Més futbol

esports

Mor Herman Ouseley, el lord que va plantar cara al racisme en el futbol britànic

Va crear el 1993 la coneguda organització ‘Kick it out’ contra les desigualtats

El diputat i mecenes britànic Herman Ouseley, antic membre de la Cambra dels Lords, va morir ahir als 79 anys, segons han confirmat els grans mitjans del seu país. Havia estat considerat per la BBC com una de les 100 grans personalitats del país de la comunitat de raça negra.

Políticament i personalment va lluitar contra el racisme des de diferents àmbits. El més conegut va ser el del futbol. El 1993 va fundar una de les campanyes més influents de la història del futbol professional al país contra el racisme i altres desigualtats. El projecte, conegut com Kick it out, va involucrar des del principi grans figures de raça negra de la lliga per denunciara la discriminació. Ouseley també va lluitar contra el sexisme instal·lat històricament en el futbol.

Kick it out va liderar la campanya coneguda com Futbol contra el Racisme a Europa i va ser un organisme citat per la UEFA, la FIFA, el Consell d’Europa i la Comissió Europea com a exemple en la lluita per a la igualtat de drets. El 2005 va a publicar un manifest signat entre d’altres per Raheem Sterling, Andy Cole, Eni Aluko i Sadiq Khan per exigir més mesures contra moltes actituds racistes als estadis.

Ouseley, nascut a la Guyana el 1945, va arribar a Anglaterra quan tenia 11 anys. Des de jove va treballar en àmbits polítics i socials a favor de les minories. A Londres va ser el primer negre en ocupar alguns càrrecs rellevants en el sistema educatiu. Entre el 1993 i el 2000 va ser el cap executiu de la Comissió per a la Igualtat Racial, un problema sempre latent a la Gran Bretanya. El parlamentari, també conegut com a Baró Ouseley, va ser patró en desenes d’organitzacions que lluiten contra el racisme institucionalitzat. El 2001 va entrar a la Cambra dels Lords mentre exercia de consultor en diverses fundacions i organitzacions internacionals, com la Fundació The Chandran, que ofereix educació especial a joves amb dificultats.

Va ser un gran aficionat al Manchester United, club del qual va formar part de la seva fundació, tot i que mai va deixar de seguir equips més modestos com el Millwall i el Dulwich Halmet, en el qual havia jugat de petit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)