La manca d’acord porta les jugadores a convocar la vaga
1a divisió femenina. La lliga s’atura per primera vegada en la seva història: les futbolistes diuen que les condicions són precàries i la patronal afirma que no té prou diners per millorar-les
Més de vint reunions entre la patronal i les futbolistes no han estat suficients perquè les dues parts es posessin d’acord. Per tant, per primera vegada en la història de la competició, la primera divisió femenina quedarà aturada per la vaga convocada per les treballadores. Els diners ja fa temps que flueixen en el futbol femení i, per tant, les tibantors entre la patronal i les treballadores existeixen des de fa més d’un any. Però aquest cap de setmana, el desacord arriba al punt àlgid amb una aturada que servirà per visibilitzar la lluita de les jugadores d’elit en la màxima competició estatal. Europa s’ho mira de reüll ja que la primera divisió femenina busca un conveni que, negociat entre les dues parts, no existeix a cap més lloc en el continent.
Aquesta vaga comença el cap de setmana i s’estendrà a la resta de caps de setmana fins que s’arribi a un acord. “L’Associació de Clubs de Futbol Femení (ACFF) ha bloquejat la proposta de mediació de la direcció general de Treball després d’una negociació per un conveni col·lectiu que s’ha perllongat durant els últims tretze mesos”, afirma en un comunicat l’Associació de Futbolistes, que hi afegeix que la patronal ha tingut posicions “immòbils”. D’altra banda, l’Associació de Clubs, a través del seu president, Rubén Alcaine, ha expressat que el que els separa de les demandes de les jugadores no són les condicions sinó que és una qüestió econòmica. Els clubs volen accedir a un programa de la federació espanyola que els reportaria 500.000 euros per a cadascun i que posaria fi al bloqueig. L’Associació de Clubs de Futbol Femení va signar un acord l’estiu passat amb Mediapro que reportava a tots els clubs tres milions cada temporada. Només el Barcelona, l’Athletic Club, el Tacón, el Sevilla i el Madrid CFF no el van signar. Precisament el que fa que els clubs no puguin accedir al programa de la federació espanyola és l’acord signat per l’Associació de Clubs (entitat propera a la Lliga) amb Mediapro. El grup de Roures va oferir als clubs revocar l’acord perquè poguessin accedir als diners de la FEF, però Rubiales es nega a la possibilitat que Mediapro mantingui els drets d’emissió de la lliga.
Reclamacions
Els clubs, doncs, han tingut un increment dels beneficis que les futbolistes consideren insuficient. La patronal, però, diu que en les lligues professionals a l’Estat espanyol el futbol femení només està al darrere de la primera i la segona divisió masculines i la lliga de bàsquet masculina pel que fa als sous. Les futbolistes reclamen un salari mínim anual de 16.000 euros bruts amb una parcialitat laboral del 75%, plusos d’antiguitat i límits a la contractació parcial. A banda de la qüestió econòmica, també demanen un protocol d’embaràs, maternitat i lactància, aportat per l’AFE, i ajudes a la maternitat, entre d’altres.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024