode­jar-lo per aca­bar tro­bant una silu­eta sòbria. Com a mínim dins del con­text d’un cemen­tiri ple d’orna­ments, de bufan­des, d’escuts, d’estàtues i osten­tació. Però ja se sap que a Lev Iai­xin li agra­dava trans­me­tre una imatge aus­tera, sem­pre de negre. Tallat en pedra, de per­fil, i amb la D de Dinamo cosida al pit, avui el seu record és més fort que mai. Milers de per­so­nes van pere­gri­nar fins a Vagankovo un dia de març del 1990 per aco­mi­a­dar el con­si­de­rat el millor por­ter del segle XX, i avui la seva ciu­tat acull el món sen­cer amb la seva estampa de fons, impresa en un bit­llet com­me­mo­ra­tiu i sobre­tot en els car­tells, sem­pre emblemàtics, que dis­se­nya la FIFA per recor­dar els mun­di­als.

Història sobre història. Iai­xin, campió de l’Euro­copa amb l’URSS el 1960, en va dis­pu­tar qua­tre (del 1958 al 1970). I d’alguna manera era de justícia divina que el del 2018 fos un mun­dial de por­ters. I ho està sent després d’uns quarts de final en què les mans han pesat tant com els peus, i en què fins i tot el seu com­pa­tri­ota Ígor Akinféiev ha estat icona de la gesta d’una Rússia plena de man­can­ces, però que ha resis­tit per dig­ni­fi­car el seu rol en el tor­neig, amb dues tan­des de penals inclo­ses. El por­ter del CSKA, nas­cut a Vídnoie, a la perifèria de Mos­cou, en va atu­rar un, difícil i a baix, en l’inter­canvi de penes màximes con­tra Croàcia. No va poder evi­tar el defi­ni­tiu de Raki­tic, però va ser ban­dera del gegant eslau en els vui­tens con­tra Espa­nya inter­cep­tant el llançament de Koke, i sobre­tot amb el peu a Iago Aspas, per enter­rar anys difícils, en què fins i tot va ser cari­ca­tu­rit­zat pels afi­ci­o­nats per una ratxa d’onze tem­po­ra­des con­se­cu­ti­ves sense acon­se­guir dei­xar la por­te­ria a zero en com­pe­ti­ci­ons euro­pees.

Akinféiev ha estat un digne amfi­trió d’un mun­dial que ha vist Kas­per Sch­meic­hel con­so­li­dar-se com alguna cosa més que el fill de Peter, atu­rant tres penals en els vui­tens con­tra Croàcia; Sub­a­sic ser pro­ta­go­nista en dues tan­des de penals; el llançament de Jor­dan Pick­ford com a por­ter d’època en una Angla­terra que no havia tro­bat una­ni­mi­tat en el seu número 1, i espe­ci­al­ment un Thi­baut Cour­tois enorme, de silu­eta allar­gada, guardià indes­truc­ti­ble d’uns dia­bles ver­mells que somien com mai abans. Un mun­dial que també ha vist errar De Gea i Mus­lera, que ha vist caure un gegant com Neuer, però que també ha rega­lat inter­ven­ci­ons de postal, com la de Llo­ris a Cáceres, i que ha mos­trat nivell a les por­te­ries per hon­rar de la millor manera la memòria de Iai­xin, amb Memo Ochoa atu­rant més que ningú (25 para­des) i Essam El-Hadary con­ver­tint-se en el por­ter més veterà de la història de les copes, amb 45 anys.

LA FRASE

No va ser una qüestió de fortuna: contra nosaltres Courtois va estar il·luminat
Tite
Seleccionador del brasil

LA FRASE

Havia encaixat algunes crítiques, però ha demostrat que la gent estava equivocada
David Seaman
exporter anglès (sobre pickford)

L’agilitat de Pickford i la fe de Subasic

La història d’Anglaterra i la porteria feia anys que estava enredada en un debat sense fi. Bressol de porters de nivell en el passat (sobretot Gordon Banks), el conjunt dels tres lleons no havia tingut un guardià de plenes garanties en les últimes dècades, des de David Seaman fins a Joe Hart, fins que en ple mundial 2018 l’ombra de Jordan Pickford, que l’Everton va convertir l’estiu passat en el porter més car de la història de la Premier League, s’ha allargat tant que s’ha elevat a la categoria d’heroi nacional. Criticat pel gol que li va fer Januzaj en l’últim partit del grup, el porter format al Sunderland ha enterrat qualsevol debat: s’ha convertit en heroi en la tanda de penals contra Colòmbia i ha estat providencial també per contenir la incòmoda selecció sueca. “Ha demostrat que la gent estava equivocada amb algunes crítiques. I ho ha fet en un escenari com aquest, i a la manera de Jordan Pickford. El mèrit és enorme”, ha defensat David Seaman, que avalava així una de les grans esperances d’una Anglaterra que aspira al títol quan menys se l’esperava i que per ser diumenge a Moscou s’haurà d’enfrontar amb una Croàcia que ha perdut frescor futbolística amb el pas dels partits, però que també ha tingut en el seu porter, Danijel Subasic, una muralla. Artífex silenciós de l’èxit del Mònaco fa dues temporades, el porter de Zadar va acabar amb un somriure el duel de vuitens amb Schmeichel, interceptant tres llançaments en la tanda de penals, i va repetir gesta dissabte contra Rússia, aquesta vegada interceptant-ne un, i amb l’afegit que havia acabat el partit amb visibles mostres de dolor a la cuixa. “És un heroi”, va sentenciar el seu seleccionador, Zlatko Dalic.

Courtois, il·luminat; Lloris, sobri

Els seus 199 centímetres sobrevolant el cel de Kazan per interceptar la paràbola de Neymar ja formen part de l’imaginari col·lectiu del futbol modern. Una actuació mestra d’un porter dissenyat per a la història. Per a la que pretén ser la millor Bèlgica de la història, el destí ha modelat un porter de plenes garanties, com a mínim a l’altura del llegendari Jean-Marie Pfaff, un dels pilars del conjunt que el 1986 va trepitjar per primera vegada la semifinal mundialista. Contra el Brasil, Courtois va haver d’intervenir en nou ocasions, sempre amb encert, i la seva aturada final va enviar els belgues a les semifinals. “De sort, res. El porter simplement estava il·luminat”, va resumir el seleccionador brasiler, Tite. “És que estem davant del millor porter del món”, hi afegia Robert Martínez.

A la gespa del Lujnikí, el porter del Chelsea mesurarà el seu potencial amb Hugo Lloris, homòleg habitual en els derbis londinencs contra el Tottenham i ara objecte d’una rivalitat elevada a esferes mundials. Encara que no ha tingut gaire exigència (dels supervivents, és el porter que menys aturades ha hagut de fer), el guardià de Nantes va irrompre providencialment en l’eliminatòria de quarts: va desviar una rematada de cap de Cáceres i va evitar que l’Uruguai es reenganxés al partit, just el dia que completava la seva aparició número 100 amb el conjunt del gall.

Lloris ha hagut de comparèixer poc, però quan França l’ha necessitat ha estat a punt, molt en la línia del seu caràcter, del capità silenciós que és des de fa temps i que permet a Deschamps tenir una continuació sobre la gespa enmig d’un grup de jugadors joves i plens de vitalitat. Lloris és alguna cosa més que aturades per al seleccionador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.