2a divisió A

Una gesta gegant

Tarda memorable. La Pobla de Mafumet obté un ascens històric a segona divisió B després d'igualar l'eliminatòria contra el Gerena amb un gol de Vadillo (71') i rematar el rival en els penals

gerena0 (4)

pobla maf.1 (5)

Eufòria, deliri i l'alegria de qui té ganes de menjar-se el món i se'l cruspeix davant de la seva gent. Aquestes serien, en resum, les sensacions que es van viure ahir a l'estadi municipal de la Pobla, on el filial del Nàstic va fer patir a tothom però va acabar aconseguint un ascens històric per a l'entitat, que per primer cop jugarà a segona B. L'entrada a l'estiu no podia ser més positiva al Tarragonès: el Nàstic veu com el seu filial segueix les seves passes i puja de categoria.

Tot plegat, gràcies a la capacitat de sofriment del jove grup de jugadors entrenats per Martín Posse, que va saber jugar amb intel·ligència les seves cartes, va empatar l'eliminatòria amb un gol de Vadillo en el tram final, i va acabar imposant-se en una tanda de penals impecable, en què ningú de la Pobla no va fallar i Alberto Varo va fer el seu xou –en el bon sentit de l'expressió– aturant una pena màxima i executant-ne una altra. L'equip, doncs, arrodoneix un any brillant, i s'ha guanyat un paper capital en els més de seixanta anys d'història de l'entitat grana.

Que el resultat amb què es va arribar al descans fos un 0-0 no era just. Un 1-0 hauria reflectit molt millor tot el que va passar, ja que la Pobla va dur la batuta del partit i va acaparar les ocasions. En el negoci del futbol, però, mana l'encert, i el filial del Nàstic no en va tenir. Després de temptejar un Gerena ben plantat, amb molta qualitat i perillós en el joc directe, la Pobla va prendre les regnes i no les va soltar. Així, el darrer quart d'hora de la primera part va ser un monòleg dels grana, que havien d'atacar però fer-ho amb seny, conscients de la penalització que suposaria un 0-1. L'embranzida pobletana la va iniciar Kike Tortosa en el 27', amb un xut que va treure bé la defensa. Molt més clara va ser l'ocasió d'Abel Rita, quatre minuts després. El davanter va caçar una pilota sol i va enviar-la directa al pal. La següent gran oportunitat, en el 41', va tenir el mateix protagonista. Aquest cop, Rita va batre el porter amb una vaselina, però Nacho va refusar la pilota just abans no entrés a la porteria. Els córners que servia Alfons Serra també eren perillosos, però no hi va haver aquell punt de punteria que marca la diferència. Tot restava obert.

Beneïts penals

Després de la represa la tendència no va canviar. Va haver-hi una fogonada de cinc minuts del Gerena, però després la Pobla va controlar, amb molta ambició. Els pupils de Martín Posse van desgastar-se de valent intentant trencar la línia defensiva andalusa, sobretot buscant els dos carrils. Els grana, això sí, van topar reiteradament amb un mur: el porter Guille. Primer, el sentinella andalús va posar una mà salvadora en una falta executada per Kike Tortosa (57') i, després, va refusar una rematada franca d'Abel Rita (71'). Per fortuna, Guille no va poder fer res en el córner posterior, en què Vadillo va connectar amb una rematada de cap perfecta la centrada d'Alfons Serra, davant el deliri del municipal de la Pobla, que ahir estava ple a vessar. L'ocasió ho mereixia.

L'1-0 equilibrava el panorama. Tot i això, la Pobla no va abaixar marxes i va continuar buscant amb més insistència que el seu rival la porteria contrària. De fet, hauria pogut certificar molt abans l'ascens, però Abel Rita no va tenir el seu dia més inspirat a l'hora de definir, ja que en el temps afegit va disposar d'una molt bona oportunitat que va acabar massa alta. Tocava anar a la pròrroga. En els dos temps extres, el filial del Nàstic va continuar sent amo i senyor de la situació. Rita, de nou, va tenir l'ocasió més clara en el 103', però va xutar molt desviat quan estava completament sol davant del porter. Vaja, que tocaria patir més. En la tanda de penals, en tot cas, es va sofrir de manera relativa, ja que la Pobla no va fallar ni una pena màxima i el fet que Alberto Varo aturés el segon xut del Gerena va donar la dosi de tranquil·litat que feia falta. L'encarregat de rubricar l'ascens, amb tot, va ser Joaqui, que va marcar el cinquè penal i va fer esclatar el municipal. El curs 2015/16, la segona divisió B tindrà un representant català nou de trinca: la Pobla de Mafumet.

LA POBLA DE MAFUMET: Alberto Varo; Mia Guasch, Denis Coch, Joaqui, Marcelo; Gabi López (Sergi Gestí, 82'), Miravent (Vadillo, 63'), Alfons Serra; Kike Tortosa, Abel Rita i Gil Muntadas (Álvaro Fernández, 59'). GERENA: Guille; Juanjo (Jorge, 113'), Lolo, Nacho, Salvi; Tore, Kiki (Tano, 89'), José; Iván, Francis i Javi Medina (Chuli, 68'). RESULTAT EN L'ANADA: 1-0. GOLS: 1-0 (71') Vadillo. Penals: Marca Tano. Marca Alberto Varo. Xuta Jorge i atura Alberto Varo. Marca Álvaro Fernández. Marca José. Marca Kike Tortosa. Marca Francis. Marca Vadillo. Marca Salvi. Marca Joaqui. ÀRBITRE: Caball Vales (col·legi balear). T.G.: Als locals Marcelo, Denis Coch, Kike Tortosa i Vadillo; i als visitants Lolo, Guille, Francis i José. PÚBLIC: 1.657 espectadors.
És una gesta increïble i no es repetirà mai més, ni somiant-ho ens ho podíem imaginar
Josep Mir
PRESIDENT DE LA POBLA
Mai no m'hauria imaginat aconseguir un ascens a segona B amb la Pobla, ho hem de disfrutar
Denis Coch
DEFENSA I CAPITÀ DE LA POBLA
És un dia molt feliç i històric per al club. És una recompensa a tot el treball que ha fet enguany el grup
Martín Posse
ENTRENADOR DE LA POBLA

El tercer assalt resulta el guanyador

Amb l'ascens d'ahir, la Pobla és pot treure una espina, ja que el 2011 i el 2012 ja havia lluitat, sense èxit, per fer el salt de categoria. La primera experiència del filial del Nàstic en les promocions a segona B va ser en la temporada 2010/11, quan el conjunt grana va acabar la lliga tercer. Els pupils de Kiko Ramírez, però, no van poder passar de la primera eliminatòria per una decisió de despatxos, ja que, tot i guanyar el Constància en l'anada (1-0), el club balear va impugnar el partit per alineació indeguda d'Alberto Benito, per irregularitats en la tramitació de la fitxa. L'any següent, l'equip pobletà va acabar quart i va tenir la possibilitat de traure's l'espina, tot i que el descens del Nàstic a segona B impossibilitava fer el salt de categoria. Els de Kiko Ramírez, però, van dur a terme un play-off remarcable, ja que van superar les primeres dues eliminatòries contra el Laredo i l'Ejea, i no va imposar-se en la tercera contra el Ieclà ja que el conjunt murcià va estar més encertat en la tanda de penals, després que els dos partits acabessin 2-1.