Internacional

La fe en una mirada

Robert Martínez és un dels grans noms que deixa el mundial per la seva capacitat per afinar les necessitats de Bèlgica a cada moment i adaptar-se en funció del rival

Robert Martínez (Bala­guer, 1973) esborra el que hi ha a la seva pis­sarra quasi amb tanta velo­ci­tat com el món s’afa­nya a con­tem­plar-la. “El que veri­ta­ble­ment importa no és la tàctica, és el desig; els meus fut­bo­lis­tes han can­viat la manera de jugar en dos dies i han apli­cat el pla a la per­fecció, només això compta”, va dir diven­dres el tècnic català, tot just després d’haver rega­lat una lliçó tàctica per dei­xar sense res­posta la Bra­sil de Tite, estra­tega voraç, i clas­si­fi­car Bèlgica per a la seva segona semi­fi­nal d’un mun­dial.

El seu camí per Rússia està sent fogós, ple de regis­tres, i és la cul­mi­nació d’una dècada sem­brant i reco­llint, impo­sant i recol·lec­tant idees. Una tra­jectòria d’estira-i-arron­ses posada al ser­vei d’un grup de fut­bo­lis­tes de talent infi­nit però que fins a l’arri­bada del tècnic de Bala­guer eren incapaços d’anar en una mateixa direcció, immer­sos en dis­pu­tes inter­nes, amb poca coor­di­nació col·lec­tiva i fins i tot amb epi­so­dis de tensió amb qui fins fa no gaire movia els fils de la ban­queta, Marc Wil­mots.

Bèlgica ha après a córrer junta per un objec­tiu i, sobre­tot, a dei­xar-se ori­en­tar per un entre­na­dor que sap conèixer els moments i pena­lit­zar rivals.

No sem­pre va ser així. En el tra­jecte, Robert Martínez ha après que la seva mà dreta també pot fer cas de l’esquerra, i que el camí cap a un objec­tiu a vega­des té rami­fi­ca­ci­ons. I que s’ha de saber triar. I ho fa amb una eloqüència de sobres elo­gi­ada en la inten­si­tat del mun­dial. Res a veure amb el Bob que va posar un peu a Swan­sea amb la idea d’impo­sar una única mirada, la de fer jugar per terra en una soci­e­tat que res­pi­rava rugbi. “Al començament només pre­veia un pla de par­tit, era inne­go­ci­a­ble, i ens va cos­tar alguns punts perquè no era fàcil apli­car-lo”, reco­neix Fede Bes­sone, defensa for­mat en el Barça i que, després de pas­sar pel filial de l’Espa­nyol, va acom­pa­nyar en els pri­mers pas­sos l’ara selec­ci­o­na­dor belga a Gal·les. Ara observa de lluny com avui Martínez és capaç de mudar la pell, de can­viar de color segons l’entorn. Com va fer con­tra el Japó, quan, davant la difi­cul­tat per apli­car el pla A, va aca­bar bom­bar­de­jant l’àrea de cen­tra­des per a Lukaku i Fellaini amb un èxit rotund. O con­tra el Bra­sil, amb una mirada pre­pa­radíssima sobre el par­tit, amb un posi­ci­o­na­ment par­ti­cu­lar per pena­lit­zar l’esquena de Lukaku i alhora ofe­rir lli­ber­tat a De Bruyne.

“Es nota que tenien estu­diadíssim el camí i demos­tra que és un entre­na­dor que ha après molt aquests anys, sobre­tot a adap­tar-se al seu entorn”, diu Bes­sone, que no recorda grans dis­sec­ci­ons dels rivals durant la seva etapa a Gal·les. “Ens centràvem més en la nos­tra manera de jugar. De fet, em sor­pre­nia que no féssim ses­si­ons de vídeo. Ell ens pre­pa­rava un informe del par­tit, amb les vir­tuts dels rivals, però no gaire res més. El que era impor­tant era el nos­tre estil”, afirma. “És cert que no et bom­bar­de­java amb infor­mació sobre el rival, el pre­o­cu­pava més què feia el seu equip”, hi afe­geix Anto­lin Alca­raz, que Robert Martínez va tenir al Wigan i que va fit­xar poste­ri­or­ment per a l’Ever­ton, on ja havia demos­trat la seva pre­dis­po­sició a tole­rar altres camins. “I a l’Ever­ton era quan tenia ja un esta­tus impor­tant i els fut­bo­lis­tes esta­ven molt oberts a apli­car el seu mètode, però sobre­tot diria que ell ha après a jugar segons què té, que el joc s’adapti a les vir­tuts dels seus fut­bo­lis­tes”, tanca Alca­raz. I a Bèlgica, Martínez té el toc de De Bruyne, la potència de Lukaku, la con­ducció de Hazard i el joc aeri de Fellaini. La pos­si­bi­li­tat de gover­nar en estàtic i d’explo­tar el con­tra­cop. De viure per baix i de gua­nyar per dalt. Tot en la mateixa cara d’una moneda, la d’una Bèlgica que es deixa ori­en­tar per la mirada edu­cada d’un català.

FRASES

En el Swansea no estudiàvem gaire el rival, ni amb vídeos, sobretot s’ocupava del pla de partit
Fede Bessone
exjugador del swansea
No t’omplia el cap amb informació del rival, però sí que s’ha anat adaptant als futbolistes que té
Antolín Alcaraz
exjugador del wigan i de l’everton

Henry desafia el seu capità

Aviat farà dues dècades que junts van aixecar la copa del món al cel de Saint-Denis. Deschamps com a capità de ferro d’una generació única per al futbol francès, alguna cosa més que un equip de futbol, i Henry com una de les estrelles emergents d’un país que finalment havia exhibit tot el potencial de la seva multiculturalitat. Avui, però, els camins els enfronten i per primera vegada viuran els fets des de voreres oposades. El preparador de Baiona, des de la banqueta del conjunt del gall, on s’ha assegut més que cap altre entrenador en la història (81 partits des que va ser nomenat el 2012, just després de l’Eurocopa de Polònia i Ucraïna), mentre que Titi ho farà al costat de Robert Martínez com a únic integrant de l’expedició belga que domina el vertigen del moment, la sensació de trobar-se a les portes d’un mundial, d’acaronar la copa més preuada. Per això el tècnic català, quan va ser nomenat al capdavant dels diables rouges, va pensar en la llegenda de l’Arsenal per alternar les seves tasques de crític televisiu amb les d’ajudant a la selecció. “Henry ja ho ha viscut, sap el que és conviure amb aquests moments, amb la pressió, i per a nosaltres era important que els futbolistes puguin tenir una referència com la seva a prop”, ha explicat el mateix Martínez. I com que Bèlgica no té futbolistes amb l’estrella cosida al pit, va trucar a la porta del veí per reclutar l’elegant exfutbolista, que, a més del seu carisma i la seva experiència, ha aportat coneixement a futbolistes com Romelu Lukaku per poder explotar tot el seu potencial. Henry pesa en el dia a dia de la selecció belga i també en el record d’una França que aspira a coronar-se per segona vegada vint anys després. “Me n’alegro per ell, li tinc molt afecte”, va dir ahir Deschaps. “Tindrà el cor dividit. Al final és francès”, va desafiar Hugo Lloris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)