Eurocopa

L’Eurocopa, un joc de nens

Noms com Lamine Yamal, Nico Williams, Musiala, Wirtz, Bellingham, Xavi Simons i Arda Guler, factors clau a Espanya, Alemanya, Anglaterra, Països Baixos i Turquia, lideren el nou canvi generacional al futbol europeu, clarament evidenciat en aquesta Eurocopa

“Lamine Yamal fa màgia. Que astut és! És molt entre­ma­liat! Estic con­tent pel meu amic Hansi Flick, que podrà tre­ba­llar amb ell la pròxima tem­po­rada a Bar­ce­lona”. “També hi ha Nico Willi­ams. És increïble­ment ràpid. Després de l’Euro­copa el seu valor de mer­cat hau­ria de ser de tres dígits. Veure jugar Espa­nya és un plaer per a tots els afi­ci­o­nats al fut­bol”. No ho diu un qual­se­vol, ho escriu Lot­har Matthäus en el seu últim arti­cle a ‘Die Welt’. Un mite, un ale­many, ren­dit als peus de la pare­lla de moda al fut­bol espa­nyol. Lamine Yamal i Nico Willi­ams, Nico Willi­ams i Lamine Yamal. És l’Euro­copa de la cana­lla. Les parau­les de Matthäus, a més, s’han d’ana­lit­zar dins el con­text i el moment exacte en què ho diu, a les por­tes d’uns quarts de final entre Espa­nya i Ale­ma­nya, on l’amfi­tri­ona se la juga a tot o res. L’elogi i l’admi­ració, en aquest cas, està per damunt de la riva­li­tat i les pors.

Lamine Yamal és el nadó d’aquesta Euro­copa. La vida entesa des del rècord. Con­tra Geòrgia es va con­ver­tir en el fut­bo­lista més jove a dis­pu­tar un par­tit d’eli­mi­natòria en una Euro­copa i encara aspira a ser el més jove en gua­nyar-la i ser també el gole­ja­dor més pre­ma­tur. Mamar­dash­vili, Strakosha, Don­na­rumma i Livako­vic l’han allu­nyat del gol fins ara i el seu pròxim objec­tiu és Manuel Neuer.

A Lamine se li ha resis­tit el gol però sí va assis­tir a Car­va­jal i Fabián Ruiz con­tra Croàcia i Geòrgia. Dues assistències de gol per a Lamine Yamal i gol de Nico Willi­ams a vui­tens. Són les dues ales d’Espa­nya. La rea­li­tat de Luis de la Fuente amb La Roja i el somni humit de Hansi Flick al Barça. “M’agra­da­ria jugar amb Nico al Barça, clar que sí! A tot­hom li agrada jugar amb els amics. Com­par­tim molts gus­tos, tenim mol­tes coses en comú, juguem a la mateixa posició, el nos­tre estil és simi­lar i tenim molt bona con­nexió”, ha admès en les últi­mes hores el blau­grana en una entre­vista a Jugo­nes, a La Sexta. Lamine Yamal no s’amaga i parla clar. L’atre­vi­ment propi d’un nano. La per­sona que més clar ha par­lat al Barça fins ara.

Nico Willi­ams i Lamine Yamal (Espa­nya) par­len el mateix idi­oma que Jamal Musi­ala (Ale­ma­nya), Pedri (Espa­nya), Jude Belling­ham (Angla­terra), Xavi Simons (Països Bai­xos) i Flo­rian Wirtz (Ale­ma­nya). Els pri­mers de la classe. Però la llista de bons estu­di­ants en aquesta Euro­copa d’Ale­ma­nya és extensa: Arda Guler (Tur­quia), Fran­cisco Con­ceiçao (Por­tu­gal), Mai­noo (Angla­terra), Bar­cola (França) o el por­ter Ver­brug­gen (Països Bai­xos). Tots ells, 21 anys o menys. Saba nova que ja fa anys que està ins­tal·lada en l’elit a nivell de clubs i que ara està des­ta­cant amb llum pròpia i molta per­so­na­li­tat en un tor­neig de selec­ci­ons.

A Ale­ma­nya totes les mira­des estan posa­des en Jamal Musi­ala i Flo­rian Wirtz. L’ata­cant del Leverku­sen es va apun­tar el pri­mer gol d’aquesta Euro­copa i el mig­cam­pista del Bayern de Munic ha guiat l’amfi­tri­ona fins a quarts. Gündo­gan el lide­ratge i Musi­ala els gols. Tres dia­nes per al dia­mant de Nagels­mann, empa­tat a gols amb Cody Gakpo (Països Bai­xos), Mikau­tadze (Geòrgia) i Ivan Sch­ranz (Eslovàquia).

Musi­ala és or per a Ale­ma­nya i Jude Belling­ham és vida per a Angla­terra. Si Gareth South­gate encara és selec­ci­o­na­dor i la Three Lions encara està viva en el tor­neig és sen­zi­lla­ment gràcies a Jude. Seu va ser el gol en l’única victòria d’Angla­terra en tota la fase de grups i seu va ser el gol que va res­ca­tar els britànics con­tra Eslovàquia a vui­tens. També el madri­dista Arda Guler està bri­llant amb Tur­quia. Gol con­tra Geòrgia en l’estrena i assistència a Demi­ral con­tra Àustria. El rival de Tur­quia a quarts serà els Països Bai­xos de Xavi Simons. El por­ter del Brigh­ton, Bart Ver­brug­gen, és el mur de Koe­man i a la sala de màqui­nes el motor és el juga­dor del PSG. Xavi Simons va mar­car con­tra França però el VAR li va pis­par un gol que hau­ria d’haver pujat al mar­ca­dor. Està fent un gran tor­neig, que encara l’està reva­lo­rit­zant més. A Por­tu­gal, Fran­cisco Con­ceiçao està fun­ci­o­nant com a revul­siu i a Angla­terra, vots a favor de Mai­noo.

Cracs, tots ells, cri­dats a gover­nar en la pròxima dècada i que en aquesta Euro­copa els ha tocat coe­xis­tir amb la vella guàrdia: Neuer (38 anys), Pepe (41), Cris­ti­ano (39), Modric (38), Jesús Navas (38), Giroud (37) o un Kroos (34) que quan acabi aquesta Euro­copa dei­xarà el fut­bol. Relleu gene­ra­ci­o­nal.

MATTHÄUS I LAMINE

“Estic feliç pel meu amic Flick, podrà treballar amb un noi molt entremaliat”

MUSIALA, TRES GOLS

El del Bayern és pitxitxi empatat a gols amb Gakpo, Mikautadze i Schranz

SALVADOR, JUDE

Bellingham, líder al Madrid i ara a Anglaterra, està tapant les misèries de Southgate

VITAL PER RONALD

Sense el lesionat De Jong, Koeman s’ha abraçat al talent de Xavi Simons
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.