Política i esport
Un equip lliure i d'atac per l'esquerra
El gest d'Oleguer Presas incorporant-se a la llista de la CUP en les eleccions al Parlament del 25-N posa de manifest el compromís polític d'alguns futbolistes
Aprofitem l'ocasió per establir com podria ser una selecció de futbolistes de marcat accent esquerrà
La notícia que Oleguer Presas formarà part de la llista de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), una alternativa política independentista i d'esquerres, a les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre ha tornat a posar sobre la taula el debat al voltant de la implicació política dels esportistes d'elit.
Sempre s'ha pretès argumentar que l'esport no s'havia de barrejar amb la política, un tòpic que curiosament defensen aquells que més el polititzen convertint-lo en un element legitimador de l'ordre establert. Els esportistes, contagiats sovint per aquesta idea, han tendit generalment a no implicar-se, doncs, políticament. Més enllà de causes humanitàries benpensants, han estat pocs els futbolistes que han mostrat públicament el seu compromís polític amb les lluites per la llibertat que es duen a terme arreu del planeta.
Tot i així, hi ha exemples prou rellevants que contradiuen aquesta idea i que ens mostren que existeixen honroses excepcions d'esportistes de primera fila que no han dubtat a manifestar les seves conviccions, desafiant aquells que pretenen que l'esport ha d'estar allunyat de la política, tot i que més aviat caldria dir de la seva política, que no és altra que la de fer perdurar l'statu quo.
Aprofitant el gest d'Oleguer hem elaborat, doncs, un equip de futbolistes lliures que ataquen decididament per la banda esquerra. En resulta un equip prou lluït que demostra que alguns futbolistes, tot i la notorietat i la glòria a què semblen destinats per la seva condició professional, no defugen el compromís amb les llibertats dels pobles i les persones. Vegem-ne la composició:
LA PORTERIA. Amb l'1, José Ángel Iribar (País Basc)
El llegendari porter guipuscoà de l'Athletic Club de Bilbao no ha amagat mai les seves simpaties per l'esquerra independentista basca. Malgrat la seva posició política, Iribar va haver de defensar la porteria de la selecció espanyola durant el franquisme i va ser el porter titular en la victòria espanyola contra la Unió Soviètica en la final de l'Eurocopa del 1964. El 1975, però, en plena transició política a l'Estat espanyol, va saltar al camp, durant el derbi basc entre l'Athletic i la Real Sociedad, amb un ikurrin, aleshores prohibit, i el va exhibir conjuntament amb el capità del club donostiarra. Posteriorment, el 1978, Iribar va participar en el procés fundacional d'Herri Batasuna, l'organització política de l'esquerra independentista basca, i es va convertir en membre de la seva Mesa Nacional.
LA DEFENSA. Amb el 2, Nacho Fernández (Galícia)
El defensa de Foz va ser un dels puntals del Celta i el Compostel·la durant els anys noranta. Convençut galleguista, va rebutjar jugar amb la selecció espanyola quan Clemente va plantejar la possibilitat de convocar-lo. Per contra, durant el 2005, va disputar un partit amb la samarreta de la selecció gallega. A més, Nacho es va erigir en un ferm defensor de la llengua gallega i com a participant habitual de les marxes sindicals de la CIG, la Central Intersindical Gallega. Fidel a aquesta concepció del món va afirmar: “Els futbolistes viuen en un núvol i no s'adonen dels problemes de la gent que els envolta.”
Amb el 3, Oleguer Presas (Països Catalans)
La darrera de les seves mostres públiques de compromís ha estat integrar-se a la llista electoral independentista i d'esquerres de la CUP al Parlament de Catalunya per al 25-N. A aquest gest l'havien precedit el seu suport al moviment ocupa, la seva oposició a la Constitució Europea, el seu suport a les escoles en català a la Catalunya Nord i el País Valencià i la seva censura a la repressió contra el militant d'ETA Iñaki de Juana Chaos, condemnat pel contingut de dos articles publicats al diari Gara. Aquest darrer posicionament li va valer la cancel·lació del seu contracte amb la marca Kelme i la reprovació de periodistes i futbolistes identificats amb la dreta més extrema, com ara Salva
Ballesta.
