Una aturada limitada
Vaga al futbol català. La federació suspèn la jornada del cap de setmana, en què només hi havia competició a tercera divisió, per protestar contra “la persecució fiscal en l'esport amateur”
Aquest cap de setmana no hi haurà partits de futbol a Catalunya en cap categoria que sigui inferior a la segona divisió B. La FCF va decretar ahir aquesta mesura per protestar contra “la fiscalització de l'esport aficionat” per part de l'Estat espanyol. Vaja, que hi haurà una vaga, tot i que tindrà una afectació molt limitada, ja que dissabte i diumenge és carnestoltes i les categories regionals i de base ja tenien descans. Queden suspesos, en tot cas, tots els duels de tercera divisió, els enfrontaments ajornats i els amistosos. “En total, hi havia programats uns 3.000 partits”, va exposar el president de la FCF, Andreu Subies, que ha programat l'aturada de bracet amb altres federacions territorials que ahir van anunciar aquesta mesura, i sota l'empara de la RFEF.
“La FCF, la Secretaria General de l'Esport i la UFEC hem fet darrerament moltes peticions perquè l'esport tingués un règim especial, ja que s'està fiscalitzant quan no és cap negoci i, des de l'Estat, encara no n'hi ha cap que hagi estat presa en consideració”, va dir Subies, que va afegir: “Per fer palesa la nostra disconformitat, farem una aturada de la competició oficial el cap de setmana del 14 i 15 de febrer.” Aquesta mesura no afectarà només el futbol català, ja que s'hi estan sumant altres territorials. Ahir, per exemple, van decidir fer vaga les federacions de Cantàbria, Castella i Lleó, la Rioja, el País Basc, Ceuta i Melilla, i el nombre probablement anirà augmentant. Tot plegat arriba després de l'amenaça de paralitzar el futbol estatal que el president de la RFEF, Ángel María Villar, va fer al president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, en plena guerra oberta entre els dos dirigents.
Un camí obert el 2012
La decisió d'aturar la jornada un cap de setmana és la mesura més taxativa des que el futbol català i l'esport aficionat en general s'han anant mobilitzant per fer front a la pressió que va començar a arribar des d'Hisenda i la Seguretat Social el 2012. Des de llavors i fins ara, la FCF, la Secretaria General de l'Esport i la UFEC han anat emprenent iniciatives per protestar per la fiscalització als clubs humils, que han de justificar i regularitzar totes les remuneracions als seus col·laboradors, per petites que siguin, i també han d'afrontar sancions. El juliol del 2013, per exemple, les tres entitats van elaborar un manifest –la declaració en defensa de l'esport català– per posar de relleu el malestar que hi havia envers les mesures del govern espanyol.
Tot plegat no ha obtingut resposta i el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, va tornar a mostrar la mala maror que hi ha i va ser directe: “L'impacte que té [aquesta pressió] sobre l'esport federat i no federat és molt i molt greu i, des del govern, donarem tot el nostre suport a la mesura que ha emprès la FCF i les que puguin prendre altres federacions. Hem de buscar fórmules òptimes que hi ha a Europa i que són aplicables aquí, però no hi ha voluntat d'implantar-les. És moment que la societat es reivindiqui.”
LES FRASES
Una mesura presa amb celeritat
La decisió de convocar una vaga s'ha pres amb urgència, ja que, segons va explicar Andreu Subies, la FCF volia “fer l'aturada com més aviat millor”. La federació ja va advertir amb un comunicat divendres passat que estudiava prendre aquesta mesura i, en la junta directiva dilluns, va decidir tirar-la endavant. Aquesta decisió, que va agafar per sorpresa alguns clubs de tercera divisió –la categoria afectada– anirà acompanyada d'una altra mesura: fer una aturada d'un minut en tots els partits que es disputin fins al juny. D'altra banda, sobre la conveniència de convocar una vaga just el cap de setmana en què hi ha descans en totes les categories regionals i de base, Subies va voler ser clar: “No fem aquesta aturada per perjudicar els esportistes i els clubs, és una jornada reivindicativa [...] Si poguéssim triar, escolliríem l'última jornada, que és la que té més coses en joc.”
El dia 19, el full de ruta de la UFEC
De moment és la Federació Catalana de Futbol la que ha pres la iniciativa decretant una jornada de vaga, però aquesta és una mesura que es podria estendre en altres disciplines esportives. El president de la UFEC, Gerard Esteva, explica que és un tema que es tractarà: “El dia 19 hem convocat les federacions per aprovar un full de ruta, que serà el que marcarà el camí a seguir.” El dirigent va parlar també de la necessitat de mobilitzar-se, ja que creu que el risc de fractura en l'esport aficionat català és alarmant: “Estem en un atzucac per dues raons, la falta de suport econòmic i les normatives [fiscalitzadores]. Tenim calculat que si la legislació no canvia, en un període de dos anys desapareixeran el 50% dels 14.000 clubs que hi ha a Catalunya.” Esteva va posar Andalusia com a exemple de tot plegat: “430 clubs andalusos s'han donat de baixa durant l'últim mes.”
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024