Tolerància zero
El món del futbol s’alinea contra el racisme arran de l’episodi de Vinícius a Mestalla
El brasiler no és l’única víctima. Jugadors com Vlahovic, Lukaku, Iñaki Williams, Rashford, Saka i Sancho també ho han patit recentment
Ja fa més de 17 anys d’aquell 25 de febrer del 2006 a La Romareda en què Samuel Eto’o, vestint la samarreta del Barça, es va plantar, decidit a abandonar el partit contra el Saragossa. “No jugo més, no jugo més”, va dir quan passava el minut 76. Finalment no va marxar, convençut pels companys, pels rivals, per l’àrbitre –Víctor Esquinas Torres– i per l’entrenador –Frank Rijkaard–, un episodi icònic que, malauradament, no va ser el punt d’inflexió que hauria d’haver estat. Gairebé dues dècades després, aquesta imatge es va reproduir d’una manera gairebé calcada a Mestalla diumenge amb Vinícius.
En el València-Real Madrid, era el minut 72 quan el futbolista brasiler va començar a assenyalar la grada, a cridar i a apuntar un seguidor que li havia proferit insults racistes. I, a partir d’aquí, es va produir el déjà vu. El joc es va aturar, l’àrbitre, Ricardo de Burgos Bengoechea, va activar el protocol, que consisteix a avisar la graderia per megafonia i, després d’uns instants de tensió, amb tothom calmant Vinícius, el joc es va reprendre com si res. “El problema és el protocol, perquè és el mateix que jo tenia el 2006”, va revelar l’àrbitre d’aquell Saragossa-Barça, Esquinas Torres, que va parlar ahir en diversos mitjans. “S’ha demostrat que amb això no n’hi ha prou, així donem una segona i tercera oportunitat. No canviar el protocol beneficia els botxins, és a dir, els racistes”, va cloure l’exàrbitre internacional. És clar, doncs, que el sistema no acaba de funcionar. Perquè, com s’atura tot plegat? Ara mateix, durant el matx, quan es donen fets d’aquest tipus, la conducta de l’àrbitre ha de ser aturar el joc i fer que s’adverteixi el públic pels altaveus i pels marcadors com va fer De Burgos Bengoetxea, i, després, si les mesures no han tingut efecte i els insults no cessen, plantejar-se la suspensió del partit. Un cop finalitzat, els que tenen potestat sancionadora són els comitès de la Federació Espanyola de Futbol (FEF) i el Ministeri de l’Interior. LaLiga no hi pot fer res, a banda de denunciar aquesta mena d’accions a les diverses instàncies.
El cas és que l’episodi al feu valencianista ha desfermat una onada de crítica i de suport amb un missatge unànime en el món del futbol. Tolerància zero amb el racisme. “És hora de deixar de parlar i actuar amb contundència. El racisme no pot tenir cabuda ni en el futbol ni en la societat”, va manifestar Carlo Ancelotti, el tècnic del Real Madrid. També Xavi Hernández, del Barça, s’hi va referir ahir amb contundència. “Que l’any 2023 passin aquestes coses és lamentable. Davant d’això, no hi ha escuts; els jugadors són persones. Cal erradicar-ho”, va dir el tècnic culer. “El futbol és l’únic àmbit en què s’accepta l’insult. Jo soc a la banqueta i em diuen «fill de...» i jo estic treballant. Si hi ha un insult, no s’hauria de jugar”, va seguir. “Cal frenar tot això. Ves a insultar un treballador d’una obra, que et caurà un maó al cap. Això és així”, va indicar Xavi. “Tant li fa la samarreta, Vinícius és persona. No és un futbolista del Madrid abans que persona, i cal defensar-lo”, va tancar Xavi.
