Pedro Porro
Una mina d’or per al Peralada
La filiació, ja dissolta, del Girona i els xampanyers fa que els de l’Alt Empordà s’emportin aproximadament un 0,75% de cada traspàs de Pedro Porro, tres cops més que els gironins
Es pot discutir quin és el jugador que hagi passat pel Girona amb una trajectòria més important en el món del futbol, perquè Yassine Bounou, amb una Europa League sota el braç i amb les actuacions amb el Marroc en el passat mundial, hi tindria molt a dir. Del que no hi ha discussió és que, de moment, el jugador més valuós que ha passat pel Girona és Pedro Porro. I és que l’extremeny va ser un dels grans protagonistes de l’últim dia del mercat amb l’oficialització de la seva arribada al Tottenham. El conjunt anglès pagarà a l’Sporting de Portugal uns 5 milions d’euros per la seva cessió fins a final de temporada, quan haurà d’executar una clàusula de compra obligatòria fixada en uns 40 milions d’euros. Unes xifres descomunals, a l’abast només dels equips més potents del món i en especial els anglesos, i que no s’havien vist mai en cap jugador que hagués vestit la samarreta del Girona.
Haver tingut Pedro Porro al Girona queda clar que va ser un luxe i un gran encert de tothom que ho va fer possible, però el benefici econòmic que n’han obtingut els gironins és més aviat escàs. I és que d’aquest traspàs al Tottenham els de Montilivi ja només en rebran les engrunes. Concretament, a la caixa del Girona només hi aniran a parar aproximadament 100.000 euros en concepte de solidaritat, perquè els gironins ja no tenien cap percentatge de la seva venda, com és lògic tenint en compte que a l’Sporting hi va arribar ja a través del Manchester City en un traspàs de 8,5 milions d’euros en què el Girona sí que va esgarrapar alguna cosa més, ja que en aquell moment els gironins sí que mantenien un petit percentatge a conseqüència del seu traspàs al City. Un traspàs que, d’altra banda, va ser més proper als 6 milions d’euros que no pas als 12 milions que consten en webs especialitzats en aquest tema com ara Transfermarkt.
Més diners a Peralada
El traspàs de Pedro Porro al Tottenham serà el primer en què el Girona només cobrarà en concepte de solidaritat, i això vol dir que a partir d’ara qui farà més caixa amb l’extremeny serà el Peralada, i això que amb el conjunt xampanyer només hi va jugar 88 minuts repartits en 5 partits a 2a divisió B. Però aquest és el funcionament del mercat. La normativa de la FIFA estipula que el club que efectua un fitxatge ha de retenir un 5% del traspàs estipulat per repartir-lo en concepte de solidaritat a tots els clubs en què un futbolista s’ha format entre els 12 i els 23 anys. Aquest 5% es reparteix de la següent manera: un 0,25% per cada temporada al club quan el jugador té entre 12 i 16 anys i un 0,5% per cada temporada al club quan el jugador té entre 16 i 23 anys. Com que Pedro Porro va arribar al Girona amb 17 anys i s’hi va estar dos anys, al Girona li correspondria un 1% d’aquest concepte de solidaritat. L’altre 4% es reparteix entre el Don Benito, el Rayo Vallecano, el Valladolid i el mateix Sporting, els clubs en què ha estat Pedro Porro des dels 12 fins als 23 anys complerts aquesta temporada, que encara computa.
El que passa amb aquest 1% que correspondria al Girona, però, és que en el primer any de Pedro Porro al club els gironins el van inscriure al juvenil del Peralada per tal que pogués jugar amb el juvenil del Girona, el Peralada i el primer equip del Girona. Aquest any, per tant, qui s’endú el concepte de solidaritat (0,5%) és el conjunt xampanyer. I una situació similar va passar el curs següent, el 2018/19, quan Pedro Porro va tenir fitxa amb el Peralada a 2a divisió B fins al gener, quan va passar a ser jugador de ple dret del Girona. D’aquest any, doncs, el concepte de solidaritat queda repartit amb un 0,25% per cada club. Això vol dir que al Girona només li correspon un 0,25% de cada traspàs de Pedro Porro, en aquest cas 100.000 euros, mentre que al Peralada li toca un 0,75%, que equival a 300.000 euros bruts, ja que se n’ha de restar comissions, impostos i altres despeses. Una situació que hauria pogut canviar si en l’acord de filiació el Girona hagués estipulat, com fan molts altres clubs, que aquests percentatges eren íntegres per a ells, però en aquest cas no es va fer.
Aquestes xifres poden semblar mínimes, però es cobren al llarg de la carrera del jugador a conseqüència de de cada traspàs; per tant, no es deixen d’enfilar cada vegada que Pedro Porro, en aquest cas, canvia de club. I és clar, per al Peralada això és una mina d’or, que ara li resol el pressupost dels pròxims tres anys. De fet, els xampanyers ja han cobrat aquest percentatge en els anteriors traspassos de Porro i acumularan una xifra que arriba gairebé al mig milió d’euros bruts. Aviat és dit.