Girona

Futbol

Segona divisió A

Sense cos i amb tota l'ànima

Els nous propietaris del Girona només han aparegut un cop a la ciutat, però 365 dies després que el club canviés d'amo ningú no dubta que el projecte té bona salut

Samir Boudjemaa i Jean-Louis Dutaret ja van deixar clara la voluntat de fer pujar el Girona a 1a

Avui fa just un any, el Girona va desembolicar Samir Boudjemaa i Jean-Louis Dutaret com a nous propietaris del club de Montilivi. Va ser un vist i no vist, perquè a la ciutat no s'hi van estar més d'un dia i no hi han tornat a posar els peus. Ni tan sols van ser al camp en el partit a cara o creu per a l'ascens a primera divisió contra l'Osasuna. Això sí, aquell 30 de juny de 2015 va ser un no parar: el pas per la notaria (per elevar a pública la venda de les accions de la UE Girona SL a TVSE Futbol, que depèn de l'empresa francesa TV Sport Events, de la qual Boudjemaa és director general i Dutaret, president); entrevista amb l'aleshores alcalde de Girona Carles Puigdemont a l'Ajuntament; sessió de treball amb el director esportiu, Quique Cárcel; i visita a Montilivi per prendre contacte amb els treballadors.

Els dos caps visibles ja van deixar clara la seva intenció de desmarcar-se del dia a dia i delegar la gestió de les principals àrees a executius professionals, com així ha estat. No han estat presents físicament a Montilivi, però s'han envoltat de gent de confiança que els ha mantingut al dia de tot. El que més, el director general, Ignasi Mas-Bagà, l'aterratge del qual a les oficines de l'estadi es va produir amb força antelació perquè s'impregnés de tot el que es coïa a Montilivi, sobretot en comptabilitat. La venda estava tancada teòricament des del mes d'abril, després de molts mesos de negociacions amb dos possibles compradors: Ricardo Pini i TV Sport Events, amb Pere Guardiola com a representant. Els estira-i-arronsa i els canvis de direcció en el procés de compravenda van ser constants i el no final a Pini va obrir les portes de bat a bat a l'empresa francesa, tot i que hi ha sectors que argumenten que un ascens a primera divisió el fatídic dia del Lugo hauria pogut anar acompanyat d'un cop de teatre per part de l'antiga propietat.

Solvència i capital

Econòmicament, la força dels nous gestors ha quedat demostrada més enllà dels ingressos extra que han rebut amb el nou repartiment de drets televisius. De fet, el seu aterratge –fins i tot abans que signés l'operació de compravenda– ja va anar acompanyat d'una injecció de diners fonamental perquè l'equip, en plena lluita per l'ascens en la millor temporada de la història (2014/15), veiés resolts els impagaments que arrossegava. Ja dins el curs actual (el mes de desembre passat), el màxim accionista va fer un préstec participatiu de 3,8 milions d'euros al Girona per reequilibrar el patrimoni net i evitar tensions de tresoreria a Montilivi. Precisament hi ha convocada per l'11 de juliol vinent una junta extraordinària per aprovar una ampliació de capital pel mateix valor. A més, tal com estava previst, els actuals propietaris van haver de fer front a la primera quota del concurs de creditors arran del conveni aprovat l'abril de l'any 2015.

Les línies mestres

La nova propietat ha vist escapar dos ascensos en els dos últims partits dels últims cursos però, tot i això, mantenen intacta l'ambició i no s'han desviat de les línies mestres que els va dur a invertir en el club de Montilivi. La consolidació del Girona a 2a A el convertia en un equip llaminer, però també la capacitat d'un club de la LFP de generar ingressos. Ja es disposava de l'impuls dels drets televisius i també hi havia l'experiència de l'empresa per reactivar les àrees de màrqueting i de patrocini.

LA NO PRESÈNCIA

La propietat
Des que el Girona FC es va convertir en Societat Anònima Esportiva hi ha hagut dues vendes i tres propietaris. L'estiu de 2010, el club va passar de Josep Gusó a Josep Delgado (UE Girona SL) i la primavera de 2015, de Josep Delgado a Samir Boudjemaa i Jean Louis Dutaret (TV Sport Events). Les negociacions van durar mesos i amb qui primer es va asseure's Delgado per vendre el club va ser amb l'empresari argentí Ricardo Pini.

LA INVERSIÓ

La presidència
Josep Delgado va destituir Francesc Rebled el 27 de març, pocs dies abans de tancar la venda del club. Va donar la cadira a l'aleshores vicepresident primer, Patxi Otamendi, que va dimitir el 8 de juliol, pocs dies després de l'aterratge dels nous propietaris i un dia abans que es produís un gir institucional amb el nomenament de l'exjugador del Girona Delfí Geli nou president.

AVUI FA UN ANY

Els responsables de TV Sport Events ja van dir que delegarien la gestió diària
Volien un club consolidat a 2a A i aprofitar també l'impuls dels drets televisius
L'operació va arraconar Pini i es va escenificar amb l'aparició dels nous amos
La direcció general
Javi Pequeño va assumir, l'agost de 2014, el càrrec de director general que havia ocupat anteriorment Kat Gorska. Arquitecte de professió i nebot de Josep Delgado, Pequeño havia estat abans assessor a la presidència. Aquest era un dels relleus més cantats amb el canvi d'amo, ja que la nova propietat volia, en la direcció general, una persona de màxima confiança com és Mas-Bagà.

LA 1A DIVISIÓ

Se'ls han escapat dos anys en l'última jornada, però l'ambició es manté intacta

Pere Guardiola, el negociador, l'ideòleg i l'assessor extern de la nova propietat

Pere Guardiola, germà de l'entrenador del Manchester City, va ser figura clau en l'operació de compravenda. El mateix Josep Delgado, anterior màxim accionista del Girona FC SAE, va manifestar en una entrevista a l'Esportiu publicada el 8 d'abril que havia fet una “venda molt responsable” i que “Pere Guardiola porta un molt bon propietari, i molt solvent”. De fet, quan Boudjemaa i Dutaret van trepitjar Girona ho van fer acompanyats de Pere Guardiola, que no va defugir els micròfons: “Veig el projecte molt sòlid. Seré el consultor extern. Si els vaig proposar jo el projecte, és lògic que em demanin ajuda. Normalment, els amos volen remenar. Ells deixaran que la gent professional s'ocupi del dia a dia. No són russos ni àrabs ni vénen a posar-hi 15 milions. Tenen clares les potes del projecte”. Un any després, tot el que va dir Guardiola s'ha complert al detall, fins i tot quan va parlar de vinculacions productives amb altres clubs. “Buscarem acords amb clubs grans per tenir cessions. Gent que necessiti un pas de formació.” Aleshores, qui no estava desembolicat era el club que poc després entraria a escena, el Manchester City, i amb el qual els llaços es poden estrènyer més des de l'arribada a la banqueta de Pep Guardiola, acompanyat d'extècnics del Girona com ara Domènec Torrent i Carles Planchart. Guardiola va assistir aquest mes a la celebració del 85è aniversari del Girona, que es va fer al Mas Marroch.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)