Internacional

Política i esport

Rússia, apunts polítics

El paper de la selecció amfitriona i l’èxit organitzatiu reforcen la posició internacional de la Rússia de Putin

El triomf de la selecció francesa, amb evidents paral·lelismes amb la victòria dels ‘bleus’ del 1998, enforteix Macron i mostra de nou la composició diversa de la societat francesa

La imatge d’un eufòric pre­si­dent Emma­nuel Macron cele­brant el pri­mer gol francès en la final del mun­dial del 2018 des de la llotja del Luj­nikí, l’antic estadi Lenin, encara avui pre­si­dit per una majes­tu­osa escul­tura del prin­ci­pal diri­gent de la Revo­lució d’Octu­bre, s’ha con­ver­tit en una icònica foto­gra­fia que ha fet la volta al món i que posa en evidència, per si algú encara en dub­tava, la natu­ra­lesa política d’un cam­pi­o­nat mun­dial de fut­bol. Aquesta imatge, presa per Ale­xei Nikolsky, fotògraf per­so­nal de Putin i únic repor­ter que va poder elu­dir les ins­truc­ci­ons dels asses­sors de Macron que volien evi­tar els retrats durant el par­tit, va ser la pri­mera d’una presència con­ti­nu­ada del jove pre­si­dent cele­brant el tri­omf de la seva selecció. Eufòric a la tri­buna, a peu de gespa lliu­rant la copa, al ves­ti­dor enco­rat­jant els fut­bo­lis­tes, al palau de l’Elisi rebent la comi­tiva que li ofe­ria la victòria...

‘Black-blanc-beur’ 2.0

El tri­omf gal, que afe­geix una segona estre­lla a la samar­reta fran­cesa, va per­me­tre al país reviure l’èxit del 1998, quan la seva selecció, encapçalada per Zidane, va sor­tir vic­to­ri­osa d’un mun­dial del qual era l’amfi­tri­ona. Aquell com­bi­nat va ser bate­jat com el de la França black-blanc-beur és a dir, “negra-blanca-magri­bina”, para­fra­se­jant el bleu-blanc-rouge de la seva ban­dera tri­co­lor, per la com­po­sició diversa dels seus inte­grants, que reflec­tia la de la soci­e­tat fran­cesa i que cons­truïa un potent refe­rent anti­ra­cista davant l’auge de dis­cur­sos d’extrema dreta com els de Le Pen i el seu Front Nati­o­nal.

La victòria del 2018 és nova­ment la d’una selecció que repre­senta la diver­si­tat de la soci­e­tat fran­cesa, una França black-blanc-beur 2.0. La diferència rau en el fet que, tot i que la victòria d’aquest com­bi­nat ha ser­vit per unir els fran­ce­sos, els esde­ve­ni­ments que ha vis­cut el país en els dar­rers anys, espe­ci­al­ment d’ençà dels atemp­tats con­tra Char­lie Hebdo, fan difícil de pre­sen­tar la selecció com un mirall que repre­senta la per­fecta con­vivència de França en la seva diver­si­tat. Tot i així, Desc­hamps i els seus han vol­gut encar­nar els valors repu­bli­cans, com ho demos­tra el fet que l’entre­na­dor, com el pre­si­dent Macron, con­cloïa les seves inter­ven­ci­ons per cele­brar la victòria amb un explícit “visca la República i visca França!”.

Els nens de la guerra

Si la selecció fran­cesa repre­senta la diver­si­tat social, Croàcia seria l’exem­ple de tot el con­trari, un com­bi­nat cul­tu­ral­ment homo­geni a imatge de la com­po­sició d’aquest petit estat de tot just qua­tre mili­ons d’habi­tants i inde­pen­dent des de fa poc més d’un quart de segle. La sim­ple presència en la final ja suposa un tri­omf per a una gene­ració de fut­bo­lis­tes for­mada per joves que eren infants quan Croàcia va ser esce­nari del cru­ent con­flicte bèl·lic que va pre­ce­dir la inde­pendència for­mal del país. Sense anar gaire lluny, el millor juga­dor del mun­dial, Luka Modric, va haver de refu­giar-se durant la guerra fora de la seva Zadar natal i va veure com el seu avi era assas­si­nat per les for­ces sèrbies que inten­ta­ven impe­dir l’exer­cici de la sobi­ra­nia de Croàcia. Una situ­ació per­so­nal que, de manera simi­lar, com­par­tien molts dels seus com­panys de ves­ti­dor que també van viure la guerra durant la infan­tesa. Pot­ser per això, tant ells com la pre­si­denta cro­ata, la con­ser­va­dora Kolinda Gra­bar-Kita­ro­vic, de la naci­o­na­lista Unió Democràtica Cro­ata, el par­tit que amb Franjo Tudj­man va lide­rar la inde­pendència, can­ta­ven amb tant d’entu­si­asme el Lijepa naša domo­vino, l’himne naci­o­nal que exalta “la nos­tra bella pàtria”.

