Girona

Mutacions des de la base

Treballant sempre a partir del 3-5-2, el Girona s'ha reestructurat cap a la línia de quatre en diversos partits, mai d'inici

A Tenerife, l'equip es va saber adaptar bé al nou dibuix, malgrat la inferioritat numèrica

Els entre­na­dors que s'han d'enfron­tar al Girona solen des­ta­car les pecu­li­a­ri­tats de l'esquema de joc que Pablo Machín va ins­tau­rar des de la seva arri­bada. Amb el 3-5-2, el Girona es va revi­far fins a la per­manència en la pri­mera tem­po­rada i va excel·lir en la següent. Ara que li costa més i que està tran­si­tant amb obs­ta­cles, més a prop de les bra­ses que de la zona noble, l'equip manté el patró i mira d'impo­sar els seus senyals d'iden­ti­tat, mal­grat que els rivals el tenen cada cop més estu­diat. I tot i que d'entrada la idea és sem­pre la mateixa, Machín ja ha recor­re­gut diver­ses vega­des a reto­car el dibuix amb el par­tit madur. A Tene­rife, més que mai, perquè l'equip va jugar més estona amb una línia de qua­tre juga­dors al dar­rere (a par­tir de l'últim tram de la pri­mera mei­tat) que amb els tres cen­trals.

El Girona ja havia pas­sat del 3-5-2 al 4-4-2 a Anduva, a par­tir de la mei­tat de la segona part, en un par­tit en què l'equip no es va sen­tir còmode i va patir durant una bona estona les enves­ti­des del Mirandés, que jugava amb un esquema també molt pecu­liar i que va tro­bar premi en la recta final (1-0). En una altra sor­tida, a Butar­que, els giro­nins van ser domi­nats amb clare­dat pel Leganés. Machín, per mirar de pro­vo­car un tomb en el desen­vo­lu­pa­ment del par­tit, i empès també pels pro­ble­mes al car­ril dret –Aday va haver de dema­nar el canvi en arri­bar al des­cans–, va pas­sar al 4-4-2 només de començar la segona mei­tat.

A l'Heli­o­doro Rodríguez López el movi­ment de peces no estava rela­ci­o­nat ni amb absències ni amb pro­ble­mes físics. El Tene­rife va jugar amb dos extrems molt ofen­sius, amb molta més missió d'ata­car que res­pon­sa­bi­li­tat defen­siva. Una prova exi­gent per als cen­trals giro­nins, més acos­tu­mats a repar­tir-se els mar­cat­ges i estar pen­dents de les cober­tu­res. A Tene­rife, Kiko Oli­vas es va empa­re­llar amb Omar; Lejeune, amb Suso, i Alcalá, amb Pedro Martín. Tam­poc és que els locals tro­bes­sin la manera d'arri­bar amb faci­li­tat davant de Becerra, però feia la sen­sació que el Girona estava assu­mint molts de ris­cos al dar­rere, accen­tu­ats arran de la tar­geta groga a Lejeune. Tot ple­gat va con­duir Pablo Machín a reto­car l'esquema i fixar una línia de qua­tre defen­ses, amb Kiko Oli­vas al late­ral dret, Alcalá i Lejeune a l'eix i Clerc a l'esquerre. I, per davant dels late­rals, Javi Álamo i Felipe Sanchón, en un 4-4-2 molt nítid. El movi­ment de peces va arri­bar en la recta final del pri­mer període, just abans del 0-1 de Rubén Sobrino i la res­posta, a pilota atu­rada, del Tene­rife. Machín va man­te­nir el dibuix després del des­cans, i l'únic que va pro­vo­car en l'esquema l'expulsió de Javi Álamo tan aviat (55') va ser la pèrdua d'una peça al davant, perquè les dues línies de qua­tre es van man­te­nir. I, tot i la infe­ri­o­ri­tat, el Girona es va adap­tar bé al nou dibuix tàctic. Amb força menys pro­ta­go­nisme d'Omar i Suso, els giro­nins va tenir les idees més clares que el Tene­rife i fins i tot van ser capaços de gene­rar perill des­ple­gant-se al con­tra­a­tac.

Per­fils i alter­na­ti­ves

La línia de qua­tre defen­ses és un recurs per a par­tits ja arren­cats. No fa la sen­sació que Machín es plan­tegi apli­car-la d'entrada, perquè tre­ba­lla sem­pre a par­tir del 3-5-2, però es comença a apun­tar com a alter­na­tiva. El retoc, això sí, reque­reix l'adap­tació de per­fils que no són específics, perquè no hi ha cap late­ral dret pur a la plan­ti­lla. Qui més s'hi ha tro­bat, i prou còmode, és Kiko Oli­vas, l'únic juga­dor de camp que no s'ha per­dut ni un minut més i un dels que millor ren­di­ment estan ofe­rint. Machín té altres alter­na­ti­ves, com ara Pol Llonch, Aday i fins i tot Coris, mal­grat que els dos últims tenen vocació ofen­siva. Als altres cen­trals, en canvi, cos­ta­ria més veure'ls al late­ral. De fet, si s'acabés apos­tant gaire per una línia de qua­tre hi hau­ria exce­dent a l'eix, perquè hi ha sis cen­trals a la plan­ti­lla, dels quals dos no solen entrar ni en les con­vo­catòries (Car­les Mas i Mar­celo). Richy, a l'ombra d'Alcalá, Kiko Oli­vas i Lejeune, va entrar diu­menge en el temps afe­git.

RECONVERTIT

Sense cap lateral dret pur, Kiko Olivas s'hi ha sabut adaptar quan ha fet falta

PATRÓ ALTERAT

Intocable el curs passat, el 3-5-2 ha estat arraconat en tres sortides, cada cop més estona

Nova baixa d'Álamo, intermitent

Els moviments en l'esquema han coincidit amb la dificultat de consolidar els dos carrils, demarcacions prioritàries del 3-5-2. A l'esquerra, Clerc ha encadenat dues titularitats just després de quedar fora de la llista, i no fa la sensació que s'hagi garantit el lloc. I a la dreta, Javi Álamo tornarà a ser baixa, ara per sanció (confirmada ahir), per rebre el Còrdova. El canari, que ja es va perdre cinc partits (i els dos següents va ser suplent) perquè el van operar del menisc extern del genoll, no troba continuïtat en un lloc en què el curs passat Cifuentes no va haver ni de descansar. Els perfils de tots dos són ben diferents, perquè Álamo té molta qualitat amb la pilota als peus però li costa recular i assumir responsabilitats defensives. Cifu, en canvi, no parava de córrer amunt i avall, tot i que li faltava precisió a la línia de fons.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)