Futbol català al món
Del Vallès a Bolívia
Exportadors d'un model
El vallesà Jordi Molà comanda el projecte Bolívia 2022, una acadèmia que s'emmiralla en la filosofia del Barça al país sud-americà
La fundació, que gestiona amb dos amics de Santa Maria de Palautordera, pretén crear una infraestructura moderna per formar uns 150 joves cada any
Jordi Molà, Fermín Alonso i Raúl Casado, tres amics d'infantesa de Santa Maria de Palautordera, van fer a finals de juliol un viatge de gairebé 9.500 quilòmetres cap a Bolívia. Tot i les dates i el trajecte, no marxaven de vacances. Hi van anar a engegar un projecte que els tindrà, com a mínim, tres anys a Sud-amèrica. La tasca d'aquests tres formadors és molt ambiciosa: posar en funcionament des dels fonaments la gestió d'una acadèmia de futbolistes. Una idea que disposa del mecenatge d'un empresari català, Jordi Chaparro. Ell hi posarà els recursos perquè la cosa rutlli. Jordi Molà, que és qui comanda el projecte Bolívia 2022, va conèixer aquest home de negocis l'any passat, durant la seva etapa a l'escola del Barça de Miami. “Vam forjar una bona amistat i allà va sorgir la idea”, explica el vallesà, que, més enllà de tenir els títols de tècnic, és periodista i havia estat el responsable de premsa del Granollers els últims quatre anys.
Un cop amb la idea perfilada i veient que la cosa anava de debò, va voler comptar amb els seus dos amics –“Per emprendre un projecte com aquest cal gent preparada i en la qual tinguis confiança”–. En aquests primers mesos han anat de bòlit, ja que estan fent un tour per Bolívia per formar tècnics i trobar joves promeses. “Estem tancant la primera fase, que són els cursos d'entrenador que fem pels nou departaments del país”, detalla Molà, que hi afegeix: “Després, del gener al juny, repetirem la ruta, veurem nens d'entre set i quinze anys i escollirem els 150 més talentosos, que tindran l'estada totalment pagada sense importar els recursos econòmics que tingui la seva família.” Un cop hi hagi la infraestructura humana formada –es quedaran una trentena d'entrenadors dels més de quatre-cents que han estat formant–, es posarà en funcionament un centre d'alt rendiment a la ciutat de Santa Cruz de la Sierra. Una instal·lació de nova construcció “amb un cost d'entre dos i tres milions de dòlars, abonats per Chaparro a través de la seva fundació, ja que aquest projecte és sense ànim de lucre [s'estan buscant patrocinadors, això sí].”
Dos miralls: Barça i Aspire
Iniciar de zero un projecte com aquest en un país com Bolívia requereix una tasca pedagògica gran, segons explica Molà. “Aquí hi ha un problema, no es dóna gens d'importància al futbol de base i els entrenadors estan molt endarrerits quant a formació; tenen un nivell que espanta”, exposa el palauenc, que diu que “hi ha bons jugadors, com a tot arreu, però sense ningú que sàpiga fer-los progressar es genera un bucle.” Bolívia 2022, amb tot, neix amb dos miralls: el Barça i l'acadèmia Aspire. “Jo he estat quatre anys en el futbol formatiu blaugrana i ho tenim molt clar, els entrenaments i l'estil de joc estaran basats en les idees que s'ensenyen a la Masia”, afirma Molà, que pel que fa al funcionament s'inspira en l'Aspire de Josep Colomer [un altre ex-Barça]: “Volem fer el mateix, seleccionar els millors esportistes d'una zona i crear una infraestructura gegant per formar-los a tots els nivells, també acadèmic. A llarg termini, esperem que surtin grans futbolistes per a la selecció boliviana.”
Tot i que una de les fites de Bolívia 2022 és generar talent per al país sud-americà, Molà deixa clar que no es tracta d'un projecte federatiu ni públic. Busquen, en tot cas, la implicació del govern, que de moment no hi ha posat recursos. El tècnic català, això sí, ja ha pogut exposar la idea al president del país, Evo Morales. “Vam tenir la fortuna de coincidir en un sopar, vam xerrar cinc minuts, li vaig intentar treure el tema un parell de vegades, però vaig veure que no hi estava massa interessat,” explica Molà, convençut que la dimensió que prendrà el projecte despertarà l'interès del govern bolivià: “Encara que de moment no ens ajudin seguirem endavant, serà un èxit total i tard o d'hora vindran a parlar amb nosaltres.”
Mentrestant, els tres tècnics vallesans aprofiten l'experiència per descobrir Bolívia. “Estem voltant i és un país amb una grandíssima biodiversitat; des del fred i l'altura de la Paz fins a la calor que fa a Santa Cruz”, diu Molà, que trenca en una frase els tòpics que s'encaparren a parlar de delinqüència: “La gent és molt hospitalària a tot arreu i en cap moment hem tingut sensació de por o d'inseguretat.”
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024