Sense ‘transatlàntics’, és l’hora dels històrics
3a divisió. L’absència de descensos des de la segona B deixa el camí lliure a candidats encallats en la categoria, com el Terrassa, el Sant Andreu i l’Europa
L’ascens de l’Hospitalet i el fet que ni el Badalona ni el Prat caiguessin han provocat una mena d’alleujament en el grup català de la tercera divisió. Les diferències pressupostàries d’aquests equips amb la plana major de la lliga sovint han provocat lluites desiguals que s’han saldat amb ascensos immediats. Si el 2016 va descendir l’Olot, el 2017 els garrotxins van acabar primers; si el 2017 l’Espanyol B va baixar, el 2018 els blanc-i-blaus van avantatjar de 19 punts el segon; si el 2018 va baixar el Llagostera, el 2019 els d’Alsina van quedar líders. L’ascens del Prat el 2019 i el de l’Hospitalet el curs passat han netejat la categoria d’equips que han tiranitzat la lliga, de manera que enguany és el torn dels candidats sempiterns. El Terrassa, el Sant Andreu i l’Europa tenen l’objectiu de corregir l’error històric d’haver caigut a tercera, però hauran de batallar per l’ascens contra equips que tenen l’eina esmolada des de fa temporades –el Vilafranca i la Pobla– i contra d’altres que l’estan afilant, com ara el Granollers, l’Horta i el Peralada.
L’oportunitat d’aquests equips, però, no ve només per l’absència d’una gran competència, sinó també pel format, que farà que hi hagi tres ascensos a la segona B –ara, anomenada segona divisió FEF.
El format
El grup català de tercera divisió estarà dividit en dos subgrups (A i B), que jugaran lligues regulars paral·leles. En funció de la classificació, saltaran a una segona fase arrossegant els punts i els gols de la primera i en la qual només s’enfrontaran contra els equips del mateix rang classificatori de l’altre subgrup (dividits del primer al tercer, del quart al sisè, i del sisè a l’onzè). Els dos primers classificats de la segona fase del grup d’elit pujaran directament a segona divisió FEF. Els quatre restants d’aquest grup d’elit i els dos millors de la competició del rang següent jugaran la promoció d’ascens, que serà en una final a vuit en la qual el guanyador pujarà i que servirà per tancar la temporada. La fase per la permanència –és a dir, la competició que va del sisè a l’onzè classificat– donarà com a resultat sis descensos i sis salvats (els sis millors). Tot plegat deixarà el curs vinent en la categoria 20 equips en lloc dels 22 actuals.
Hi haurà públic?
El coronavirus deixa molta incertesa, no només pel que fa a com s’executarà una temporada completa amb jugadors amateurs que van voltant per tot Catalunya, sinó també en el mateix funcionament dels partits. Així, hi haurà escenaris molt diferents, ja que, tot i que està permès que hi hagi el 50% de públic en les competicions d’àmbit estatal, hi haurà partits que es jugaran a porta tancada per iniciativa dels clubs o dels ajuntaments que tenen la titularitat dels camps. És el cas del Vilafranca-Santfeliuenc i del Sants-Peralada. Contrasta amb el Figueres-Girona B, en què a Vilatenim hi haurà fins i tot animació i música abans del partit. En la primera jornada ja han quedat ajornats dos partits per casos positius de Covid-19 a les plantilles del San Cristóbal i el Cerdanyola.