Internacional

CARLOS ALBERTO PARREIRA

SELECCIONADOR CAMPIÓ DEL MÓN AMB EL BRASIL EL 1994

“A Neymar encara li queda corda”

Parreira ha viscut de prop alguns dels millors jugadors que ha donat el seu país des del 1970: Pelé, Zico, Romário, Ronaldo, Ronaldinho, Neymar...

“El mundial del 1966 va ser un punt d’inflexió, abans es jugava i es deixava jugar; a partir d’aleshores els equips es van cohesionar més, més pressió i va augmentar la velocitat del joc”

Arthur m’agrada molt, té una gran capacitat per organitzar el joc; no és bo comparar-lo amb Xavi però és cert que hi fa pensar
Pelé ha estat el més complet de tots; en cinc mesos de treball el 1970 no es va saltar ni un entrenament
La selecció del 1994 era perfecta: Dunga i Mauro Silva compensaven les característiques de Romário i Bebeto
De l’1-7 contra Alemanya a Mineirão simplement no se’n parla, no es pot explicar allò que és inexplicable

Són les deu del matí a Rio i Car­los Alberto Par­reira (Rio de Janeiro, 1943) demana una hora abans de posar-se a par­lar de fut­bol. “És que estic pes­cant”, jus­ti­fica, als 77 anys, una de les per­so­nes amb una tra­jectòria més res­se­nya­ble del fut­bol mun­dial, pre­pa­ra­dor físic de la Bra­sil cam­pi­ona del món el 1970, tècnic de la tetra­cam­pi­ona el 1994 i direc­tor espor­tiu de la que el 2014 va per­dre amb estrèpit con­tra Ale­ma­nya a Mineirão. Símbol d’una de les selec­ci­ons més carismàtiques del món i pro­ta­go­nista d’una vida que l’ha dut a diver­sos racons del pla­neta, Par­reira des­penja nova­ment el telèfon pas­sa­des les onze, amb un cas­tellà més que accep­ta­ble, fil­trant de tant en tant expres­si­ons en anglès i recol­zant-se en el por­tuguès en comp­ta­des oca­si­ons, ja dis­po­sat a par­lar de fut­bol.

