2a divisió A

La bombolla es va inflant

2a divisió A. S’intensifiquen els moviments per situar-se en els accionariats dels clubs de futbol de la segona divisió. La venda de l’Almeria es negociava ja per 20 milions d’euros

L’estabilització dels ingressos en el futbol professional en els últims tres anys ha donat pas a una etapa de mercadeig. Tothom es vol situar en els accionariats dels clubs de futbol de primera o de segona divisió perquè la rendibilitat és màxima. L’Almeria ha rebut una oferta de 20 milions d’euros, tot i que les negociacions es van trencar fa tres dies i el Còrdova i l’Albacete, equips de la part baixa, van ser venuts per uns 10 milions d’euros. Els deutes ordenats i els ingressos creixents han provocat que, any rere any, el valor dels clubs en el futbol professional pugin com l’escuma.

La taxació per un club de segona A ara mateix és d’entre 20 i 30 milions d’euros, mentre que pels de primera divisió, entre 70 i 80, segons experts en futbol financer consultats per aquest diari. El tancament del mercat del futbol anglès –ningú vol vendre i els preus són prohibitius– ha provocat que el capital estranger interessat en el món del futbol hagi aterrat a la LFP. Un 30% de les SAE que jugaran l’any que ve a la segona A tenen majoria accionarial estrangera (un 30%). Els atractius per a aquestes empreses és que el mercat va creixent any rere any, la possibilitat de pujar a primera es manté i que el manteniment del club no és una despesa, ja que la lliga marca uns límits que difícilment són superiors als ingressos que genera el club a través de la pròpia competició. El Numància, per exemple, va presentar uns beneficis de 800.000 euros i va repartir dividends entre els accionistes de prop de 400.000 euros.

I el benefici?

Xu Genbao va posar en el Llorca 1,7 milions d’euros, va ascendir al club i el va acabar venent per una xifra que s’acostava als 5 milions d’euros. I això que ho va fer quan l’equip estava condemnat al descens a segona B. L’especulació s’ha convertit en un dels motors principals pels quals els grans inversors s’han interessat en els clubs de futbol de segona A, i que, d’altra banda, s’han trobat amb més impediments a l’hora d’entrar en els accionariats. El 2011, el Sabadell es va llançar als braços de Keisuke Sakamoto sense cap mena de garantia, però perquè aportava 3 milions d’euros, fet que el va convertir en amo del club. Set anys més tard, i en un escenari econòmic completament diferent, Las Palmas ha denegat l’entrada a un inversor que volia aconseguir el 25% de l’accionariat a través d’una ampliació de capital. I en el darrer any tots els inversors que han entrat com a màxims accionistes d’un club, ho han fet posant, com a mínim, 9 milions d’euros.

Deportivo
Model de multipropietat
Màlaga
Al-Thani (98% de les accions)
Las Palmas
Miguel Ángel Ramírez (45%).
Saragossa
Zaragoza 2032 (95,66%).
Sporting
Javier Fernández (73%).
Numància
Francisco Rubio Garcés (80%)
Oviedo
Carlos Slim (70%)
Osasuna
És club de futbol.
Cadis
El president Manuel Vizcaíno i Quique Pina comparteixen el 49,5% del total.
Granada
John Jiang (98%)
Tenerife
El president Miguel Concepción aglutina el suport del 46% de l’accionariat.
Lugo
Tino Saqués (57%)
Alcorcón
Roland Duchatelet (98%)
Reus
Joan Oliver (94%)
Nàstic
Petits accionistes (42,5%)
Còrdova
Jesús León (98%)
Albacete
Skyline International (96%)
Almeria
Alfonso García (95%)
Mallorca
Robert Sarver (99%)
Rayo Majadahonda
Club de futbol
Elx
Helike F. Management (54%)
Extremadura
Coinsa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)