El periodista Martí Ayats presenta el treball guanyador dels Premis Rahola 2022
Avui al matí, en un acte celebrat a la seu del Col·legi de Periodistes de Girona, s’ha presentat el treball “Els inicis del futbol femení a les comarques gironines. Una lluita per la reivindicació de la igualtat de drets en la pràctica esportiva (1970-1972)” del periodista i historiador Martí Ayats. Es tracta del treball guanyador de la Beca Carles Rahola 2022 que té com a finalitat guardonar els projectes d’investigació sobre comunicació local i comarcal.
En la presentació, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, i el president del Col·legi de Periodistes de Girona, Jordi Grau, juntament amb Ayats, han estat els tres participants. El batlle de la ciutat ha posat èmfasi en l’exclusivitat de la feina d’investigació que ha dut a terme Ayats sobre un tema, el futbol femení a les comarques gironines, que encara no s’havia tractat en profunditat. “Era un tema que faltava per estudiar a les comarques de Girona. El periodisme i les institucions han d’empènyer a transformar la societat i precisament aquesta recerca ajuda a fer-ho i també a tenir clar d’on venim. És important saber que l’auge del futbol femení no va néixer ahir, sinó que hi havia dones fa cinquanta anys que estaven intentant que el futbol femení fos un esport tan digne com el masculí”, ha dit l’alcalde Salellas que ha conclòs el seu discurs amb un missatge d’optimisme i de reivindicació d’una Beca que aviat complirà la seva 10a edició.
El treball d’investigació d’Ayats ha posat en manifest el gran auge del futbol femení entre els anys 1970 i 72 on es van crear més d’una vintena d’equips a les comarques de Girona. Entre els clubs pioners, hi havia el Banyoles -el primer conjunt gironí- i la selecció de l’Alt Empordà -posterior UD Figueres- que van destacar en un context econòmic i social, segons apunta l’autor del treball, de gran efervescència en tots els àmbits a l’estat espanyol des dels anys seixanta. El periodista gironí també ha aprofitat per reivindicar la figura “de la manera que sigui” de la dona en el món de l’esport. Durant molt de temps, el futbol femení no s’ha pogut dur a terme ni d’una manera estructurada ni tampoc reglada i, fins i tot, s’ha considerat inapropiat pel franquisme. Ayats també ha reflexionat sobre l’actual moment que viu, per exemple, el futbol femení a l’estat espanyol després de proclamar-se campiones del món. Un fet totalment inesperat anys enrere, apuntava el periodista i historiador gironí.
Enllaços relacionats
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024