Com el culer, van ser molts els actors futbolístics que van fer costat al jugador del Real Madrid durant el dia d’ahir amb declaracions. Rivals diumenge com ara Diakhaby i Correia; companys d’equip o de selecció com ara Lucas Vázquez, Odriozola, Neymar, Casemiro, Antony i Richarlison; altres jugadors com ara Mbappé, Iñaki Williams, Memphis, Walker i Koulibaly, i exfutbolistes com ara Roberto Carlos, Ronaldo, Arbeloa, Kaka, Lineker i Rio Ferdinand. El més dur va ser aquest últim, l’anglès, ara comentarista de prestigi en els mitjans anglesos: “Quantes vegades hem de veure aquest jugador jove aguantant aquesta merda? Veig dolor, veig fàstic, veig algú que necessita ajuda... I les autoritats no fan res per ajudar-lo. La gent ha d’aixecar-se conjuntament i demanar més implicació a les autoritats. Ningú mereix això.” Un altre analista, Alberto Edjogo, també va reflexionar sobre el tema a DAZN. “L’actitud és una cosa, la represàlia d’hostilitat és una altra i l’insult discriminatori és una cosa molt flagrant”, va dir. “Un insult genèric és un insult que pot anar adreçat a qualsevol persona. Però un insult enfocat a la discriminació per qüestió de gènere, de raça, d’ètnia o de condició sexual, el que està fent és ficar tothom al mateix sac i condemnar, no Vinícius, que és negre com Rudiger, Rodrygo i Camavinga, sinó que s’està condemnant aquella persona que després vol llogar un pis i no l’hi lloguen perquè és d’origen senegalès, o qui porta el menjar a casa i és d’origen indi i no se’l tracta amb educació. I això és molt important”, va explicar.
Les altes instàncies s’hi van afegir. “Tota la nostra solidaritat amb Vinícius. No hi ha lloc per al racisme en el futbol ni en la societat, i la FIFA dona suport a tots els jugadors i a totes les jugadores que ho hagin viscut en carn pròpia”, va afirmar Gianni Infantino, president de la FIFA. “Tenim un problema de comportament, d’educació i de racisme”, va asseverar el de la FEF, Luis Rubiales. “Mentre hi hagi un sol indesitjable o un grup que insulti per condició sexual, per color de pell o per credo, tenim un greu problema”, va insistir el dirigent sobre un afer al qual també es van referir des de les altes esferes de la política. “L’esport es fonamenta en els valors de la tolerància i el respecte. L’odi i la xenofòbia no han de tenir cabuda en el futbol ni en la societat”, va assenyalar Pedro Sánchez, president de l’Estat espanyol. També va opinar el del Brasil, Lula da Silva: “No podem permetre que el feixisme i el racisme arrelin als estadis de futbol.”
Casos recents
Vinícius no és, però, l’única víctima de racisme en el futbol en els últims temps. Darrerament a Itàlia, Dusan Vlahovic també està rebent insults en molts dels camps que visita amb la Juventus. No fa ni un mes, de fet, que un sector del Gewiss Stadium, l’estadi de l’Atalanta, li va cantar “ets un gitano”. També al país transalpí, al mes d’abril, precisament la Juve va jugar un enfrontament amb l’estadi parcialment tancat a causa dels càntics racistes que alguns dels seus aficionats van dirigir contra Romelu Lukaku, de l’Inter, i també objecte d’abús habitual, en un altre partit. Aleshores, 171 aficionats de l’equip bianconero van ser sancionats amb la prohibició d’accés a esdeveniments esportius després de ser identificats com els autors dels càntics.
Tornant a LaLiga, la fiscalia demana dos anys de presó per a un aficionat de l’Espanyol, acusat de proferir insults racistes per humiliar i menysprear el davanter de l’Athletic Iñaki Williams en un matx disputat a l’RCDE Stadium el gener del 2020. I també a Anglaterra hi va haver un fet escandalós no fa tant, després de l’Eurocopa del 2021 que el combinat britànic va perdre en la final a penals contra Itàlia. Marcus Rashford, Jadon Sancho i Bukayo Saka van fallar el seu respectiu penal i van haver de suportar múltiples insults racistes per les xarxes socials. Hi ha molt camí per recórrer.