Territorial

Futbol català

La casa a coll

El Cornellà i el Badalona Futur disputen els partits com a locals a Palamós i a Vic, respectivament

Una mudança no desit­jada. Això és el que han vis­cut i viuen aquest curs, cada dues jor­na­des, dos equips del fut­bol català, el Cor­nellà (pri­mera fede­ració) i el Bada­lona Futur (segona fede­ració). Aquests dos equips pro­ta­go­nit­zen un fet tan inu­sual com sor­pre­nent, que és dis­pu­tar els par­tits com a locals a Palamós i a Vic, res­pec­ti­va­ment. De fet, aquest cap de set­mana tots dos reben rivals en aquesta casa pro­vi­si­o­nal que tenen; demà (17 h) el Cor­nellà rep el Saba­dell i el Bada­lona Futur el Ter­rassa.

Pel que fa al Cor­nellà (UEC), juga des de la seva inau­gu­ració, el 1951, a la ciu­tat que li dona nom. Durant dècades, el con­junt verd va ocu­par el mític estadi de la Via Fèrria, fins que el 2012 va que­dar reem­plaçat pel Nou Muni­ci­pal de Cor­nellà de Llo­bre­gat, un estadi de gespa arti­fi­cial amb capa­ci­tat per a 1.500 per­so­nes, a tocar de l’RCDE Sta­dium. Jus­ta­ment, al camp de l’Espa­nyol és on l’enti­tat va haver de mudar-se el curs pas­sat per poder jugar a pri­mera FEF, però enguany aquest acord no s’ha pogut rati­fi­car i el club s’ha vist abo­cat a bus­car una nova llar fora de la ciu­tat. I és que les refor­mes pro­po­sa­des a casa tam­poc no eren sufi­ci­ents per com­plir la nor­ma­tiva base de la divisió que dis­puta. L’alter­na­tiva dis­po­ni­ble s’ha tro­bat a 120 km de distància, a l’estadi muni­ci­pal de fut­bol Palamós-Costa Brava, que dis­posa d’herba natu­ral, il·lumi­nació per a la rea­lit­zació tele­vi­siva i gra­de­ries amb 3.500 seients.

“Vam sos­pe­sar diver­ses opci­ons i, final­ment, Palamós ens va encai­xar i ara tenim un esce­nari per jugar de locals. És clar que ens agra­da­ria jugar força més a prop, però un cop es comu­nica la decisió a emple­ats, tècnic i juga­dors no queda cap més remei que adap­tar-se”, deta­llen fonts inter­nes de la UEC. El gran repte és mobi­lit­zar l’afició i per això el club fa pro­mo­ci­ons espe­ci­als i ges­ti­ona un autobús gratuït per poder fer el des­plaçament, “tot i que des del punt de vista logístic és igual­ment com­pli­cat”, lamen­ten des de la UEC.

El Bada­lona Futur, per la seva part, també va fer les male­tes. Després de l’intent de fusió fallit entre els suc­ces­sors del Costa Brava-Lla­gos­tera i el CF Bada­lona, els esca­pu­lats han posat el rumb cap a l’inte­rior de Cata­lu­nya, con­cre­ta­ment, cap a l’estadi Hipòlit Planàs de Vic, a 70 km de distància. “Vam dema­nar a l’Ajun­ta­ment de Bada­lona poder jugar a l’estadi muni­ci­pal, però fins avui no s’han pro­nun­ciat. Admi­nis­tra­ti­va­ment, dis­po­sen d’entre dos i tres mesos per con­tes­tar la nos­tra petició, però la tem­po­rada començava i calia bus­car una solució”, expli­quen fonts inter­nes del club. El Bada­lona Futur, que com­pe­teix a segona FEF, va arri­bar ales­ho­res a un acord amb la UE Vic per poder uti­lit­zar el seu camp durant tots els par­tits de la tem­po­rada 2023/24 en què hagi de jugar com a local i l’experiència és posi­tiva.

“Ens han aco­llit amb els braços oberts i tant el per­so­nal que hi tre­ba­lla com els afi­ci­o­nats al fut­bol de la ciu­tat ens fan estar molt con­tents, tot i que per a nosal­tres no deixa de ser una situ­ació difícil.” De fet, es mos­tren sor­pre­sos, afir­men, ja que “la gent de Vic s’està unint al pro­jecte i cada par­tit venen dese­nes de joves a ani­mar l’equip, i és que ens comen­ten que fa temps que no gau­dei­xen de fut­bol d’aquest nivell. De forma natu­ral, l’equip ha pas­sat a ano­me­nar-se Futur i ara tenim una mit­jana d’entre 450 i 500 espec­ta­dors”.

Últims pre­ce­dents

Les migra­ci­ons d’aquest curs, però, no són úniques en la història del fut­bol català. Sense anar més lluny, el 2014 el Lla­gos­tera va haver d’obrir camí fins a Palamós, ja que el camp on jugava el club no com­plia els requi­sits que ales­ho­res exi­gien les cate­go­ries de segona A i pri­mera FEF. El viatge del Lla­gos­tera, però, va ser bas­tant més com­plex, ja que més enda­vant també va tenir can­vis en el nom i en la seu social. Pri­me­ra­ment, va afe­gir la deno­mi­nació Costa Brava amb la idea d’acon­se­guir més influència en el ter­ri­tori –va inten­tar esta­blir-se a l’Estar­tit–, i fa tan sols un any i escaig, va esde­ve­nir l’actual Bada­lona Futur, després de ser venut a uns empre­sa­ris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)