Internacional

Mor Carrizo, el referent dels porters argentins

Futbol internacional. Va ser pioner en utilitzar els peus i el primer en posar-se guants al seu país

Amadeo Carrizo, una llegenda de el futbol argentí, ha mort a l’edat de 93 anys a la seva localitat natal, Rufino. Porter del River Plate i de la selecció argentina entre els anys quaranta i els seixanta del segle passat, Carrizo va ser batejat com El guardià de la porteria més gran de món i com a Tarzan, per les seves gestes sota els pals, que també li van valer per ser nomenat president honorari de River, el mes de desembre de 2013.

Amb un estil únic i intransferible, Amadeo Carrizo va marcar una època en el futbol argentí: sortia de l’àrea per jugar amb els peus amb la seva defensa i va ser dels primers a llançar-se als peus dels atacants per prendre’ls la pilota i a iniciar contraatacs amb sacades de porteria. El Gran Amadeo va ser també el primer porter argentí a utilitzar guants, el que en el seu moment es va considerar una excentricitat. Ho va fer per recomanació d’una altra llegenda, el rus Lev Yashin, qui li va regalar els seus.

Va disputar 552 partits a la porteria del River Plate durant 23 anys, en els quals va guanyar deu títols: set lligues (1945, 1947, 1952, 1953, 1955, 1956 i 1957); dues copes Aldao (1945 i 1947), i la Copa Ibarguren del 1952. A l’albiceleste va disputar 22 encontres, entre 1954 i 1964, va conquistar la Copa de les Nacions del 1964, al Brasil, i va formar part de la plantilla que va disputar el mundial de Suècia en 1958. Un fatídic 6-1 contra la selecció amfitriona d’aquella copa del món va marcar-lo especialment.

Carrizo va néixer a la ciutat de Rufino (Santa Fe) el 12 de juny de 1926, i la seva rellevància en el futbol del seu país fa que en aquesta data se celebri, des de 2011, El dia del arquero, per decisió del senat. Va tenir una llarga trajectòria -es va retirar als 44 anys- que, a més del River Plate, el va fer passar durant dos anys (1969-1970) pel Milionarios de Colòmbia abans de la seva retirada definitiva. Va ser triat per la Federació Internacional d’Història i Estadística de Futbol (IFFHS) com el millor porter sud-americà del segle XX i, als 42 anys, va aconseguir mantenir la porteria imbatuda durant 769 minuts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)