El CTA de Girona viu un altre relleu conflictiu
Salvador Elias, fora. Rafael Orellana ha estat designat nou president dels àrbitres a Girona després de vuit anys de direcció d’Elias, que marxa dolgut
Rafael Orellana, assistent de segona A que ha hagut de deixar l’arbitratge aquest estiu per haver superat l’edat màxima permesa, serà el nou president del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) a la delegació de Girona després que Salvador Elias hagi deixat el càrrec. Fent una mirada al passat, l’entrada de l’olotí ara fa vuit anys no va ser fàcil, ja que d’entrada es va trobar amb una gran polèmica amb l’antic president, Josep Simó, a qui es va fer fora tot i tenir el suport de molts àrbitres. Ara, tot i que no s’han viscut les escenes de tensió ni les pintades a les parets que hi va haver a la seu del CTA de Girona fa vuit anys, la polèmica, a una escala del tot diferent, també ha acompanyat el relleu.
Destitució ben vestida
El missatge públic que dona el CTA és simple. “Salvador Elias va presentar la renúncia per motius personals i la vam acceptar. Després vam oferir el càrrec a Rafael Orellana i el va acceptar”, explica el president del CTA, Xavier Moreno Delgado. El cert, però, és que la renúncia de Salvador Elias ha estat més forçada que no pas voluntària. L’exdelegat gironí, de fet, no va fer cap pas per abandonar el càrrec fins que els dirigents del CTA li van transmetre la voluntat de prescindir del seu equip per donar pas als nous responsables. Amb el relleu decidit, es van agilitzar els tràmits i evitar les polèmiques firmant els papers de la renúncia.
La federació dona les claus
A banda del CTA, qui també entra a valorar el relleu en la delegació arbitral gironina és la mateixa federació catalana, que a diferència del CTA dona alguna de les claus del perquè de la destitució encoberta de Salvador Elias. “Estem intentant professionalitzar molt el tema arbitral i en Salvador per motius personals no podia dedicar-hi tantes hores com podrà fer en Rafael Orellana”, assenyala Jordi Bonet, delegat de la FCF a Girona. En aquest sentit també es manifesta Moreno Delgado: “No és que sigui professionalitzar perquè a nivell territorial no és el cas, però hem de tenir els àrbitres més preparats.”
A banda de la professionalització, però, Jordi Bonet també va entrar a valorar altres aspectes que s’han tingut en compte a l’hora de fer el relleu en la delegació gironina del CTA. “Elias feia molts anys que hi era i havia entrat en una dinàmica d’amiguisme. En un col·lectiu amb més de 250 àrbitres ser un amic és un fiasco”, valora Bonet, que assenyala que, “després que en dos anys només hagi pujat un àrbitre gironí a primera catalana i cap a tercera o segona B, s’ha d’obrir un cicle amb noves normes i noves cares”. En aquest sentit, el delegat de la FCF es va mostrar convençut que “Orellana està preparat per dirigir la delegació perquè marcarà una normativa i transmetrà disciplina dins del CTA de Girona”, i va afirmar que el nou president “està creant un equip amb gent que encara està lligada al món arbitral, i no de gent que sigui, amb tots els respectes, veterana que ve de tornada”, amb referència a l’antiga junta.
LES REACCIONS
Trist, però satisfet amb la feina feta
Salvador Elias, que un cop fora del càrrec no vol entrar a fer valoracions sobre els motius de la seva sortida, va valorar l’etapa de vuit anys que ha viscut com a president del CTA de la delegació de Girona. “Vam entrar en circumstàncies difícils i després d’aquests anys podem dir que el col·lectiu arbitral a Girona és el que és gràcies a la tasca que hem fet entre tots.” L’olotí, que va agrair la tasca dels seus companys de junta, com ara Jordi Jaldón, Ramon Puig i Antoni Arcos, es va mostrar satisfet per la modernització que s’ha aconseguit fer en el funcionament del CTA, però sobretot va destacar “la base que hi ha a Girona, que té àrbitres molt joves amb talent que ben aviat estaran en categories superiors”. Pujar algun àrbitre a segona A i algun més a segona B a part de Pere Barceló ha estat la seva assignatura pendent.