Territorial

Futbol català

La casa a coll

El Cornellà i el Badalona Futur disputen els partits com a locals a Palamós i a Vic, respectivament

Una mudança no desitjada. Això és el que han viscut i viuen aquest curs, cada dues jornades, dos equips del futbol català, el Cornellà (primera federació) i el Badalona Futur (segona federació). Aquests dos equips protagonitzen un fet tan inusual com sorprenent, que és disputar els partits com a locals a Palamós i a Vic, respectivament. De fet, aquest cap de setmana tots dos reben rivals en aquesta casa provisional que tenen; demà (17 h) el Cornellà rep el Sabadell i el Badalona Futur el Terrassa.

Pel que fa al Cornellà (UEC), juga des de la seva inauguració, el 1951, a la ciutat que li dona nom. Durant dècades, el conjunt verd va ocupar el mític estadi de la Via Fèrria, fins que el 2012 va quedar reemplaçat pel Nou Municipal de Cornellà de Llobregat, un estadi de gespa artificial amb capacitat per a 1.500 persones, a tocar de l’RCDE Stadium. Justament, al camp de l’Espanyol és on l’entitat va haver de mudar-se el curs passat per poder jugar a primera FEF, però enguany aquest acord no s’ha pogut ratificar i el club s’ha vist abocat a buscar una nova llar fora de la ciutat. I és que les reformes proposades a casa tampoc no eren suficients per complir la normativa base de la divisió que disputa. L’alternativa disponible s’ha trobat a 120 km de distància, a l’estadi municipal de futbol Palamós-Costa Brava, que disposa d’herba natural, il·luminació per a la realització televisiva i graderies amb 3.500 seients.

“Vam sospesar diverses opcions i, finalment, Palamós ens va encaixar i ara tenim un escenari per jugar de locals. És clar que ens agradaria jugar força més a prop, però un cop es comunica la decisió a empleats, tècnic i jugadors no queda cap més remei que adaptar-se”, detallen fonts internes de la UEC. El gran repte és mobilitzar l’afició i per això el club fa promocions especials i gestiona un autobús gratuït per poder fer el desplaçament, “tot i que des del punt de vista logístic és igualment complicat”, lamenten des de la UEC.

El Badalona Futur, per la seva part, també va fer les maletes. Després de l’intent de fusió fallit entre els successors del Costa Brava-Llagostera i el CF Badalona, els escapulats han posat el rumb cap a l’interior de Catalunya, concretament, cap a l’estadi Hipòlit Planàs de Vic, a 70 km de distància. “Vam demanar a l’Ajuntament de Badalona poder jugar a l’estadi municipal, però fins avui no s’han pronunciat. Administrativament, disposen d’entre dos i tres mesos per contestar la nostra petició, però la temporada començava i calia buscar una solució”, expliquen fonts internes del club. El Badalona Futur, que competeix a segona FEF, va arribar aleshores a un acord amb la UE Vic per poder utilitzar el seu camp durant tots els partits de la temporada 2023/24 en què hagi de jugar com a local i l’experiència és positiva.

“Ens han acollit amb els braços oberts i tant el personal que hi treballa com els aficionats al futbol de la ciutat ens fan estar molt contents, tot i que per a nosaltres no deixa de ser una situació difícil.” De fet, es mostren sorpresos, afirmen, ja que “la gent de Vic s’està unint al projecte i cada partit venen desenes de joves a animar l’equip, i és que ens comenten que fa temps que no gaudeixen de futbol d’aquest nivell. De forma natural, l’equip ha passat a anomenar-se Futur i ara tenim una mitjana d’entre 450 i 500 espectadors”.

Últims precedents

Les migracions d’aquest curs, però, no són úniques en la història del futbol català. Sense anar més lluny, el 2014 el Llagostera va haver d’obrir camí fins a Palamós, ja que el camp on jugava el club no complia els requisits que aleshores exigien les categories de segona A i primera FEF. El viatge del Llagostera, però, va ser bastant més complex, ja que més endavant també va tenir canvis en el nom i en la seu social. Primerament, va afegir la denominació Costa Brava amb la idea d’aconseguir més influència en el territori –va intentar establir-se a l’Estartit–, i fa tan sols un any i escaig, va esdevenir l’actual Badalona Futur, després de ser venut a uns empresaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)