Un solar rere el Girona
Per primera vegada, en les primeres quatre categories només hi ha un representant de la demarcació gironina
L’Olot, ara en 3a FEF, se suma als naufragis del desaparegut Llagostera i els històrics Figueres i Palamós
El Girona ocupa la segona posició en primera divisió després d’un inici de temporada per emmarcar, amb 10 punts de 12 possibles que serveixen per fer un pas de gegant cap a l’objectiu de consolidar el conjunt blanc-i-vermell en l’elit. El bon moment històric que viu l’equip de Montilivi, però, contrasta extremadament amb un dels pitjors moments de la resta del futbol de la demarcació gironina. I és que, per primera vegada en la història, en les primeres quatre categories estatals només hi ha un representant de la demarcació després que l’Olot baixés a 3a divisió FEF, el curs passat.
Els motius principals són dos. Un és, lògicament, la reducció dels pressupostos dels equips de la demarcació els últims anys. I l’altre són les reestructuracions de categories que s’han anat fent els últims cinquanta anys. Primer, amb l’aparició de la 2a divisió B, el 1977, i després, amb la creació de la 1a divisió FEF, el 2021, arran de la pandèmia. Aquest segon ha estat el pas definitiu per, a banda del Girona, allunyar els equips de la demarcació gironina del futbol professional, fent que la segona línia d’equips, amb l’Olot, el Peralada, el Girona B i l’Escala com a representants aquesta temporada, quedin en la cinquena màxima categoria del futbol estatal, la 3a divisió FEF.
Històries de tots colors
El Girona ha fet història amb la seva presència en primera divisió, cosa que no havia passat mai a la demarcació gironina, però darrere seu es troben a faltar noms d’equips històrics que havien tingut molt pes en el futbol estatal. És el cas, per exemple, del Palamós i el Figueres, que a finals dels vuitanta i principi dels noranta van competir en 2a divisió Amb projectes econòmicament potents, però també molt convulsos. De fet, tots dos van patir greus problemes econòmics, i això els va fer caure de les primeres quatre categories durant uns anys. Van tornar a 3a divisió, però, darrerament, han patit descensos i, aquest any, competiran en la lliga Elit, la nova màxima categoria territorial.
Els darrers anys, els dos equips que havien ocupat aquesta segona fila protagonista entre els equips de la demarcació, agafant el relleu del Figueres i el Palamós, eren l’Olot i el Llagostera. Tots dos han tingut trajectòries similars els últims vint anys, però han acabat amb camins molt diferents. Els olotins han somiat en alguna ocasió a fer el salt a 2a divisió A, tot i que mai no s’hi han acabat d’acostar del tot –el 2020, va ser quan més a prop van ser, però la pandèmia ho va frenar–, i els últims anys han fet d’ascensor entre 3a i 2a divisió FEF. En canvi, els llagosterencs sí que van poder gaudir de la categoria de plata durant dues temporades, la 2014/15 i 2015/16, però això va suposar l’inici del final, perquè els anys següents es van moure entre 2a B i 3a divisió, fins que els problemes institucionals i econòmics se’ls van empassar. Primer, per convertir-se en la UE Costa Brava per jugar en 1a divisió FEF, el curs 2021/22, i, després, per traslladar-se a Badalona amb el nom de Badalona Futur, perdent tot el vincle amb la demarcació.
On més varietat d’equips ha tingut la demarcació els últims cinquanta anys és en la quarta categoria, 3a divisió, en què han jugat fins a 17 equips diferents. Són tots els esmentats i el Peralada –també va jugar en 2a divisió B com a filial del Girona–, el Banyoles, la Jonquera, el Cassà, el Blanes, el Palafrugell, el filial del Figueres, el Guíxols, el Vilobí, el Cristinenc i el Lloret. Equips històrics que, excepte el Peralada, fa molts anys que competeixen en el futbol territorial, o que, fins i tot, han desaparegut en algun moment dels últims anys.