Pun­tal de la unió belga

El pòdium del mun­dial el va com­ple­tar la selecció belga, un com­bi­nat que tenia evi­dents sim­pa­ties a Cata­lu­nya pel fet de ser entre­nat pel bala­guerí Robert Martínez i, sobre­tot, per la posició que va adop­tar la justícia belga, que va negar l’extra­dició dels inde­pen­den­tis­tes exi­li­ats a Brus­sel·les. Para­do­xal­ment, però, a Bèlgica els dia­bles ver­mells són un dels pocs símbols, amb el rei i la ban­dera, que unei­xen un país for­ta­ment divi­dit entre les seves comu­ni­tats fla­menca i valona. El recor­re­gut de la selecció belga en el mun­dial de Rússia, impe­ca­ble fins a la semi­fi­nal, ha estat un motiu d’orgull i ha reforçat l’ima­gi­nari col·lec­tiu belga que en els dar­rers anys havia pas­sat hores bai­xes a causa dels atàvics enfron­ta­ments polítics entre els repre­sen­tants de les seves dues comu­ni­tats naci­o­nals.

A major glòria de Putin

Un altre dels grans tri­om­fa­dors de Rússia 2018 ha estat, sense cap mena de dubte, Vladímir Putin. Al marge del paper espor­tiu dels amfi­tri­ons, molt per sobre de les seves expec­ta­ti­ves i que ha con­tribuït a dis­si­par qual­se­vol veu crítica amb el mun­dial exal­tant l’espe­rit naci­o­na­lista, l’èxit orga­nit­za­tiu de l’esde­ve­ni­ment ha reforçat la imatge de Putin i el rol de Rússia al món. Les pro­tes­tes dels pre­so­ners polítics ucraïnesos, entre les quals hi ha la del cine­asta empre­so­nat Oleg Sent­sov, que s’ha pas­sat tota la copa del món en vaga de fam per denun­ciar la situ­ació d’aquest col·lec­tiu, han tin­gut escàs ressò inter­na­ci­o­nal i els temors dels exces­sos dels afi­ci­o­nats locals més radi­cals o d’acti­tuds homòfobes als esta­dis que per­ju­di­ques­sin la imatge inter­na­ci­o­nal de Rússia han estat esvaïts per un des­ple­ga­ment poli­cial sense pre­ce­dents que tenia pre­ci­sa­ment com a objec­tiu evi­tar qual­se­vol taca negra en la imatge que Rússia pre­te­nia pro­jec­tar al món.

Kosova es cola al mun­dial

Tot i que Kosova, l’estat inde­pen­dent més jove d’Europa, no va acon­se­guir clas­si­fi­car-se per a la fase final del mun­dial en la seva pri­mera par­ti­ci­pació en una fase prèvia, el país es va colar a Rússia 2018 gràcies a Gra­nit Xhaka i Xher­dan Shaqiri, suïssos d’ori­gen alba­noko­so­var, autors dels dos gols helvètics que van eli­mi­nar Sèrbia, estat que rei­vin­dica la seva antiga sobi­ra­nia sobre el ter­ri­tori de Kosova. Xhaka i Shaqiri van cele­brar els seus gols fent amb les mans el símbol de l’àguila alba­nesa, un gest que va irri­tar els seus rivals ser­bis i que va com­por­tar-los una sanció econòmica de la FIFA per “con­ducta contrària al fair play”, una multa que, per cert, va moti­var una reco­llida de fons impul­sada per Edi Rama, el pri­mer minis­tre albanès. Per si amb tot això no n’hi hagués prou, es dona la cir­cumstància que Gra­nit Xhaka és fill d’un antic pre­so­ner polític alba­noko­so­var, Ragip Xhaka, empre­so­nat durant tres anys i mig en el marc de les pro­tes­tes naci­o­na­lis­tes alba­ne­ses con­tra el govern fede­ral iugos­lau que van gene­ra­lit­zar-se a Kosova durant la dècada dels vui­tanta.

La FIFA, actor geo­polític

Per si que­dava algun dubte de la dimensió política d’un mun­dial, la FIFA es va encar­re­gar de dis­si­par-lo durant el seu congrés previ a Rússia 2018, on es va ele­gir la seu de la copa del món del 2026, la que suc­ceirà la polèmica Qatar 2022. L’elecció va anar a parar a mans de la can­di­da­tura con­junta pre­sen­tada pels Estats Units, el Canadà i Mèxic, un gest que evi­den­ci­ava la volun­tat de la FIFA de Gianni Infan­tino de con­ver­tir-se en un actor geo­polític glo­bal, pro­pi­ci­ant, en aquest cas, un inèdit apro­pa­ment entre els EUA de Trump, el Mèxic encara de Peña Nieto i el Canadà de Tru­deau, a qui el pre­si­dent nord-ame­ricà aca­bava d’humi­liar reti­rant la seva sig­na­tura dels acords del G7 asso­lits en la cimera cele­brada al Que­bec. La can­di­da­tura con­junta de l’Amèrica del Nord s’impo­sava a la pro­posta afri­cana del Mar­roc. Un país que, com a mínim fut­bolísti­ca­ment, sem­bla cada cop més euro­peu, ja que es va pre­sen­tar amb un equip on només sis dels seus 23 juga­dors eren nas­cuts en ter­ri­tori mar­roquí. Com­ple­ta­ven la selecció 16 fut­bo­lis­tes nas­cuts a Europa i un altre fill del Canadà. Tot un símbol dels nous temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)