L’Eurocopa, un joc de nens
Noms com Lamine Yamal, Nico Williams, Musiala, Wirtz, Bellingham, Xavi Simons i Arda Guler, factors clau a Espanya, Alemanya, Anglaterra, Països Baixos i Turquia, lideren el nou canvi generacional al futbol europeu, clarament evidenciat en aquesta Eurocopa
“Lamine Yamal fa màgia. Que astut és! És molt entremaliat! Estic content pel meu amic Hansi Flick, que podrà treballar amb ell la pròxima temporada a Barcelona”. “També hi ha Nico Williams. És increïblement ràpid. Després de l’Eurocopa el seu valor de mercat hauria de ser de tres dígits. Veure jugar Espanya és un plaer per a tots els aficionats al futbol”. No ho diu un qualsevol, ho escriu Lothar Matthäus en el seu últim article a ‘Die Welt’. Un mite, un alemany, rendit als peus de la parella de moda al futbol espanyol. Lamine Yamal i Nico Williams, Nico Williams i Lamine Yamal. És l’Eurocopa de la canalla. Les paraules de Matthäus, a més, s’han d’analitzar dins el context i el moment exacte en què ho diu, a les portes d’uns quarts de final entre Espanya i Alemanya, on l’amfitriona se la juga a tot o res. L’elogi i l’admiració, en aquest cas, està per damunt de la rivalitat i les pors.
Lamine Yamal és el nadó d’aquesta Eurocopa. La vida entesa des del rècord. Contra Geòrgia es va convertir en el futbolista més jove a disputar un partit d’eliminatòria en una Eurocopa i encara aspira a ser el més jove en guanyar-la i ser també el golejador més prematur. Mamardashvili, Strakosha, Donnarumma i Livakovic l’han allunyat del gol fins ara i el seu pròxim objectiu és Manuel Neuer.
A Lamine se li ha resistit el gol però sí va assistir a Carvajal i Fabián Ruiz contra Croàcia i Geòrgia. Dues assistències de gol per a Lamine Yamal i gol de Nico Williams a vuitens. Són les dues ales d’Espanya. La realitat de Luis de la Fuente amb La Roja i el somni humit de Hansi Flick al Barça. “M’agradaria jugar amb Nico al Barça, clar que sí! A tothom li agrada jugar amb els amics. Compartim molts gustos, tenim moltes coses en comú, juguem a la mateixa posició, el nostre estil és similar i tenim molt bona connexió”, ha admès en les últimes hores el blaugrana en una entrevista a Jugones, a La Sexta. Lamine Yamal no s’amaga i parla clar. L’atreviment propi d’un nano. La persona que més clar ha parlat al Barça fins ara.
Nico Williams i Lamine Yamal (Espanya) parlen el mateix idioma que Jamal Musiala (Alemanya), Pedri (Espanya), Jude Bellingham (Anglaterra), Xavi Simons (Països Baixos) i Florian Wirtz (Alemanya). Els primers de la classe. Però la llista de bons estudiants en aquesta Eurocopa d’Alemanya és extensa: Arda Guler (Turquia), Francisco Conceiçao (Portugal), Mainoo (Anglaterra), Barcola (França) o el porter Verbruggen (Països Baixos). Tots ells, 21 anys o menys. Saba nova que ja fa anys que està instal·lada en l’elit a nivell de clubs i que ara està destacant amb llum pròpia i molta personalitat en un torneig de seleccions.
A Alemanya totes les mirades estan posades en Jamal Musiala i Florian Wirtz. L’atacant del Leverkusen es va apuntar el primer gol d’aquesta Eurocopa i el migcampista del Bayern de Munic ha guiat l’amfitriona fins a quarts. Gündogan el lideratge i Musiala els gols. Tres dianes per al diamant de Nagelsmann, empatat a gols amb Cody Gakpo (Països Baixos), Mikautadze (Geòrgia) i Ivan Schranz (Eslovàquia).
Musiala és or per a Alemanya i Jude Bellingham és vida per a Anglaterra. Si Gareth Southgate encara és seleccionador i la Three Lions encara està viva en el torneig és senzillament gràcies a Jude. Seu va ser el gol en l’única victòria d’Anglaterra en tota la fase de grups i seu va ser el gol que va rescatar els britànics contra Eslovàquia a vuitens. També el madridista Arda Guler està brillant amb Turquia. Gol contra Geòrgia en l’estrena i assistència a Demiral contra Àustria. El rival de Turquia a quarts serà els Països Baixos de Xavi Simons. El porter del Brighton, Bart Verbruggen, és el mur de Koeman i a la sala de màquines el motor és el jugador del PSG. Xavi Simons va marcar contra França però el VAR li va pispar un gol que hauria d’haver pujat al marcador. Està fent un gran torneig, que encara l’està revaloritzant més. A Portugal, Francisco Conceiçao està funcionant com a revulsiu i a Anglaterra, vots a favor de Mainoo.
Cracs, tots ells, cridats a governar en la pròxima dècada i que en aquesta Eurocopa els ha tocat coexistir amb la vella guàrdia: Neuer (38 anys), Pepe (41), Cristiano (39), Modric (38), Jesús Navas (38), Giroud (37) o un Kroos (34) que quan acabi aquesta Eurocopa deixarà el futbol. Relleu generacional.