Mundial

L’Argentina i la mà de ‘Déu’

No ha estat planer el camí de Leo Messi en l’‘albiceleste’, en què va haver d’esperar més de 15 anys des del seu debut per assaborir una glòria de la qual és artífex

Molt criticat per diversos sectors de l’entorn del combinat argentí durant força temps, el capità de la campiona del món té ara el reconeixement de tothom

“Ha de renunciar a la selecció.” “És un pechofrío.” “No canta l’himne.” “Es passa el partit caminant.” “La selecció és ell i el seu club d’amics que manen.” “No és el del Barça.” “És una falta de respecte que el comparin amb Maradona.” No fa tant que aquestes declaracions, i d’altres de més gruixudes, se succeïen provinents de l’Argentina des d’una part de l’entorn de l’albiceleste, referint-se a Leo Messi. Periodistes i aficionats, fins i tot algun exfutbolista, han passat molt de temps criticant el 10, a qui atribuïen tots els mals del combinat sud-americà. Ara, però, aquesta època de retrets sembla haver passat a millor vida, després dels darrers èxits assolits per la selecció capitanejada per l’exblaugrana i actual jugador del PSG. I és que ell ha estat l’artífex dels tres títols aixecats pel conjunt que entrena Lionel Scaloni en l’últim any i mig, un equip que ha estirat per assaborir una glòria que li ha costat obtenir.

El camí de Messi a l’Argentina, doncs, ha estat llarg i farcit d’obstacles, com les esmentades crítiques, que l’han afectat, i els desencisos futbolístics, que han estat múltiples, i que també li han fet mal. De fet, més de 15 anys van haver de passar perquè guanyés un títol amb l’albiceleste. Amb la copa d’Amèrica 2021 es va treure l’espina, molt de temps després del seu debut amb l’absoluta el 2005; posteriorment, l’estiu d’aquest any, va venir la Finalíssima, amb el triomf contra Itàlia en la final que enfronta el campió d’Amèrica amb el d’Europa, i, diumenge, el millor, el somni, la copa del món de Qatar, el mundial de Messi. És unànime ja l’elogi a l’astre de Rosario, tant a l’Argentina com a tot el planeta. Ningú dubta del millor futbolista de la història, que acumula 42 títols i 7 Pilotes d’Or en una carrera en què continuarà jugant amb l’albiceleste com a campió del món.

EL TRIPLET

En l’últim any i mig ha guanyat la copa d’Amèrica, la Finalíssima i el mundial

LA DADA

42
títols
ha aixecat l’astre al llarg de la seva carrera, el segon que més. El primer és Dani Alves (46).

Diego Maradona i una nova patacada

A finals del 2008, Diego Armando Maradona va ser escollit nou entrenador de l’Argentina i va dirigir el combinat en el mundial de Sud-àfrica 2010. Amb Messi ja posseïdor d’una Pilota d’Or i considerat el millor del món, l’‘albiceleste’ va tornar a caure en els quarts i amb estrèpit (4-0) contra Alemanya. No va millorar la cosa amb Sergio Batista a la banqueta després amb la copa d’Amèrica 2011, també fora en els quarts.

L’espina fora: campió de la copa d’Amèrica

Tot i arribar com a interí, Lionel Scaloni va desprendre bones sensacions des del primer moment i es va acabar quedant permanentment. Amb el nou tècnic es va obrir una nova etapa d’èxit que va encetar amb la copa d’Amèrica 2019, en què l’albiceleste va ser tercera. En la següent, la del 2021, ja va ser campiona després de superar (1-0) el Brasil en la final. Va ser, per fi, el primer títol de Messi amb l’Argentina.

L’avantsala de la glòria amb la Finalíssima

Ja amb un grup format, ben conjuntat i ben avingut, després de ser campió d’Amèrica, l’Argentina de Messi es va enfrontar l’1 de juny del 2022 amb Itàlia, la campiona d’Europa, en la copa de campions Conmebol-UEFA, coneguda com la Finalíssima. L’‘albiceleste’ va golejar (3-0) l’‘azzura’ i el capità, autor de dues assistències, va aixecar el segon títol consecutiu per al combinat sud-americà.

Un altre mundial realment per oblidar

Tot i anunciar que deixava la selecció, s’ho va repensar i va tornar-hi. El següent desafiament va ser el mundial de Rússia 2018, amb Jorge Sampaoli a la banqueta. Va ser un desastre. L’equip va ser segon de grup després de mostrar molt mala imatge i va acabar despatxat per França (4-3) en els vuitens de final. Messi només va fer un gol en tot el torneig.

El debut d’‘albiceleste’ i el primer mundial

Messi es va fer un nom a l’Argentina sent la figura de l’equip que va aixecar el mundial sub-20 el 2005. De seguida va ser convocat amb l’absoluta per José Pekerman i va tenir un debut (2/8/05) accidentat amb expulsió amb vermella directa quan feia un minut que havia sortit. També va anar al mundial d’Alemanya 2006, amb un paper de revulsiu, en què l’Argentina va quedar en els quarts de final.

Medalla d’or en els Jocs de Pequín 2008

Tenia 21 anys quan va anar a disputar els Jocs de Pequín 2008, dels quals va tornar amb la medalla d’or. Messi, que ja era un dels millors jugadors del món, va ser un dels millors futbolistes de la competició, en un equip en què hi havia Kun Agüero, Juan Román Riquelme i Ángel Di María. En la final, contra Nigèria (1-0), va assistir el Fideo en el gol del triomf.

Més decepcions i retirada temporal

Després del mundial 2014, Tata Martino va ser designat nou tècnic de l’Argentina i va dirigir el combinat en la copa d’Amèrica 2015 i la copa d’América Centenario 2016, que va acabar amb idèntic resultat; empat contra Xile i derrota en els penals. “No és per a mi, lamentablement. Ho he buscat, és el que més desitjava, no m’ha arribat i crec que ja està”, va dir Messi, anunciant que es retirava de la selecció.

Desencís en la final del Brasil com a capità

Amb l’aterratge d’Alejandro Sabella, Messi va recollir el braçal i es va convertir en el capità de l’Argentina. Ell va liderar, doncs, l’equip en el mundial del Brasil 2014, en què l’‘albiceleste’ va accedir a la final però va acabar perdent (1-0) contra Alemanya amb un gol de Mario Götze en la pròrroga. Un nou desencís per al 10, que va ser escollit el millor jugador del torneig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)