Amb el 4, Javi Poves (Castella, Estat espanyol)
Un autèntic rara avis del futbol
modern, el defensa castellà de l'Sporting de Gijón, va renunciar al cotxe que el club posava a la seva disposició, va rebutjar cobrar per transferència bancària, llegia Karl Marx durant els desplaçaments, i finalment, el 2011, va posar fi a la seva carrera professional als 24 anys considerant que el futbol contradeia els seus principis. Per ell, el futbol modern no era més que “diner i corrupció”. Anticapitalisme en estat pur.
Amb el 5, Paul Breitner (Alemanya)
Lateral, esquerre evidentment, del Bayern de Munic i de la selecció alemanya, Breitner va sorprendre pel seu fitxatge pel Real Madrid franquista el 1974. El jove defensa alemany s'havia caracteritzat fins aleshores per les seves simpaties maoistes que l'havien portat a donar suport públicament a les revoltes del 1968, a mostrar la seva admiració pel Che Guevara i a confessar-se lector del Llibre Roig de Mao Tse Tung. Un cop a Madrid, va donar mostra de la seva solidaritat fent donació de mig milió de pessetes de l'època als obrers de la fàbrica Standard que es trobaven en vaga. Va ser per gestos com aquest que se'l coneixia amb el sobrenom d'el Kàiser Roig.
EL MIG DEL CAMP. Amb el 6, Rachid Mekhloufi (Algèria)
Fill d'un altre temps, Rachid Mekhloufi personifica com ben pocs el compromís d'un futbolista amb el seu poble. El migcampista algerià va renunciar a la glòria que li conferia el fet de ser un dels titulars indiscutibles del Saint-Étienne i la selecció francesa i el 1958 va fugir clandestinament a Tunis per tal d'afegir-se a l'equip del Front d'Alliberament Nacional (FLN) algerià. Amb aquest gest donava suport a la lluita dels seus germans al camp de batalla i mostrava, com desenes d'altres jugadors professionals algerians, el seu compromís inequívoc amb la llibertat del seu país.
Amb el 7, Sócrates (Brasil)
Autèntic cervell de la Democràcia Corinthiana, el moviment que va autogestionar, en plena dictadura militar brasilera, un dels principals clubs de São Paulo, el Corinthians, i el va convertir en tot un referent polític per a l'esquerra i el moviment democràtic del país, Sócrates va ser tan intel·lectual com futbolista. Titular d'un doctorat en medicina, sempre elegant en el joc, d'origen burgès, però compromès amb el proletariat, la seva semblança física amb el Che Guevara i el seu compromís polític l'han convertit en una llegenda per als aficionats d'esquerres al futbol.
Amb el 8, Paolo Sollier (Itàlia)
Futbolista d'origen modest, el migcampista Paolo Sollier va jugar un paper clau en l'ascens del Perugia a la Serie A italiana de la temporada 1974/75. Malgrat el seu estil, la notorietat li va arribar sobretot arran de la publicació del llibre Calci e sputi e colpi di testa (‘Futbol, escopinades i cops de cap') i de la seva militància política a Avanguardia Operaia (‘Avantguarda Obrera'), una organització comunista extraparlamentària especialment activa entre els cercles obrers i estudiantils durant la dècada dels setanta. El futbolista Paolo Sollier va esdevenir un mite per als aficionats italians d'aquest esport d'esquerres, ja que saludava els seguidors més acèrrims del seu club amb el puny tancat i en alt, un gest que li va valer guanyar-se l'antipatia dels grups d'extrema dreta, força nombrosos als estadis italians.
LA DAVANTERA. Amb el 9, Matthias Sindelar (Àustria)
Publicat a
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024