Diversitat generacional
Jamal Musiala i Florian Wirtz són les dues estrelles d’Alemanya, tots dos futbolistes prometedors de només 21 anys
Julian Nagelsmann, de 36 anys, més jove que el capità Manuel Neuer, que en té 38, combina la joventut amb l’experiència de veterans com el mateix porter (Neuer), Toni Kroos (34), Thomas Müller (34) o Ilkay Gündogan (33)
Alemanya, la selecció amfitriona, va començar l’Eurocopa de la millor manera. Victòria i golejada: 5-1 contra Escòcia. La mannschaft és un dels equips que aquest estiu volen aixecar la mà i té tots els al·licients per fer-ho. Julian Nagelsmann és l’entrenador més jove de la competició (36 anys) i, tot i que el seu projecte encara és tendre –només nou partits a la banqueta germànica–, ha aconseguit una combinació explosiva. La clau? Joventut més experiència. Les seves grans estrelles són Jamal Musiala i Florian Wirtz. Amb només 21 anys apunten a ser les perles d’aquesta Eurocopa. “Tots dos volem guanyar el títol i sabem que ens necessitem mútuament. Tenim moltes idees del nostre joc i sempre estem buscant solucions. No seria saludable si busquéssim superar-nos. Personalment, no m’importa qui marqui més gols.” Florian Wirtz ho té clar. La cooperació dels joves extrems serà clau per a Alemanya. En el partit inaugural ja van deixar el llistó a dalt de tot. Musiala ja havia anat al mundial de Qatar sota les ordres de Hansi Flick i, tot i la patacada de l’eliminació prematura a la fase de grups, va fer un bon paper. Divendres contra Escòcia va aconseguir la medalla del millor jugador del partit, va firmar el 2-0 i no va fallar cap de les 32 passades que va fer. A l’altra banda, a la dreta, Wirtz tampoc va deixar indiferent a ningú i va ser l’autor del primer gol. Amb la rapidesa i l’efectivitat de l’estrella del Bayer, més la capacitat de calmar el joc i trencar línies del seu company a l’altre extrem, el suport de Gündogan al mig i Havertz com a fals nou, els alemanys han creat una combinació letal. Evidentment, però, no podran guanyar ells sols. Nagelsmann ho té tot estudiat. Per això, va insistir a Toni Kroos perquè tornés a la selecció. El migcampista del Madrid va decidir separar el seu camí de la selecció després de la desfeta del mundial del 2018. El tècnic va reconèixer que no va ser fàcil: “Em va costar convèncer-lo. Va dir que només hi participaria si sentia que podíem guanyar alguna cosa.” Ara Kroos hi creu. I el tècnic sap que serà vital per al conjunt: “Té una experiència i una tranquil·litat increïbles. És extraordinari per a algú amb la seva trajectòria. És el pilar de l’equip.” Quan acabi la competició Kroos penjarà les botes.
Amb aquesta combinació de joventut –Musiala (21), Wirtz (21), Havertz (24)– i experiència –Kroos (34), Neuer (38), Müller (34) i Gündogan (33)–, Alemanya confia a trencar el malefici. Fa 40 anys que la selecció amfitriona de l’Eurocopa no guanya la competició. I té un segon repte: recuperar el seu estatus. Des que van guanyar el mundial del 2014, només han vingut patacades, deixant de banda l’Eurocopa del 2016, en què van arribar a la semifinal. En els dos últims mundials han caigut a la fase de grups, i en l’última Eurocopa a vuitens. Nagelsmann hi creu, però toca de peus a terra: “Només és un primer pas, però és bo i important. Ara cal seguir avançant.” Avui a les 18 h arriba el seu segon repte: Hongria. Un partit que el tècnic ha valorat com a “incòmode i difícil de preparar”. Tot i això, confien a poder fer ressuscitar la famosa frase de Gary Lineker: “El futbol és un esport en què juguen 11 contra 11 i sempre guanya Alemanya.”
Notícies relacionades
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024