Acabar la lliga pel bé de tots
FCF. La federació manté la idea d’acabar totes les competicions encara que s’hagi de jugar la primera quinzena de juliol o fins a l’agost, en el cas de les categories que depenen de la FEF
A mesura que van passant els dies i que el període de confinament establert per l’estat d’alarma s’allarga, el maldecap de la tornada a les competicions es fa més gran. Tot i això, la federació catalana manté la intenció d’acabar totes les lligues i no prendre cap mesura com la que s’ha pres, per exemple, a Bèlgica. Ara bé, cada situació és diferent, i si una cosa es té clara és que, si bé amb les competicions nacionals es faran miracles, en el futbol territorial s’haurà d’estudiar bé la viabilitat de cada fórmula i quina es pot utilitzar. “El que tenim clar és que, dins la incertesa que hi ha, en les categories nacionals, de tercera divisió en amunt, la competició s’acabarà sigui com sigui, encara que s’hagi de jugar a l’agost, perquè aquesta és la intenció de la federació espanyola. Pel que fa a les categories territorials, parlem d’intentar acabar-les com es pugui, encara que sigui jugant dos partits per setmana, amb la primera quinzena de juliol inclosa”, explica el vicepresident esportiu de la FCF i delegat a les comarques gironines, Jordi Bonet.
Per poder fer vàlides les previsions, sobretot en el cas del futbol territorial, en què les excepcions que es poden fer per acabar el curs són menors, caldria poder començar a competir a finals de maig. “Quan s’acabi el confinament, ens haurem de moure ràpid. Deixar una setmana o deu dies per entrenar-se i tornar a competir. Sabem que, per exemple, jugar dos partits per setmana és complicat, però haurem de buscar unes condicions que segur que no agradaran a tothom. Una manera podria ser fer una enquesta ràpida als clubs per veure quina opció prefereixen i buscar una mica de consens”, destaca Bonet.
Competir al juliol també implicaria canvis, i és que tots els contractes i vinculacions finalitzen el 30 de juny. “Ens haurem de reunir la junta de la FCF i mirar d’aplicar una mesura de gràcia si els advocats ho veuen possible. Això passarà en totes les competicions i, si ho fa la UEFA, tots hi podrem anar al darrere”, diu Bonet.
El perill de no acabar
En cas que fos impossible acabar les competicions perquè el confinament s’allargués o hi hagués una prohibició explícita del govern, l’escenari seria desconegut. “Ens podríem trobar sense ascensos ni descensos. De moment, no hi ha res establert en el pla de competició per a casos així, una altra cosa és que es faci de cara a un futur. Però podríem viure molts casos d’equips que impugnessin per la via legal una decisió que es prengués”, explica el vicepresident de la FCF.
Una altra de les conseqüències de l’aturada de la competició és que suposa un problema econòmic per als clubs, però la federació creu que tornant a la normalitat a mitjan maig o a finals es minimitzaria el cop. “Entenc que és una situació complicada, però hi hem de saber conviure. Els clubs no passaran les quotes d’aquest mes o de dos mesos si és que no han passat el març, però a la llarga tindran la manera de compensar-ho, per exemple al juny, quan normalment els ingressos són menors. Una altra cosa és que es donés tot per acabat. Els clubs sí que en sortirien perjudicats perquè no hi hauria ni tornejos ni res i no tindrien cap ingrés més. Crec que a tothom li interessa acabar la temporada”, valora Bonet.
El futbol de base
El que serà més complicat de finalitzar són les competicions del futbol de base, i és que el més normal és que la tornada a la competició no es produeixi, si és que es produeix, fins que el curs escolar torni també a la normalitat. “Ho valorarem un cop s’acabi el confinament, però no tindria cap sentit fer jugar els nens si no poden anar a l’escola. A més, jugar a porta tancada en el seu cas no és viable”, subratlla Bonet.