El malson dels preparadors
2a divisió B. L’aturada abrupta pel coronavirus i la incertesa sobre quan es reprendrà l’activitat deixen els preparadors físics en fals en plena temporada
L’aturada de la competició per culpa de la crisi relacionada amb la Covid-19 ha deixat la figura dels preparadors físics dels equips en una posició molt complicada. La parada en sec de la competició i la represa sine die de l’activitat, a més del confinament obligatori per a tota la població que no treballa en alguna de les activitats essencials, posa les coses molt complicades als preparadors de totes les disciplines. La falta d’espai, recursos i material per mantenir la forma física òptima dels futbolistes ha obligat Ferran Joanmiquel, preparador físic de l’Olot, i Jordi Mir, del Llagostera, a buscar el costat més creatiu per driblar la situació: “Hi ha un descens important de força i resistència a partir de la segona setmana. Treballar sense un objectiu concret, ja que no podem planificar i no sabem quants dies ens haurem de quedar a casa, ho fa tot més complicat”, comenta Ferri, que explica la metodologia de treball amb els futbolistes de l’Olot: “Treballem gairebé dia a dia per intentar mantenir la bona forma del bloc. En aquest període del curs intentem rebaixar la càrrega, però parar de cop, sense saber com i quan arrencar, és molt difícil. De moment optem per fer un treball general, ja que per a l’específic es necessiten uns materials i uns recursos de què no tothom disposa.”
El suport visual
A Llagostera, Jordi Mir ha obligat els futbolistes a ampliar horitzons i la receptivitat ha convertit la metodologia en un èxit. El preparador ha buscat a les xarxes vídeos amb activitats físiques adients per a cada jugador, així com altres disciplines més còmodes de fer a casa. Els futbolistes del Llagostera practiquen ioga i tota mena d’activitats adaptades a les cases: “Els passo un vídeo amb activitats aeròbiques que s’adaptin al pla que hem ideat per als propers quinze dies. Un dia, després de tenir descans 24 hores, vam fer ioga, 30 minuts d’exercicis cardiovasculars i fem triatge de la recerca de vídeos”, explica Jordi Mir, conscient que no hi ha altra manera d’afrontar una situació en què la salut és primordial: “Les prioritats individuals han variat i sempre som curosos en la prevenció, també quan hi ha molèsties; som conscients que hem de cuidar-nos com a grup. El rendiment ha passat a una mena de segon pla i no s’ha de pressionar ni imposar res. Confiem en la seva professionalitat i estem contents de l’actitud en aquest episodi.”
Atenció amb la tornada
Si es reprèn la competició, els preparadors físics coincideixen que els jugadors estaran obligats a fer una pretemporada exprés per reactivar-se i adquirir, de nou, una millor forma: “Si es passa del 0 al 200%, ja que se suposa que el calendari es comprimirà, el risc que els jugadors tinguin lesions és molt elevat”, avisen els preparadors.