Una temporada gloriosa
El Bayern, a l’Olimp dels grans
El club alemany entra en l’exclusiu grup, junt amb el Barça, dels que han aconseguit el ple de títols: el sextet
El curs ha acabat d’una manera prodigiosa malgrat un canvi de tècnic i un futbol marcat per la pandèmia
El Bayern de Munic ja pot presumir d’entrar en el selecte grup dels equips que han guanyat tots els títols en una mateixa temporada. Fins ara aquest privilegi només estava reservat per al Barça. Els blaugrana ho van aconseguir el 2009 amb Pep Guardiola d’entrenador. Ara, el conjunt bavarès ha igualat aquesta prodigiosa marca després d’aixecar el títol del mundial de clubs contra el Tigres amb un gol de Pavard. És el colofó perfecte d’una temporada espectacular per part dels alemanys però no exempta de dificultats. El novembre del 2019 les coses no rutllaven bé per als bavaresos. La directiva va decidir prescindir dels serveis de Nico Kovac i apostar pel seu ajudant Hansi Flick. Una solució d’urgència, en un primer moment, en espera d’un tècnic de més prestigi per lluitar pels títols. Flick va girar com un mitjó la dinàmica de l’equip. Només va necessitar deu partits per guanyar-se la confiança de la directiva i, per damunt de tot, del vestidor revitalitzant futbolistes com Thomas Müller, clau en la consecució dels títols i que feia temporades que estava en un segon pla.
Amb Flick, el Bayern s’ha convertit en una màquina de guanyar partits i ha trampejat, de manera òptima, un curs marcat per la pandèmia i que va trastocar els plans de preparació de tots els equips del Vell Continent. La cohesió tàctica de l’equip i la sincronia de peces han potenciat la fisonomia d’un equip hermètic en totes les seves línies i letal en els metres finals. El Bayern ha sabut conjugar la solidesa defensiva amb una voracitat golejadora capitanejada per Robert Lewandowski com a punta de llança. Sense oblidar la rapidesa de Davies per la banda esquerra, la seguretat defensiva de Pavard, Alaba o Boateng i un mig del camp poderós amb Kimmich, Goretzka i, fins a l’estiu, Thiago. La màquina perfecta bavaresa es completa amb un reguitzell de grans jugadors atacants que actuen per tots els perfils i situacions: Gnabry, Sané, Coman o els esmentats Müller i Lewandowski. El quadre d’aquest equip coral es completa amb Manuel Neuer. El porter ha recuperat el seu millor nivell en aquests últims mesos i, malgrat els seus 34 anys, ha tornat a ser un dels grans referents de la seva especialitat sota els pals.
El Bayern ha fet bandera d’un futbol físic i molt vertical que ha trobat un ecosistema perfecte en aquests moments de pandèmia per sobresortir per damunt de la resta d’equips. Una maquinària que funciona amb la precisió d’un rellotge suís i la delicadesa d’un cirurgià. Flick ha tingut l’aptitud de crear un ecosistema aplicant el sentit comú i sense les estridències del seu antecessor, Kovac. Una gestió emocional impecable dins del vestidor per crear un grup hermètic cap a un objectiu comú: signar una temporada inoblidable que quedarà per sempre en la història del club alemany. Les xifres són rotundes per entendre la forma en què s’ha gestat aquest sextet. Els alemanys han acabat amb un total de 47 victòries, quatre empats i només quatre derrotes. I amb 167 gols a favor i 51 en contra.
El Bayern ja és llegenda i ara el debat que s’obrirà és quin equip té més mèrit. El Barça de Guardiola i Messi del 2009 o bé el Bayern actual entrenat per Flick i Lewandowski. Tothom tindrà les seves opinions, però tots dos conjunts ja són a l’Olimp dels grans.