Internacional

tRIANGULANT

pep riera

El futbol passa pel mig del camp

ALEMANYA NO ENGANYA. Que els alemanys són treballadors, fiables, perseverants és més que un tòpic, és una realitat. Que no són els més graciosos ni els més animats també és una etiqueta comunament acceptada. Però compte, que hi ha coses que s'estan movent en la típica i tòpica Alemanya. Ja fa temps que s'han volgut posar a jugar a futbol. Potser perquè feia anys que no guanyaven res, potser perquè de tant en tant a tot arreu surt algú que va a contracorrent, el fenomen de la selecció alemanya no és casualitat. Es va començar a covar fa més de quatre anys, quan Jürgen Klinsmann es va fer càrrec de la selecció per fer el que no havia pogut fer al Bayern: treure el rovell al futbol industriós que sempre havia caracteritzat els alemanys i posar els jugadors a ballar al voltant de la pilota. Geni incomprès, ha hagut de ser el seu ajudant, Joachim Löw, el que ho portés a terme. Des del mundial del seu país, Alemanya juga molt bé a futbol. També va jugar la final de l'última Eurocopa. I ahir va destrossar Argentina. Els alemanys, que en el passat ho han guanyat tot, ja saben (per experiència històrica dels seus rivals) que no sempre guanyen els que juguen més bé. Però han triat aquest camí i el futbol se n'ha d'alegrar. I més en un temps en què Brasil ha abandonat aquesta bandera. I que França s'ha desviat del camí. I que Itàlia sempre és Itàlia. I que Argentina fins ahir tenia un pla, però poc futbol. Alemanya no es desordena quan defensa i crea molt desordre quan ataca. L'equilibri, el centre de gravetat, però, és el mig del camp. Els grans equips de la història són els que han tingut (entre altres coses, és clar) un gran mig del camp. Per això ahir Messi va tornar a ser el de la fase de classificació, perdut i havent d'anar a camp propi per tocar alguna pilota. Massa lluny de porteria. Quan Maradona ja gallejava, un equipàs de futbol li va tancar la boca.

la semifinal de la pilota. Espanya va imposar la seva qualitat gràcies a l'instint de Villa. El partit, però, va tenir predomini de la proposta de Paraguai durant molts minuts. El seleccionador Gerardo Martino va fer un bon plantejament i va aconseguir que la seva selecció, amb uns recursos molt més limitats, tingués contra les cordes l'equip de Del Bosque. El penal que Casillas va aturar a Cardozo va ser la clau del partit. No només es va enfonsar el davanter paraguaià, també es va descentrar la resta de l'equip, que va veure com la seva gran oportunitat s'esvaïa. La semifinal que disputaran Alemanya i Espanya serà segurament el millor partit que es pot veure a Sud-àfrica, entre els dos equips que aposten més pel futbol creatiu.


Pep Riera

Director d'El 9

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)