Pèrdua de representativitat
2a divisió A. Catalunya tindrà la pròxima temporada només dos equips a la categoria de plata del futbol estatal, el Reus i el Nàstic, la xifra més baixa des del curs 2009/10
La segona divisió de la pròxima temporada ja està definida. L’Extremadura i l’Elx es van afegir aquest cap de setmana passat al Mallorca i el Rayo Majadahonda en la nòmina de clubs ascendits i, amb el Deportivo, el Màlaga i Las Palmas, descendits de primera, seran els equips nous de la categoria quan es reprengui la competició l’agost vinent. Catalunya, doncs, perdrà representants. El descens del Barça B i el fet que l’únic equip d’aquí en el play-off, el Cornellà, caigués en la primera eliminatòria, han fet que el curs que ve només hi hagi dos catalans a segona: el Reus i el Nàstic. Aquesta, de fet, és la xifra més baixa de les darreres nou temporades, ja que l’últim cop que només hi va haver un parell d’equips del Principat a segona divisió va ser la temporada 2009/10, en què hi jugaven el Nàstic i el Girona. Des de llavors hi ha hagut sempre tres o quatre conjunts catalans: a més del Barça B, han passat també per segona el Llagostera (2014-2016) i el Sabadell (2011-2015).
El gran contrast amb Catalunya la temporada vinent serà Andalusia, que és la zona de l’Estat amb més representants en la categoria de plata: cinc. A l’Almeria, el Còrdova, el Granada i el Cadis s’hi afegeix el Màlaga, que ocuparà el lloc que deixa el filial del Sevilla, descendit a segona B. D’altra banda, la resta de comunitats amb més d’un representant a segona divisió són Galícia (Deportivo de la Corunya i Lugo), les illes Canàries (Tenerife i Las Palmas), Astúries (Sporting de Gijón i Oviedo) i Madrid (Rayo Majadahonda i Alcorcón).
Clàssics i nouvinguts
La segona divisió és una categoria de contrastos, i ho demostra el nom dels clubs que hi competeixen. N’hi ha que històricament s’han mogut en el futbol professional i d’altres que el tastaran per primera vegada. És el cas del Rayo Majadahonda, que mai havia jugat més enllà de segona B, i també de l’Extremadura, tot i que el club blaugrana és una refundació de l’antic Extremadura, que ja havia tastat la primera i la segona divisió. El bagatge d’aquests dos clubs contrasta amb el de deu més, que han militat més de 30 campanyes a segona A. Els dos casos més destacables són el de l’Sporting (45 cursos) i el Tenerife (41). D’altra banda, dels 22 equips que iniciaran la lliga d’aquí a un parell de mesos, n’hi ha disset que han jugat a primera divisió. El Saragossa és , amb molta diferència qui ho ha fet més temporades (58).