Miquel Àngel Muñoz
Entrenador de futbol
Explorant l’orient llunyà
El tècnic gironí Miquel Àngel Muñoz ha decidit viatjar fins a Wuhan (Xina) per progressar en el món del futbol
Miquel Àngel Muñoz (Girona, 23-9-1964) va decidir a començaments d’any emprendre una nova aventura. Engrescat per un antic rival als terrenys de joc i ara amic, Albert Garcia –extècnic de l’Avià i el Granollers–, l’entrenador gironí, que ha dirigit diferents equips del futbol base del Girona –també va ser tècnic ajudant de Ricardo Rodríguez al Girona a segona A la campanya 2013/14–, i l’Estartit femení, el Farners, la Jonquera, entre d’altres, va emprendre un viatge a la Xina, concretament a Wuhan, la capital de la província de Hubei, la ciutat més poblada de la Xina central, amb gairebé onze milions d’habitants. El gironí va involucrar-se en el projecte que Nama Sport, la federació de Wuhan i Shangwen van començar fa quatre anys amb l’objectiu de situar l’equip del Wuhan Three Towns en el futbol professional. Actualment a la League Two, la tercera categoria del futbol xinès –la segona B del futbol estatal–, l’equip té aspiracions d’ascens, la fita marcada pels dirigents i l’equip humà en els propers sis mesos de competició –la lliga acaba a finals d’any–. “És una aventura extraordinària i estic aprenent moltes coses, em tracten de meravella. M’encarrego de coordinar un grup d’entrenadors espanyols, catalans i xinesos, però el que vull és entrenar i dedicar-m’hi de manera professional. Amb un hipotètic ascens de l’equip, la federació obliga a crear al club un equip sub-23 i un sub-21 i és llavors quan podria trobar l’encaix. Em pensava que havia tancat l’etapa d’entrenador en futbol formatiu però l’he tornat a obrir”, comenta un Miquel Àngel Muñoz ara de vacances per Girona però amb el cap ja posat en el 8 de juliol, quan torna cap a Wuhan.
L’ajuda del futbol occidental
Des de fa temps, el futbol xinès busca la complicitat i l’ajuda dels corrents del futbol occidental per evolucionar i créixer pel que fa al talent, però també en l’aspecte tàctic i tècnic. El projecte de Nama Sport, l’empresa encarregada de proporcionar el material humà, logístic i de metodologia, la federació de Wuhan, que hi aporta instal·lacions de primer nivell sense reparar en costos –múltiples camps d’herba natural, artificial, entre d’altres– i el partner, Shangwen, que gestiona els aspectes financers, volen l’impuls que dona el futbol professional per continuar progressant de la mà de l’equip tècnic encapçalat per Pere Garcia, l’entrenador del primer equip, Albert Garcia, i el gironí Miquel Àngel Muñoz. “Falta nivell al futbol xinès i si es deixen ensenyar segur que hi ha marge i potencial per créixer. Els tècnics intentem aportar els coneixements però la comunicació ho complica tot ja que hi ha altres entrenadors xinesos i traductors. La Xina vol organitzar un mundial i el projecte d’evolució en el futbol és de 30 o 40 anys, no reparen en mitjans”, analitza el tècnic gironí, que està descobrint una nova cultura, allunyada en molts aspectes de l’europea: “No m’hauria imaginat mai viure una aventura així. Vivim en una zona residencial amb perímetre de seguretat i exclusiva. L’experiència és brutal i em moc per la ciutat, mercats típics del país, etc.”, explica Miquel Àngel Muñoz, il·lusionat com mai en aquesta nova etapa de la trajectòria com a entrenador i esperançat en el futur.
L’entrenador va firmar a principi d’any un contracte per un any renovable per un altre acollint-se a una excedència com a funcionari de la Generalitat. La il·lusió de viure del futbol, encara que de moment sigui a 10.000 quilòmetres de casa, es manté intacta. “Tenir objectius en la vida no va relacionat amb l’edat. Vivia en una zona de confort amb feina i la família assentada però soc inquiet i el cos em demanava gaudir del moment i de la meva passió”, conclou el soci del Girona, que ha hagut de patir des de la distància el descens dels blanc-i-vermells.