El talent s’imposa
La selecció espanyola, amb nou blaugrana i cinc catalanes, s’alça com a campiona del món en derrotar Anglaterra en la final
Aitana Bonmatí és escollida MVP del torneig a dos mesos de lliurar la Pilota d’Or
ESPANYA 1 ANGLATERRA 0
ANGLATERRA:Earps; Carter, Bright, Greenwood; Lucy Bronze, Stanway, Keira Walsh, Daly (Lauren James, 46’); Toone (England, 87’); Russo (Chloe Kelly, 46’) i Hemp. ESPANYA:Cata Coll; Ona Batlle, Paredes, Codina (Ivana, 73’), Olga Carmona; Tere Abelleira, Aitana, Jenni Hermoso; Alba Redondo (Oihane, 60’), Salma Paralluelo i Mariona (Alèxia, 90’). GOLS:1-0 (29’) Olga Carmona.ÀRBITRA:Tori Penso (estatunidenca).T.G.:A Salma Paralluelo (78’), d’Espanya, i a Hemp (55’), d’Anglaterra.PÚBLIC:75.784 espectadors a l’Australia Stadium de Sydney.Fa gairebé un any, imaginar-se una Espanya campiona del món era una utopia. Quinze jugadores es plantaven per la gestió i les condicions dins la selecció espanyola i deixaven d’estar disponibles. Entre elles, totes les jugadores del Barça que eren fixes en les convocatòries de Vilda. La columna vertebral. Les millors del món. La reconducció de la situació, amb algunes millores, i el canvi de mentalitat d’algunes d’elles, disposades a tornar i a fer força des de dins, va permetre el retorn d’Aitana, Mariona i Ona Batlle, a més de la recuperació d’Alèxia. El títol tornava a ser possible, però calia aparcar totes les diferències dels mesos anteriors i centrar-se únicament i exclusivament en la pilota.
I Espanya té jugadores a qui la pilota estima. Se sent còmoda als seus peus. Jugadores que tenen un talent inesgotable que s’acaba imposant a tot. I a Sydney, Anglaterra no va poder frenar-lo ni evitar el primer mundial per a la selecció espanyola.
Color blaugrana
Sense Mapi, Patri i Pina –a més de Paños–, que van mantenir-se fermes en la seva posició, però que també són campiones després d’haver format part de la lluita i la reivindicació fins al final, la columna vertebral de la selecció espanyola ha continuat tenyida de blaugrana i nou jugadores són campiones, amb un total de cinc catalanes. Set d’elles van ser titulars en la final (Cata, Ona, Paredes, Codina, Aitana, Mariona i Salma), mentre que Alèxia, amb menys protagonisme després de la lesió, assumia un paper secundari però vital. Maria Pérez ha estat la que menys minuts ha tingut. L’èxit i l’aposta del Barça, campió de tot i referent mundial, s’ha traslladat a la selecció espanyola. L’exemple és el premi MVP del torneig que va rebre Aitana Bonmatí, que acarona la Pilota d’Or. La migcampista de Ribes va tornar a donar una lliçó futbolística, l’enèsima. O el trofeu a millor futbolista jove per a Salma Paralluelo, que ha viscut un any de somni. Les del Barça són les primeres que aixequen la Champions i el mundial en una mateixa temporada.
Elles no van marcar contra l’Anglaterra de Lucy Bronze i Keira Walsh, que van completar els més de 100 minuts que va durar la final. 75.784 persones van omplir l’estadi de Sydney per presenciar el duel, que va arrencar amb una Anglaterra més protagonista, sobretot a través de Hemp, que va estavellar una pilota al travesser. La millor de les angleses va acabar sent la portera, Mary Earps –premiada també com a Guant d’Or del torneig–, que va negar el gol a Redondo, a Mariona, a Ona i a Jenni. L’exblaugrana va fallar un penal amb 1-0 a l’electrònic. No va poder fer res, però, amb l’única diana del partit, obra d’Olga Carmona. L’heroïna inesperada de les semifinals ho va ser també de la final amb un bon xut creuat després d’un atac generat per una pèrdua de Lucy Bronze (29’). Anglaterra no va intimidar com s’esperava, però la va tenir. Lauren James va vorejar l’empat en el segon temps, però Cata va respondre amb una mà salvadora.
Després de gairebé 15 minuts d’afegit, la portera balear va guardar la pilota en un servei de córner i la col·legiada va permetre a Espanya cosir-se la primera estrella al pit. La millor generació de totes, que recull els fruits de tantes que van iniciar el camí, demostra que si s’hi aposta, com ha fet el Barça, el camí cap a l’èxit és més senzill.