2a divisió FEF

2a divisió B

Futbol en precari

La plantilla del Gavà viu en la incertesa: acumula entre dos i tres mesos sense cobrar i ha vist com el club ha anat incomplint les seves promeses

El seu tècnic, Óscar Mena, no té fitxa ni contracte i treballa sense garanties ni expectatives: “Ho faig perquè tinc dignitat”

Alguns jugadorsvan deixar la feina per centrar-se en el futbol i ara viuen una situació econòmica delicada

El pitxitxi del grup tercer de segona divisió B, Boris Garrós, es desplaça cada dia des de Barcelona a Gavà per entrenar-se. Mitja hora d'anada i mitja hora de tornada. Hi ha un compromís i una despesa. Res que no sigui habitual en un futbolista d'una categoria semiprofessional que té una responsabilitat i una feina. La normalitat, però, s'acaba aquí, perquè a Gavà res del que està succeint últimament atén a la lògica. “El que està passant en aquest club és una animalada, la desestructuració és total i, després de mesos de promeses, ja no ens creiem a ningú.” Així de taxatiu és el mateix Boris, capità de l'equip, que aquesta temporada no ha vist ni un euro. Ell és un dels set jugadors de la plantilla que encara no han cobrat res de res. La resta, van percebre una mensualitat. I encara gràcies.

El dia a dia del club és complex, perquè el president, Manuel Maniega i l'empresari argentí Hugo Javier Grgona, que és qui havia de posar els diners i assumir el control de l'entitat un cop constituïda en SAE [la conversió està en stand by], es passen la pilota amb informacions que els futbolistes ja no es creuen. Mentrestant, els diners no arriben, l'equip no cobra i la multa per no presentar entrenador augmenta setmana rere setmana. “Nosaltres donem la cara cada diumenge i aquí fa setmanes que no ve ningú a donar-nos explicacions”, lamenta el mig ofensiu David Jiménez. El gavanenc, de fet, és un dels jugadors que va decidir abandonar la feina per centrar-se en el futbol, ja que el salari promès li permetia fer-ho. Però malauradament el club l'ha deixat amb un pam de nas.

El mateix li ha passat a Sascha.“Vaig decidir posar-me a estudiar, perquè la situació econòmica m'ho havia de permetre, però deixar la feina ha estat la pitjor decisió que podia prendre”, lamenta el davanter barceloní, que ha vist com els impagaments l'estan afectant en l'àmbit personal: “Enguany havíem d'estalviar, perquè la meva dona està embarassada. Per culpa d'això les coses se'ns han torçat i el que havia de ser l'any més important de la meva vida, s'ha convertit en un drama. No podem disfrutar de tot el procés com cal.” Tot plegat ha fet que la plantilla hagi decidit denunciar els impagaments a l'AFE ara que s'ha obert el termini. De fet, els set jugadors que encara no han cobrat cap de les tres nòmines són lliures per tocar el dos. Per ells, la solució de canviar d'aires és una llàstima, ja que en l'aspecte esportiu les coses els rutllen pou bé, però no poden evitar pensar a buscar-se nous horitzons davant la incertesa del seu dia a dia.

Boris ho explica de manera gràfica: “Aquí ningú no té diners ni estalvis per poder viure tot un any sense cobrar. Si la situació no s'arregla abans del desembre haurem de marxar.”

Un entrenador a la graderia

A banda dels impagaments, el Gavà té un altre front obert: no hi ha cap entrenador inscrit. Fa un parell de mesos Juanma Pons va ser fulminat i va arribar Óscar Mena. El club, però, no ha liquidat encara el contracte a l'anterior tècnic –“Jo vull que això se solucioni per poder girar full”, afirma– i, mentrestant, Mena ha de dirigir l'equip des de la graderia. “Estic aquí sense cap garantia de res, i si no marxo és perquè tinc dignitat, vergonya i un compromís amb els jugadors”, diu el tècnic argentí, que tampoc no ha cobrat res tot i venir a Catalunya des de Madrid. “Quan la meva dona em digui que ja n'hi ha prou, tornaré a Madrid. I si m'arriba una oferta marxaré. I els jugadors, igual, si tenen una oferta jo no els puc retenir”, diu amb una mescla de bon humor i resignació Mena, que se sent desemparat: “Aquí estem sols, no ve ningú. Si demà decidíssim no fer l'entrenament no passaria res.”

La cronologia
25-07-16.
Els socis del Gavà aproven la conversió del club en SAE. L'empresari argentí Hugo Javier Grgona és l'inversor que ha de donar suport econòmic.
19-09-16.
El Gavà anuncia la destitució del tècnic Juanma Pons. Óscar Mena el supleix en un moment en què la plantilla ja es veu afectada pels impagaments.
16-10-16.
Mena se'n torna a Madrid i no dirigeix el Sabadell-Gavà. És una mesura de pressió, perquè es regularitzi la seva situació. Després torna i continua dirigint l'equip.
16-11-16.
Els jugadors, cansats d'esperar, decideixen denunciar els impagaments a l'AFE.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)