Més futbol

Espanya, amb set catalans, guanya l’or en una final esbojarrada a París (3-5)

L’equip de Santi Denia es refà d’un mal inici gràcies a una exhibició de Fermín i Baena, pateix durant la segona meitat i s’imposa a la pròrroga amb un doblet de Camello per obtenir la medalla d’or en els Jocs Olímpics

Espanya s’imposa a la pròrroga contra França en una final esbojarrada al Parc dels Prínceps (3-5) i obté la medalla d’or en els Jocs Olímpics, repetint l’èxit de Barcelona 92’. Fermín, per partida doble, i Baena han capgirat el resultat (1-3), però els locals han estat superiors durant la segona part i han forçat el temps extra (3-3). Finalment, un doblet de Camello ha assegurat l’or per a la selecció de Santi Denia.

Els amfitrions han gaudit del domini de la possessió durant els minuts inicials, mentre que el combinat estatal, sense fluïdesa en la sortida de la pilota, es trobava incòmode sobre la gespa, i l’equip dirigit per Thierry Henry ho ha aprofitat per obrir la llauna ben aviat. Millot s’ha beneficiat d’un mal rebuig defensiu de Baena dins l’àrea i ha provat un xut amb l’interior de la bota esquerra que Tenas s’ha empassat en intentar aturar (1-0, 11’). No obstant això, Espanya s’ha refet ràpidament, i Fermín, que ha protagonitzat una nova actuació estel·lar, ha definit amb un xut ras ajustat al pal al qual el porter no hi ha pogut arribar després de rebre una passada filtrada de Baena (1-1, 18’).

A partir d’aquí, els occitans s’han desfet després d’un bon inici i els de Santi Denia, molt efectius de cara a porteria, ho han aprofitat per fer sang. Abans de la mitja hora de joc, Abel Ruiz ha rematat una centrada de Miranda des de la banda esquerra que Restes ha aturat a boca de canó, però Fermín, atent i murri, ha estat perfectament posicionat per recollir el refús i capgirar el marcador a porteria buida (1-2, 25’). França continuava grogui, i quan encara no havia digerit el segon, Baena ha acabat d’estabornir els locals amb una brillant i precisa execució d’una falta directa (1-3, 28’). Abans del descans, això sí, Tenas s’ha reivindicat després del seu error en l’1-0 evitant el 2-3 amb una mà providencial que ha enviat a córner la perillosa rematada de cap de Mateta (45+2’).

Al començament de la segona part, els bleus s’han tornat a quedar a prop d’escurçar la distància, però la rematada de cap de Koné s’ha estavellat contra el travesser (57’). El migcampista del Borussia Mönchengladbach ho ha intentat de nou minuts després amb un potent xut des de dins l’àrea, però Tenas ha respost amb una bona mà (72’). Finalment, la insistència ha tingut premi i Akliouche ha acabat posant-hi emoció a la final a pilota aturada amb una rematada al primer pal (2-3, 79’). I quan semblava que Espanya acabaria aguantant després de patir de valent durant tot el segon temps, Turrientes ha comès un penal sobre Kalimuendo per una agafada dins l’àrea i Mateta ha forçat la pròrroga des dels onze metres (3-3, 90+3’).

Els jugadors espanyols han arribat fosos al temps extra, però els canvis han donat aire a l’equip i el 3-4 ha nascut precisament d’una combinació entre dos dels futbolistes que han ingressat al terreny de joc, el barceloní Adrià Bernabé, que ha filtrat una gran assistència, i Camello, que ha definit d’allò més davant Restes amb una picadeta exquisida (3-4, 100’). En el temps afegit, l’atacant del Rayo Vallecano, que s’ha convertit en el gran heroi de la final, ha segellat l’or en una transició culminada novament amb una gran definició (3-5, 120+1’).