Internacional

Decisions sensates i ràpides

La UEFA i la Conmebol decideixen ajornar l’Eurocopa i la copa Amèrica, que havien de disputar-se aquest estiu, i es faran totes dues el 2021

L’organisme fa cas de les peticions dels clubs, que volien acabar primer les lligues estatals malgrat que no hi ha calendari definit

El món de l’esport també s’ha vist molt afectat per la crisi desfermada pel coronavirus. La gran majoria de les competicions s’han aturat sense data de retorn i alguns grans esdeveniments s’han cancel·lat. I ahir aquesta pandèmia va fer dues noves “víctimes”, l’Eurocopa i la copa Amèrica, que no es disputaran aquest estiu tal com estava previst. Queden ajornades fins al 2021. En el cas del torneig europeu, la decisió es va prendre en una reunió telemàtica del comitè executiu de la UEFA amb l’Associació Europea de Clubs (ECA), representants de les lligues nacionals (EPFL), de la divisió europea del Sindicat de Jugadors (FIFPro) i amb les 55 associacions nacionals. Va ser, possiblement, una de les trobades més importants en la història de l’organisme, però malgrat tots els interessos que hi havia en joc tots els actors van actuar amb sensatesa i es va imposar la lògica. La decisió de retardar l’Eurocopa a l’estiu del 2021 va ser aprovada per unanimitat, i també la data de disputa, que serà de l’11 de juny a l’11 de juliol.

Si no hi ha cap canvi d’última hora, en principi l’Eurocopa es disputarà amb els 20 països que ja s’han classificat, als quals caldrà sumar els que encara falten per fer-ho. Són partits que en el dia d’avui estan ajornats però ja s’està estudiant com es pot solucionar, i per als que s’havien de disputar aquest mes de març s’intentarà trobar un forat al mes de juny. El sorteig de grups tampoc experimentarà cap modificació, ni tampoc el format amb dotze seus repartides per diferents països d’Europa. “La salut de tots els involucrats en el joc és la prioritat, així com evitar pressionar innecessàriament els serveis públics nacionals involucrats en l’organització de partits. La mesura ajudarà a completar totes les competicions nacionals, actualment ajornades a causa de l’emergència de la Covid-19”, s’afirma en el comunicat. Juntament amb la Conmebol, s’ha acordat que la copa Amèrica es disputi en les mateixes dates, un gest que afavorirà els clubs perquè concentraran la cessió dels seus jugadors internacionals en el mateix espai de temps.

El president de la UEFA, Aleksander Ceferin, no va amagar que aquesta decisió suposa un cop i que fan un gran esforç –tenien previstos uns beneficis de 1.000 milions d’euros gràcies al torneig–, però va assenyalar que han prioritzat que es puguin acabar les diferents lligues estatals, tal com reclamaven els clubs que formen part de l’ECA, entre els quals hi ha el FC Barcelona. El president, Josep Maria Bartomeu, va participar en la reunió. Tots els partits que depenen de la UEFA, també els amistosos, tant de clubs com de seleccions nacionals, tant masculins com femenins, es mantindran suspesos fins a nou avís. Ara mateix, per tant, no se sap quan es podrà reiniciar la Champions, que afecta el Barça, que té pendent el partit de tornada dels vuitens de final contra el Nàpols, i també el seu equip femení amb els quarts de final contra l’Atlético de Madrid de la Women’s Champions League.

Canvis de dates en finals

S’ajorna l’Eurocopa i també es va decidir un canvi de dates per a les finals de la Champions i l’Europa League. Si l’evolució de la crisi pel coronavirus ho permet, l’últim partit de la màxima competició continental es disputarà el 27 de juny a Istanbul –s’havia de jugar el 30 de maig– i el de l’Europa League el 24 a Gdansk. En aquest cas, es jugava el 27 de maig. Si el coronavirus ho permet, la UEFA desitja que es juguin tots els partits que encara falten per disputar-se, però no està descartat que s’hagi de fer un canvi de format i accelerar la competició amb eliminatòries a partit únic o un format de final a quatre a partir de les semifinals. En el dia d’avui, però, tot això és una incògnita. Precisament, la UEFA ha creat dos grups de treball, un perquè estigui pendent del calendari de les competicions i l’altre perquè s’ocupi de tots els aspectes econòmics que ha provocat la suspensió de les competicions i l’ajornament de l’Eurocopa al 2021.

Conflicte amb la FIFA

L’ajornament de l’Eurocopa també provocarà un conflicte amb la FIFA i generà un munt de maldecaps perquè el 2021 aquests volien fer la primera edició del nou format del mundial de clubs, amb més equips participants i amb la Xina com a seu. S’haurà d’ajornar segur, però difícilment es podria disputar el 2022 perquè hi ha el mundial de Qatar i és impossible que el calendari permeti les dues competicions. La FIFA ha assumit la decisió de la UEFA d’ajornar l’Eurocopa i ja pot començar a mentalitzar-se que haurà d’esperar al 2023 per al nou mundial de clubs.

MATEIXES DATES

Els dos tornejos es disputaran de l’11 de juny a l’11 de juliol del 2021 pel bé dels clubs

LA CHAMPIONS

La UEFA vol que es juguin tots els partits que queden però no descarten canvi de format

LES FINALS

Si el coronavirus ho permet, el 27 de juny la de la Champions i el 24 la de l’Europa League

Rubiales vol acabar la competició

El president de la Federació Espanyola de Futbol és partidari d’acabar totes les competicions, encara que s’hagin d’allargar passat el 30 de juny i en el format actual: “S’acabarà com sigui. Seria injust acabar amb la classificació actual, ja que es deixa sense possibilitat de reaccionar clubs que lluiten. Però també és injust declarar la temporada nul·la.” Té clar que deixarà en mans de la UEFA la decisió d’escollir quins equips disputaran competicions europees si no es pot acabar la lliga. El president també va explicar que encara no han decidit quan es jugarà la final de la copa del Rei però que es farà i vol que sigui amb aficionats, encara que suposi retardar-la molt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)