Barça

Xavi i Jordi Cruyff, el tàndem de Víctor Font

L’excapità seria el mànager general i podria compaginar el càrrec amb el d’entrenador si fos necessari i el fill del Johan assumiria la direcció esportiva

Es crea la direcció general d’esports, que seria per a Juli López

En les eleccions a la presidència del FC Barcelona se sol jugar amb noms de fitxatges per engrescar els socis i guanyar-se la seva confiança. Però amb la caixa del club buida no sembla gaire creïble anar prometent grans incorporacions quan més aviat hi ha un cert consens que el que cal fer és reduir la disparada massa salarial. Ara bé, si no es pot presumir de figures a la gespa toca fer-ho als despatxos. I, en aquest sentit, ahir era un dia especial i important per a la precandidatura de Sí al futur encapçalada per Víctor Font. Presentaven el seu organigrama esportiu, que té en Xavi Hernández i en Jordi Cruyff les seves cares més visibles. Dos noms potents per liderar una estructura que, segons Font, significarà un canvi de governança i que ha de dotar el Barça d’una fortalesa perquè no sigui “can pixa” quan toqui prendre decisions esportives. En l’organigrama, els càrrecs i les funcions queden perfectament definides.

Xavi Hernández seria el mànager general de futbol, tant si li toca assumir el rol d’entrenador com si no. A hores d’ara es confia en Ronald Koeman, que té contracte fins al 2022, però si la temporada vinent cal fer un canvi, la banqueta del Camp Nou seria per a Xavi. “La idea és que sigui com Ferguson al Manchester United”, exemplifica Font, que va detallar les qualitats del terrassenc per ocupar el càrrec. “Té capacitat de gestió, lideratge, sap fer equips, té credibilitat, coneix el club i l’estima.” Si guanya Víctor Font, des del 25 de gener Xavi passaria a assessorar en matèria esportiva i a partir del març o l’abril ja s’incorporaria al club.

L’altra figura de pes en l’estructura esportiva seria Jordi Cruyff, que tindria el càrrec de director esportiu, tasca en què ja té experiència. Actualment treballa al Shenzhen FC xinès, així que durant la campanya no se’l podrà sentir. De fet, ahir a la tarda Jordi Cruyff va fer una piulada indicant que es mantenia al marge del procés electoral i que estava centrat en la seva feina actual perquè en el club xinès no va agradar gaire el rebombori que es va crear després de l’anunci. El compromís amb Font, però, és del tot ferm. El fill de Johan Cruyff havia estat una vella aspiració de Josep Maria Bartomeu, però sempre va rebre una negativa com a resposta. La seva primera feina podria ser intentar el fitxatge d’Eric Garcia, una “prioritat”, segons va dir Víctor Font. Dependent d’ell, hi haurà una secretaria tècnica que tindrà dos responsables, Tito Blanco, exjugador del Barça B i exdirector esportiu del Llevant, i una altra persona que per motius de confidencialitat no es pot dir qui és. Fa temps va sortir el nom de Carles Puyol i no fa pas gaire el de Fernando Navarro, que treballa per al Sevilla.

Un dels objectius de la precandidatura de Víctor Font és potenciar el planter i que els jugadors formats al Barça tinguin possibilitats reals de pujar al primer equip. Per això confiarà les regnes de la Masia a Joan Vilà, descobridor de Xavi Hernández, i Albert Benaiges, d’Iniesta. Tindran com a objectiu prioritari tornar a la metodologia de l’ADN Barça i formar entrenadors. “Hem de recuperar el fil conductor. Hem estat envejats i admirats i això ho hem de recuperar. Els joves han de saber que poden arribar al primer equip. S’ha de conèixer la idea. L’important és tenir la idea, no pots fer tombs. Amb l’ADN Barça tenim un tresor i desgraciadament l’estem perdent”, va afirmar Vilà.

En aquesta estructura també està previst que es creïn cinc àrees transversals: els serveis mèdics, la preparació física i la fisioteràpia, la metodologia, amb Paco Seirul·lo i Joan Vilà en el futbol i Àlex Terés en bàsquet, la gestió del talent jove, amb Emili Ricart, i comportament i psicologia, amb Imma Puig, que tindrà la col·laboració de Toni Nadal, que ajudarà a marcar les línies estratègiques de conducta dels jugadors i jugadores del club blaugrana. Víctor Font va explicar que aquestes cinc àrees s’aplicaran de manera transversal en totes les seccions professionals i no professionals i en els equips masculins i femenins. Precisament, un dels objectius del mandat és aconseguir que totes les seccions professionals tinguin equips femenins i la creació d’una Masia per al femení. L’equivalent de Xavi Hernández en el femení seria Lluís Cortès.

I, per sobre de tots ells, Víctor Font va anunciar la creació d’un nou càrrec, el de director general d’esports, que servirà d’enllaç entre els diferents responsables esportius i la directiva. La persona escollida per al càrrec és l’exjugador Juli López, germà dels també exfutbolistes Gerard i Sergi López i amic de la infància de Font, que en va destacar la seva capacitat de gestió.

El precandidat considera que aquesta estructura tan ben definida és el primer pas per intentar convèncer Messi perquè es quedi la temporada vinent al Barça. “És una prioritat que continuï amb nosaltres i aquest és un primer pas imprescindible.”

LA MASIA

Joan Vilà i Albert Benaiges serien els responsables del futbol formatiu del club
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)