Més futbol

ESPORTS

Mor José Maria Caneda, llegendari president del Compostela

Va portar el club de 3a divisió a 1a en només cinc anys

L’empresari i històric president del Compostela, José María Caneda Antelo (Santiago, 1947), ha mort als 77 anys per culpa d’un càncer contra el que lluitava des de fa més d’un any. Va ser un dels presidents més carismàtics i polèmics del futbol espanyol. Per a la història quedarà la seva baralla amb Jesús Gil a la seu de la lliga, una escena que no el va deixar massa en bon lloc. Va mantenir-se en el càrrec de president 25 anys.

El gallec va estar vinculat a l’esport des de ben jove. Va ser un destacat atleta de curses de fons. Va quedar segon en el campionat d’Espanya de cros el 1963, però passarà a la història per portar el Compostela de la 3a divisió a 1a en cinc anys, un temps rècord, amb la presència de Fernando Castro Santos a la banqueta.

Va aterrar al club a través d’una junta gestora el 1986 quan aquest estava en perill d’extinció. En poc temps a conduir el club a la màxima categoria del futbol professional, el 1994, un ascens històric del qual aquesta temporada se n’ha celebrat el 30è aniversari. L’entitat va passar de tenir un pressupost de 13 milions de pessetes als 1.700.

El 1998 el Compostela va tornar a la 2a divisió i el declivi es va anar accentuant pels problemes econòmics i els mals resultats esportius. El 2003 l’equip va baixar administrativament a 2a B per impagament als jugadors i un any més tard va encadenar dos descens més pel mateix motiu.

Alguns dels jugadors històrics que va fitxar Caneda quan l’equip estava a 1a van ser el búlgar Luboslav Penev, el nigerià Christopher Ohen, el brasiler Fabiano Soares i el danès Bent Christensen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)