Ha pes­cat gaire?
Tres, en tenim per dinar.
Ho fa cada dia, això?
Cada dia no, però sovint, en dies alterns, sor­tim dos o tres al mar a pes­car una estona.
No el pre­o­cupa el coro­na­vi­rus?
Aquí on som és a dues hores i mitja de Rio, un lloc molt bonic, amb molta natu­ra­lesa i no hi ha gaire risc.
Com comença un cari­oca la seva tra­jectòria com a selec­ci­o­na­dor a Ghana?
A finals dels sei­xanta era estu­di­ant d’edu­cació física i alhora tre­ba­llava en un petit club, bas­tant humil, però que com­pe­tia en la pri­mera divisió del cam­pi­o­nat de Rio, el que també va ser club de Ronaldo [el São Cris­tovão]. Jo ales­ho­res era el pre­pa­ra­dor físic i entre­na­dor de l’equip sub-23 i un dia a l’estadi Mara­canã, durant un par­tit con­tra el Fla­mengo, se’m va acos­tar un diplomàtic bra­si­ler dient-me si volia i podia mar­xar a Ghana a entre­nar. “Vull i puc”, li vaig dir, i vuit dies després estava allà fent una entre­vista. Resulta que Ghana no tenia diners per con­trac­tar un entre­na­dor de renom i a través del govern van sol·lici­tar que volien con­trac­tar un entre­na­dor bra­si­ler. El nos­tre govern va tru­car a l’escola d’entre­na­dors i va sor­gir el meu nom. Tenia 24 anys i l’experiència em va fer créixer molt, sem­pre que vaig a fer con­ferències ara els dic a les noves gene­ra­ci­ons que se sacri­fi­quin i apro­fi­tin les opor­tu­ni­tats. Vaig mar­xar a l’Àfrica a canvi d’un salari de cent dòlars, que no era gaire. És veri­tat que ho tenia tot inclòs: el cotxe, un con­duc­tor… Però si ho vaig fer només va ser per una cosa: per l’opor­tu­ni­tat.
I com era el fut­bol a Ghana el 1967?
Molt difícil, com­ple­ta­ment ama­teur, sense cap mena d’estruc­tura. L’equip més potent d’Acra s’entre­nava en un ter­reny davant del She­ra­ton on les por­te­ries eren dues pedres i els fut­bo­lis­tes es can­vi­a­ven allà. Ara bé, tenien juga­dors d’una qua­li­tat abso­lu­ta­ment increïble. Recordo Osei Kofi, no podré obli­dar mai el seu nom, que va ser esco­llit dos anys seguits millor juga­dor d’Àfrica i tenia una qua­li­tat des­co­mu­nal. De fet va haver-hi un inter­canvi diplomàtic i va venir a Ghana l’Stoke City de Gor­don Banks a jugar dos par­tits con­tra l’equip prin­ci­pal de Kumasi, l’Asante Kotoko. Com que hi havia vuit o nou juga­dors de la selecció em van con­vi­dar a mi per diri­gir-los. Els vam gua­nyar i en un gol Kofi fins i tot va dri­blar Banks i va entrar dins de la por­te­ria amb la pilota. No van voler jugar el segon par­tit. De veri­tat que a l’Àfrica hi havia juga­dors amb una tècnica i una habi­li­tat des­co­mu­nals, però l’estruc­tura era molt precària.
Li agra­dava més aquell fut­bol o el d’ara?
Ni més ni menys, sim­ple­ment eren molt dife­rents. No es pot com­pa­rar. I diria que la copa del món del 1966 va ser un punt d’inflexió evi­dent. Fins ales­ho­res es jugava i es dei­xava jugar: els defen­ses només defen­sa­ven, els mig­cam­pis­tes orga­nit­za­ven i els davan­ters feien gols. A par­tir d’aquell mun­dial va començar a com­pac­tar-se tot molt més, a aug­men­tar la velo­ci­tat del joc, juga­dors molt més inte­grats, pressió sobre el que porta la pilota. La con­signa era clara: es juga i no es deixa jugar. Per jugar a dia d’avui és veri­tat que el juga­dor ha d’estar molt pre­pa­rat, tant física­ment com tècni­ca­ment. I alhora cal con­viure amb una pressió molt gran.
Vostè ha tre­ba­llat entre molts amb Zico, amb Pelé, amb Romário, amb Ronaldo, Ronal­dinho, Ney­mar… Hi ha alguna cosa que com­par­tei­xin tots ells?
La capa­ci­tat de decisió i de mar­car la diferència que tenen, un fet que no està només vin­cu­lat a les seves habi­li­tats. De juga­dors amb bona tècnica n’hi ha molts, però aquests tenen una cosa que els fa fer la diferència: sem­pre miren enda­vant, només pen­sen a gua­nyar… L’altre dia aquí al Bra­sil van fer un repàs de tota la car­rera de Pelé i és impres­si­o­nant. Ell tenia aquesta capa­ci­tat men­tal per voler gua­nyar sem­pre, de voler estar sobre un ter­reny de joc per fer coses impor­tants. Jo vaig ser pre­pa­ra­dor físic del Bra­sil el 1970 i en els cinc mesos que devia durar tot, des de la pre­pa­ració fins al tor­neig, va ser exem­plar, no es va sal­tar ni un entre­na­ment, lide­rava, un exem­ple. Això també és el que els fa dife­rents.
De tots aquests juga­dors es queda amb Pelé?
