Internacional

tRIANGULANT

pep riera

La mirada del futbol i el pas del temps

ALEMANYA I ÖZIL. Els que vam obrir els ulls al món del futbol amb l'arribada de Johan Cruyff al Barça i amb el Mundial del 1974 tenim motius per tenir la vista una mica cansada per moltes coses que hem hagut de veure després. Però també se'ns han humitejat d'emoció en alguns partits, amb determinats equips i, des d'una òptica radicalment culer, amb l'equip que va dirigir Cruyff els anys noranta, la restauració de Rijkaard i l'excel·lència de Guardiola. Però poc ens podíem imaginar que, marcats per aquella final Alemanya-Holanda, algun dia ens fregaríem els ulls per donar credulitat a l'evidència d'una selecció alemanya que ens seduís pel seu bon joc. Si ens vam fer d'Holanda i el seu futbol avançat al seu temps i al mateix temps intemporal, no podríem ser mai d'aquella Alemanya que l'havia derrotat exhibint només eficiència i fiabilitat. Però la pilota de futbol fa moltes voltes, els nens d'aquella època ja tenim una edat per dir les coses pel seu nom i no fes cas de clixés, ni que ens els hàgim creat nosaltres mateixos. I ara, amb el temps, veus també que aquell era un gran equip. Avui Alemanya juga bé a futbol, i ja ho havia fet bé en els últims grans campionats. El canvi s'ha d'atribuir en bona part a Jürgen Klinsmann, un incomprès a Alemanya i que no va poder superar la dictadura dels resultats. El relleu l'ha agafat Löw, el que era el seu ajudant. La Mannschaft ja no trasllada la pilota. La juga. I un noi de 21 anys, que ja fa un parell de temporades que destaca en el Werder Bremen, Mesut Özil, hi aporta classe i genialitat. Alemanya potser no arribarà gaire lluny, però fa l'efecte que Özil serà força més car per a l'equip gran que el vulgui fitxar.

CAMERUN, MALAMENT. No és aquesta la millor generació dels lleons indomables. Contra el Japó, un equip disciplinat tàcticament i poc més, el Camerun va tenir una enorme limitació d'alegria, d'energia i de futbol. Se'ls ha complicat molt la classificació.

HISTÒRIA D'ITÀLIA. Guanyi o perdi, quedi campiona o quedi eliminada, Itàlia empata eternament amb la seva història. Jugui més defensivament o menys, el resultat és el pla. D'empat a empat fins a...


Pep Riera

Director d'El 9

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)