Més futbol

Futbol català al món

Del Vallès a Bolívia

Exportadors d'un model

El vallesà Jordi Molà comanda el projecte Bolívia 2022, una acadèmia que s'emmiralla en la filosofia del Barça al país sud-americà

La fundació, que gestiona amb dos amics de Santa Maria de Palautordera, pretén crear una infraestructura moderna per formar uns 150 joves cada any

“Ens fixemen l'acadèmia Aspire, que selecciona talent i el forma”, diu Molà

Jordi Molà, Fermín Alonso i Raúl Casado, tres amics d'infan­tesa de Santa Maria de Palau­tor­dera, van fer a finals de juliol un viatge de gai­rebé 9.500 quilòmetres cap a Bolívia. Tot i les dates i el tra­jecte, no mar­xa­ven de vacan­ces. Hi van anar a enge­gar un pro­jecte que els tindrà, com a mínim, tres anys a Sud-amèrica. La tasca d'aquests tres for­ma­dors és molt ambi­ci­osa: posar en fun­ci­o­na­ment des dels fona­ments la gestió d'una acadèmia de fut­bo­lis­tes. Una idea que dis­posa del mece­natge d'un empre­sari català, Jordi Cha­parro. Ell hi posarà els recur­sos perquè la cosa rut­lli. Jordi Molà, que és qui comanda el pro­jecte Bolívia 2022, va conèixer aquest home de nego­cis l'any pas­sat, durant la seva etapa a l'escola del Barça de Miami. “Vam for­jar una bona amis­tat i allà va sor­gir la idea”, explica el vallesà, que, més enllà de tenir els títols de tècnic, és peri­o­dista i havia estat el res­pon­sa­ble de premsa del Gra­no­llers els últims qua­tre anys.

Un cop amb la idea per­fi­lada i veient que la cosa anava de debò, va voler comp­tar amb els seus dos amics –“Per empren­dre un pro­jecte com aquest cal gent pre­pa­rada i en la qual tin­guis con­fiança”–. En aquests pri­mers mesos han anat de bòlit, ja que estan fent un tour per Bolívia per for­mar tècnics i tro­bar joves pro­me­ses. “Estem tan­cant la pri­mera fase, que són els cur­sos d'entre­na­dor que fem pels nou depar­ta­ments del país”, deta­lla Molà, que hi afe­geix: “Després, del gener al juny, repe­ti­rem la ruta, veu­rem nens d'entre set i quinze anys i esco­lli­rem els 150 més talen­to­sos, que tin­dran l'estada total­ment pagada sense impor­tar els recur­sos econòmics que tin­gui la seva família.” Un cop hi hagi la infra­es­truc­tura humana for­mada –es que­da­ran una tren­tena d'entre­na­dors dels més de qua­tre-cents que han estat for­mant–, es posarà en fun­ci­o­na­ment un cen­tre d'alt ren­di­ment a la ciu­tat de Santa Cruz de la Sierra. Una ins­tal·lació de nova cons­trucció “amb un cost d'entre dos i tres mili­ons de dòlars, abo­nats per Cha­parro a través de la seva fun­dació, ja que aquest pro­jecte és sense ànim de lucre [s'estan bus­cant patro­ci­na­dors, això sí].”

Dos miralls: Barça i Aspire

Ini­ciar de zero un pro­jecte com aquest en un país com Bolívia reque­reix una tasca pedagògica gran, segons explica Molà. “Aquí hi ha un pro­blema, no es dóna gens d'importància al fut­bol de base i els entre­na­dors estan molt endar­re­rits quant a for­mació; tenen un nivell que espanta”, exposa el pala­uenc, que diu que “hi ha bons juga­dors, com a tot arreu, però sense ningú que sàpiga fer-los pro­gres­sar es genera un bucle.” Bolívia 2022, amb tot, neix amb dos miralls: el Barça i l'acadèmia Aspire. “Jo he estat qua­tre anys en el fut­bol for­ma­tiu blau­grana i ho tenim molt clar, els entre­na­ments i l'estil de joc esta­ran basats en les idees que s'ense­nyen a la Masia”, afirma Molà, que pel que fa al fun­ci­o­na­ment s'ins­pira en l'Aspire de Josep Colo­mer [un altre ex-Barça]: “Volem fer el mateix, selec­ci­o­nar els millors espor­tis­tes d'una zona i crear una infra­es­truc­tura gegant per for­mar-los a tots els nivells, també acadèmic. A llarg ter­mini, espe­rem que sur­tin grans fut­bo­lis­tes per a la selecció boli­vi­ana.”

Tot i que una de les fites de Bolívia 2022 és gene­rar talent per al país sud-ame­ricà, Molà deixa clar que no es tracta d'un pro­jecte fede­ra­tiu ni públic. Bus­quen, en tot cas, la impli­cació del govern, que de moment no hi ha posat recur­sos. El tècnic català, això sí, ja ha pogut expo­sar la idea al pre­si­dent del país, Evo Mora­les. “Vam tenir la for­tuna de coin­ci­dir en un sopar, vam xer­rar cinc minuts, li vaig inten­tar treure el tema un parell de vega­des, però vaig veure que no hi estava massa interes­sat,” explica Molà, con­vençut que la dimensió que prendrà el pro­jecte des­per­tarà l'interès del govern bolivià: “Encara que de moment no ens aju­din segui­rem enda­vant, serà un èxit total i tard o d'hora vin­dran a par­lar amb nosal­tres.”

Men­tres­tant, els tres tècnics valle­sans apro­fi­ten l'experiència per des­co­brir Bolívia. “Estem vol­tant i és un país amb una grandíssima bio­di­ver­si­tat; des del fred i l'altura de la Paz fins a la calor que fa a Santa Cruz”, diu Molà, que trenca en una frase els tòpics que s'enca­par­ren a par­lar de delinqüència: “La gent és molt hos­pi­talària a tot arreu i en cap moment hem tin­gut sen­sació de por o d'inse­gu­re­tat.”

Les xifres
30
entrenadors
dels més de 400 que han format en els últims mesos formaran part a partir de l'any que ve del cos tècnic del projecte, que formarà joves futbolistes de totes les edats.
2
milions de dòlars
és el cost de partida del CAR que acollirà els futbolistes seleccionats, a Santa Cruz de la Sierra. L'empresari català Jordi Chaparro assumeix d'entrada el cost a través de la fundació de la seva empresa, Grentidem.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)