L'amenaça de tornar-hi
Sense marge de punts respecte a la zona de descens a segona B, el Girona hi caurà si perd dissabte en el duel directe contra el Mallorca
Fa dos anys, una derrota a Palma va fer caure l'equip blanc-i-vermell a les brases just abans del parèntesi de Nadal
El Girona és l'únic equip de segona A que no ha trepitjat ni la zona d'ascens directe ni la de play-off ni la de descens, però corre el risc de tancar el 2015 en la zona que tothom vol evitar. Encalladíssim per culpa d'un balanç miserable com a local, el conjunt de Pablo Machín se la jugarà dissabte a Palma, on una derrota el faria caure de manera irremeiable a la zona de descens a segona B. L'empat ho evitaria, perquè el Llagostera com a màxim el podria atrapar i té una diferència de gols molt pitjor, tot i que la situació tampoc no seria precisament reconfortant. L'equip ja no té cap marge de punts respecte a les brases, i només la major diferència de gols respecte al Mallorca el manté fora dels quatre últims llocs, que no trepitja des de fa més d'un any i mig. L'experiència anterior va ser dramàtica, amb mitja lliga al pou i vuit minuts com a virtual equip de segona B en la penúltima jornada a Ponferrada, però va acabar amb festa grossa a Montilivi en l'última jornada, el 8 de juny del 2014.
El record de l'Iberostar
El calendari ha volgut que el Girona tanqui l'any natural a l'Iberostar Estadi de Mallorca, el mateix escenari on va cloure el 2012. I, curiosament, amb una situació molt comparable, perquè fa dos anys el Girona va caure per primera vegada en zona de descens després de perdre contra el Mallorca. De fet, fins i tot s'hi hauria precipitat havent arrencat un empat –a diferència d'ara–, perquè l'equip va començar el partit en zona de descens arrossegat pels resultats del dia abans.
Aquella primera visita a l'Iberostar Estadi –ben diferent de la següent, fa tot just uns mesos, en què el Girona es va imposar per 0-1 amb gol de Sandaza i va quedar a un pas de primera abans de la garrotada contra el Lugo– va significar l'estrena a la banqueta de Javi López, el primer entrenador escollit per l'aleshores director esportiu, Oriol Alsina, per mirar de revifar l'equip. A Palma, la millora va ser imperceptible. Alfaro va fer l'1-0 en la primera meitat (36'), i va resoldre el partit en transformar un penal (50'). Jandro en va fallar un altre (68') però les prestacions ofensives de l'equip van ser molt pobres, i la mala sèrie es va allargar.
Javi López debutava després de l'acomiadament de Ricardo Rodríguez, arran d'una mala dinàmica (2 punts de 15) i just després de l'eliminació en la copa contra el Getafe, amb un 4-1 en la tornada. L'exentrenador del Cartagena no va ser cap revulsiu, ni de bon tros. I després d'onze jornades –una sola victòria, sis empats seguits i quatre derrotes–, va esgotar el crèdit amb un 4-0 a la Nova Creu Alta, que va precedir l'arribada de Pablo Machín.
L'altra diferència substancial respecte al duel de fa dos anys és que el Mallorca hi arribava a mitja taula. Ara, en canvi, el conjunt balear és el que marca la zona de descens i la mala situació ja ha provocat un relleu a la banqueta, amb el cessament d'Albert Ferrer, rellevat per Pepe Gálvez fa quinze dies. Després d'una victòria i una derrota, afrontaran el duel directe contra el Girona amb la necessitat de superar-lo i sortir dels quatre últims llocs.
Cada dos anys
El Girona corre el risc d'arribar al canvi d'any natural en zona descens per tercera vegada. A més de la temporada 2013/14, s'hi va trobar dos anys abans, el desembre del 2011. Amb Raül Agné a la banqueta, l'equip va arribar a Nadal amb només 16 punts (dos menys que ara) i en el tercer lloc per la cua, amb dos punts menys que el divuitè classificat. Agné va conservar el càrrec durant dos partits més del gener, a Còrdova (1-0) i a Huelva (3-0), abans de ser rellevat per Josu Uribe. Acostumats a rendiments cíclics, els gironins tampoc no estaven gens fins al curs 2009/10 –Narcís Julià ja havia substituït Cristóbal Parralo feia més de dos mesos–, però no ocupaven llocs de descens. Eren dissetens, amb un sol punt de marge respecte al dinovè.