Sí, per mi va ser el millor i diria que per tot­hom. Si tu pre­gun­tes a juga­dors la majo­ria et dirà Pelé. Com­pletíssim, feia de tot sobre el ter­reny de joc.
Com era con­viure amb el Bra­sil del 70?
Un equip que no donava ni un pro­blema: tots excep­ci­o­nals, tots tre­ba­lla­dors, tots gua­nya­dors. Un grup de juga­dors en què tots volien fer la diferència però amb una men­ta­li­tat col·lec­tiva impres­si­o­nant. Avui és difícil veure un equip amb cinc o sis fut­bo­lis­tes excep­ci­o­nals i aquell equip els tenia: Pelé, Jair­zinho, Tostão, Rive­lino, Ger­son, Car­los Alberto… No obli­daré mai els entre­na­ments, inten­tant millo­rar cons­tant­ment. Als entre­na­ments Pelé em deia: “Pro­fes­sor, jo jugo de pri­me­res perquè després als par­tits no tinc temps de fer dos tocs.” Tenien una men­ta­li­tat incom­pa­ra­ble.
Se sol dir que aquell equip jugava amb cinc números 10. En el fut­bol actual això és insos­te­ni­ble?
Seria pos­si­ble sem­pre que esti­guin encai­xats en un sis­tema de joc que els afa­vo­reixi. És veri­tat que un equip no el fas amb vuit Pelés o amb deu Dun­gas, has d’estar equi­li­brat, però al final tot és un tema de repar­ti­ment d’espais i de qua­li­tat. I això és el que va pas­sar el 1970: Rive­lino anava enrere a aju­dar, Jair­zinho també, Tostão, el mateix Pelé. Zaga­llo volia ocu­pació total d’espais i després amb la pilota, cre­a­ti­vi­tat.
Hi ha molta gent que creu que l’última selecció del Bra­sil que va fer honor al ‘jogo bonito’ va ser la del 1982.
Mira, ara m’estic fent un tip de veure par­tits històrics i aquesta set­mana molts peri­o­dis­tes han posat èmfasi en la final de la copa Con­fe­de­ra­ci­ons del 2005 com un dels grans par­tits que ha fet la selecció del Bra­sil. Amb Kaká, amb Ronal­dinho, amb Robinho, amb Adri­ano. Aquell va ser un par­tidàs i és difícil ser tan explícit, però és veri­tat que aquell equip del 1982 amb Zico i Sócra­tes era molt bonic de veure i hau­ria meres­cut gua­nyar alguna cosa, que és quan veri­ta­ble­ment que­des en el record. Té mèrit que sense haver acon­se­guit el títol la gent no hagi obli­dat aquell equip.
Vostè va gua­nyar el mun­dial del 1994 amb un equip que mes­clava talent però també mig­cam­pis­tes de bas­tant tre­ball.
Per mi va ser per­fecte el que vam fer. Teníem juga­dors d’una qua­li­tat supe­rior com Romário o Bebeto però que no tenien tanta capa­ci­tat per defen­sar i ho com­pensàvem amb d’altres com Dunga i Mauro Silva, que tot i no ser tècni­ca­ment excel·lents sí que eren bons. I a més ho com­ple­mentàvem amb juga­dors de bas­tanta qua­li­tat, amb Zinho, amb Raí, després amb Mazinho, Cafú, Branco, Leo­nardo… No eren genis, només Bebeto i Romário, però sí juga­dors d’un nivell molt alt. Era un equip tècni­ca­ment molt bo i per això ha gua­nyat el mun­dial.
Des d’ales­ho­res coin­ci­deix que el Bra­sil sem­pre ha repe­tit aquesta estruc­tura de físic al mig i talent al davant?
En gene­ral el fut­bol bra­si­ler sem­pre ha neces­si­tat un juga­dor de marca per com­pen­sar l’equip, que si a més de físic té capa­ci­tat per jugar molt millor. Case­miro per exem­ple és un juga­dor que ho fa molt bé a l’hora de donar pro­tecció a l’esquena dels juga­dors més cre­a­tius i aju­dar alhora els defen­ses.
Ha tor­nat a veure l’1-7 con­tra Ale­ma­nya del 2014?
És un tema del qual sim­ple­ment no es parla, no hi ha expli­cació per a allò. Recordo estar al cos­tat de Júlio César a la zona mixta i ho va defi­nir de manera immi­llo­ra­ble: “No s’explica allò que no té expli­cació.” Ningú mai abans havia fet set gols al Bra­sil, no hi ha manera de jus­ti­fi­car-ho.
Amb Ney­mar hau­ria estat una altra història?
No sé si hauríem gua­nyat però sí que crec que amb ell i amb Thi­ago Silva hau­ria estat una història dife­rent.
A Bar­ce­lona és cons­tant el debat sobre un pos­si­ble retorn de Ney­mar. Creu que suma­ria o ja hem vist els seus millors dies de fut­bol?
A Ney­mar encara li queda corda i pos­si­bi­li­tat de créixer, tres o qua­tre anys de màxim nivell. Con­ti­nua sent un talent indis­cu­ti­ble, només cal mirar els par­tits del PSG. És el millor juga­dor que tenim al Bra­sil, pot­ser l’únic que marca la diferència.
I Art­hur?
M’agrada molt, un juga­dor amb una gran capa­ci­tat per orga­nit­zar el joc. No és bo estar com­pa­rant-lo amb Xavi però és veri­tat que en algu­nes face­tes del joc recorda bas­tant a ell.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)