Més futbol

esports

Mor l’entrenador alemany Christoph Daum, campió de la Bundesliga amb l’Stuttgart

Va portar el Bayer Leverkusen per primer cop a la Champions i va ser seleccionador romanès

Un dels entrenadors alemanys més reconeguts des les últimes dècades, Chistoph Daum (1953, Zwickau), va morir ahir als 70 anys per culpa d’un càncer que arrossegava des de feina anys, segons van confirmar els principals mitjans alemanys. Era conegut no només pels seus mètodes efectius sinó per carisma que tenia entre els jugadors i les diferents aficions amb les quals va compartir projectes.

Els dos grans clubs de la seva vida van ser l’Stuttgart i el Bayer Leverkusen. En el primer va alçar la Bundesliga la temporada 1991-1992, el seu principal èxit com a entrenador. A Leverkusen, per la seva banda, va classificar l’històric club patrocinat per la multinacional farmacèutica per primer cop per a la Lliga de Campions disputant l’hegemonia al seu país al poderós Bayern de Munic. Va ser subcampió de lliga tres temporades (1996-97, 1998-99 i 1999-00).

La seva trajectòria també va estar marcada per dos recordats escàndols, un d’esportiu i l’altre personal. En la copa d’Europa 1992-1993 l’Stuttgart va ser eliminat quan el tècnic i el seu delegat van incloure quatre jugadors estrangers en l’equip en un partit contra el Leeds. En aquell La UEFA va donar per perdut el partit a l’equip alemany i el club va ser expulsat de la competició europea. Això va suposar la destitució de Daum, Després d’entrenar a Turquia, on va ser campió de lliga amb el Besiktas (1994-95), va tornar a alemanya per liderar el projecte del Bayer Leverkusen. Els bons resultats i el bon joc de l’equip van fer que la federació alemanya li oferís l’oportunitat de ser el seleccionador del país després de l’Eurocopa del 2000. Amb tot, l’acord va ser anul·lat quan el 21 d’octubre del 2000 en una prova de cabells voluntària es va demostrar que havia consumit cocaïna. Va ser acomiadat i substituït per Rudi Völler.

Uns anys després va tornar a Turquia per substituir l’exentrenador del Barça Luis Aragonés al capdavant del Fenerbahçe, equip amb el qual va guanyar dues lligues. Un dels seus últims projectes va ser el de la selecció de Romania, entre el 2016 i el 2017. Al 2022 se li va diagnosticar un càncer de pulmó. Havia estat fumador tota la vida. Com a jugador no va arribar a ser professional. Va entrar altres clubs històrics del futbol del seu país, com l’Eintracht de Frankfurt i el Colònia, equip on havia estat jugador de les categories de promoció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)