Més futbol

FUTBOL FEMENÍ

Creixement sense fre

En cinc anys han aparegut 219 nous equips a Catalunya

El futbol femení creix a pas de gegant. En només cinc temporades (entre la 2005/06 i la 2009/10) la Federació Catalana de Futbol ha passat de tenir 126 equips femenins inscrits a tenir-ne 345. Lògicament, Barcelona és la demarcació que n'aglutina un major nombre (219), però just darrere es troba Girona, amb 55 equips repartits entre una trentena de clubs.

L'Euromat Estartit és el que talla el bacallà gràcies a la plaça en la superlliga i l'experiència d'anys. El Girona i el Cornellà del Terri el segueixen a curta distància amb un equip a primera estatal. Totes tres entitats tenen un llarg recorregut i s'han estabilitzat en les dues màximes categories, malgrat que el Cornellà va ser l'últim a fer-hi el salt. El seu coordinador, Frederic Bailina, considera que la clau de l'èxit és la predisposició de les jugadores: «Mai han demanat res a canvi. Els agrada el futbol i lluiten per mantenir el que s'ha aconseguit.»

Necessitat d'ajudes econòmiques.

La màxima categoria estatal femenina suposa unes despeses que no poden ser liquidades sense l'ajuda econòmica per part d'empreses, particulars o entitats públiques. L'Estartit, des de l'inici, ha tingut la col·laboració d'una important empresa que ha aportat un capital suficient per fer front aquestes despeses i també li ha permès el fitxatge de jugadores d'alt nivell, com Maribel Domínguez. Tot i així, la implicació de les jugadores juntament amb la directiva és vital. Malgrat que el pressupost és significatiu (uns 350.000 euros), hi ha equips de la superlliga que fàcilment el multipliquen per tres.

Els nous equips.

Les categories inferiors són essencials per acollir tots aquells equips de nova creació. El cas de la UE Coma Cros és un exemple clar d'un club amb una llarga trajectòria futbolística però que fins aquesta temporada no ha apostat de manera ferma pel femení. La coordinadora, Maria Cullell, afirma: «La màxima dificultat en la qual ens trobem és la mancança de jugadores i els problemes econòmics.» Altres equips com ara el Santa Eugènia, amb un projecte que només té un any de vida, ha estat capaç de superar aquestes dificultats que es troba ara l'equip saltenc i aconseguir el premi de l'ascens de categoria.

Líder en llicències.

Un terç de les prop de 20.000 llicències que hi ha a l'Estat espanyol corresponen a la federació catalana, que n'aglutina 6.500 després d'un creixement significatiu de 1.500 aquesta última temporada. El lideratge de Catalunya en aquest aspecte no ha servit perquè Espanya desaparegui de la cua de la classificació de nombre de llicències, a anys llum, per exemple, d'Alemanya, que ha superat el milió.

Els orígens del futbol femení

El 1917, durant la Primera Guerra Mundial, un grup de dones va organitzar un partit de futbol per poder aconseguir diners per als militars ferits. Aquesta petita acció solidària va originar la llarga i dura trajectòria del futbol femení. La popularitat del Kerr's Ladies Team va ser tan impactant que en ocasions era més seguit que els partits masculins. L'organització, Football's Association, va detectar aquest fenomen i va tallar-lo en sec. Va prohibir la participació d'equips femenins en competicions oficials. El 1969 va desaparèixer una censura que no només va frenar un grup de dones que practicaven un esport, sinó l'evolució del paper de la dona en el món esportiu. Una barrera que ha costat de trencar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)