El futbol europeu tremola
Drets TV. Mediapro ha trencat el contracte amb la Ligue 1 i la patronal francesa busca algú que li compri els drets. La tendència a la baixa de la licitació audiovisual pot estendre’s a altres lligues
La Ligue 1, la lliga francesa, viu aquests últims dies un autèntic sotrac. El campionat francès ha vist com Mediapro, presidida per Jaume Roures, ha arribat a un acord als tribunals per trencar el seu contracte amb la competició francesa. Un lligam que havia de durar fins al 2024 i en què l’empresa catalana havia de pagar al voltant de 1.000 milions d’euros per temporada. Canal Plus estava cridat a agafar el testimoni, però vol un preu a la baixa i ara mateix no hi ha ningú que tingui els drets de retransmissió de la Ligue 1. La falta d’ingressos audiovisuals pot ser un cop en la línia de flotació dels clubs francesos, que veuen com una gran part dels seus ingressos provenen de la televisió i que sense aquests ingressos podrien veure com la seva estructura no es pot mantenir. Una situació encara més delicada després d’un any marcat per la pandèmia i en què moltes entitats han acabat el curs amb números vermells. La manca d’un operador audiovisual que pagui les factures ha fet tremolar el futbol francès.
La situació que es viu més enllà dels Pirineus pot ser la punta de l’iceberg d’un problema estructural que pot afectar tot el futbol europeu. La tendència a la baixa en la compra dels drets pot desdibuixar les xifres milionàries que s’han pagat fins ara i això redundaria en el sou dels futbolistes i en la subsistència de molts clubs. A la lliga espanyola molts clubs veuen com un 80% dels seus ingressos arriben pels drets televisius i una baixada ostensible pot ser un torpede en la línia de flotació econòmica de les entitats. Ara caldrà veure si l’exemple francès, que ha de trobar un comprador per als seus drets en els dies vinents, marca una tònica general de futur en el Vell Continent o és un cas aïllat i no afecta les altres grans lligues. En tot cas, els clubs ja fa temps que han encès els senyals d’alarma i molts clubs s’han frenat en les contractacions d’estiu. Primer per la pandèmia, però també per la inseguretat de com es podran pagar els drets televisius de futur.
La lliga europea
En aquest sentit, els clubs més poderosos del Vell Continent fa temps que treballen amb una alternativa per mantenir els ingressos. La sortida per mantenir la seva economia depèn de crear una lliga europea amb els millors equips. De fet, el president del Real Madrid, Florentino Pérez, ja va advertir que els clubs ja estan avançant en aquesta direcció en l’última junta de compromissaris del club blanc. Una rebaixa ostensible i els incompliments dels actuals acords signats amb els grups audiovisuals podrien accelerar la sortida dels principals clubs europeus per crear la seva lliga. El futbol és un negoci i els grans clubs no volen perdre pistonada. L’únic fre a la creació d’aquesta superlliga europea és la Premier League. La competició anglesa continua movent molts diners i, de moment, no s’ha mostrat receptiva a fer el pas. Però tot podria canviar enmig d’una pandèmia global que està accelerant processos que s’estaven cuinant a foc lent. El futbol europeu tremola i les directives de tots els clubs també. Temps d’incertesa per a tots.
Notícies relacionades
Notícies
Divendres,22 novembre 2024